Rodzaje pochówków

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Rodzaje pochówków

Postautor: Pablo diaz » 20 paź 2015, 12:09

Pablo diaz pisze:Nic A to interesujące stwierdzenie Aldowin, przekonaleś mnie

To moje stwierdzenie Pablo :) Aldowin tylko mnie cytował. Czyżbyś czytał tylko ostatnie posty nie czytając wcześniejszej dyskusji? :)[/quote]

Uj :oops: tak wlaśnie Basiu ,przeczytałem tylko ostatnią stronę .W takim razie wybacz mi drogi Aldowinie na pewno innym razem będzie nam dane ,,powymieniać,, myśli . :)
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 20 paź 2015, 12:24

Jeśli chodzi o zjawisko duchów i że pod nim kryje się inteligencja , nic innego nie przychodzi mi do głowy jak takich niedowiarków zaprosić do mnie do domu w celu ustalenia zjawisk typu,, fruwające ,, przedmioty zmiana ich stałego miejsca itd.Zapewniam , że szybko zmieniicie zdanie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 20 paź 2015, 16:48

Mnie przekonywać nie musicie :) Chodziło mi tylko o to, że spirytyzm nie jest nauką popartą dowodami. To raczej zbiór wierzeń i przekonań. Z czego każdy może mieć inne wierzenia i przekonania :D Nikt nie odpowie "spirytyzm tłumaczy to tak i tak", bo tak naprawdę to każdy wierzy w trochę co innego.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 20 paź 2015, 16:48

Nagraj film i wstaw na youtube
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: światowid » 20 paź 2015, 17:36

Pablo diaz pisze:Jeśli chodzi o zjawisko duchów i że pod nim kryje się inteligencja , nic innego nie przychodzi mi do głowy jak takich niedowiarków zaprosić do mnie do domu w celu ustalenia zjawisk typu,, fruwające ,, przedmioty zmiana ich stałego miejsca itd.Zapewniam , że szybko zmieniicie zdanie.

na pewno masz rację. To przekonuje.. nigdy tego nie widziałem ani nie przeżylem, ale wiem też że gdybym posiadł taką możliwość i rozmawiał z jakimś mądrym duchem, mądrą duszą, mądrą istotą, mądrym bytem ( nie wiem jak jest właściwa nazwa) to od razu zadzwoniłbym do jakiejś tv i pokazał to światu by przestali żyć tak jak żyją i poznali znaczenie swoich czynów i ich wpływ na następne wcielenia. zrobiłbym wszystko co można by pokazać dowody w postaci odpowiedzi na pyatnia, które bedą dla tych niedowiarków przekonujące. Nie wiem, ale nie mologbym zasnąc nie znajdując odpowiedzi - co zrobię jutro by pokazać swiatu prawdziwą wartość życia.. że nie papież, biskup, mułła, rabin, pop czy inny kapłan, tylko nasze wnętrze i nasze czyny są ważne..

nie muszę tego widzieć by czuć i doświadczać że tak jest, ale gdybym miał większy wpływ i umiejętności.. ruszylbym w świat..

ludzkość musi poznać prawdę, póki Rosjanie i muzułmanie nie rozwalą tego świata wprowadzając wielowiekową ciemność..
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: światowid » 20 paź 2015, 17:37

przepraszam, dwa razy wkleiłem to samo..
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Pablo diaz » 20 paź 2015, 20:25

Witaj Światowidzie ,kiedyś myślałem podobnie jak Ty,że spirytyzm czy zjawiska mediumiczne to idealny sposób ,aby nakierowć ludzi na ścieżkę moralną.Nic bardziej mylnego to ,że kogoś pasjonuje duchowość to nic innego jak ,,astralny rozkład jazdy duszy,,
Najczęściej są to dusze (dojrzałe duchowo) ,które często (choć nie jest regułą) pogubiły się w życiu ,a Bóg w swym miłosierdziu wyciągnął do nich pomocną dłoń.
Kiedyś podarowałem pewnemu Panu,,Ewangelię według spirytyzmu,, generalnie ten Pan drwił z duchowości ,a na mnie mówił nawiedzony :lol: ) i już tego samego dnia zostałem pouczony , Ewangelia otworzyła mi się na str.325.-,,Nie idzcie do pogan,,
Jezus zakazał iść apostołom do pogan ,ponieważ wiedział,że nie przyniesie to pokłosia:
cyt,,Nie idźcie do pogan i nie wstępujcie do żadnego miasta samarytańskiego. Idźcie raczej do owiec, które poginęły z domu Izraela
,, O wiele większą wartość ma otworzenie oczu stu niewidomym ,którzy pragną widzieć ,niż jednemu ,który skarży się na ciemność ,,
,,Z ideami jest jak z nasionami :nie mogą zakiełkować przed sezonem i wydadzą plon jedynie na przygotowanej ziemi,,.

Teraz już znasz moją postawę Świtowidzie: trąbienie,udowadnianie...o istnieinu duchów raczej marny dałby skutek.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: światowid » 20 paź 2015, 20:40

i dlatego lubię czytać Twoje wpisy.

pozdrawiam szczerze..

dobranoc..
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Hansel » 27 paź 2015, 23:38

Pablo diaz pisze:Kiedyś podarowałem pewnemu Panu,,Ewangelię według spirytyzmu,, generalnie ten Pan drwił z duchowości ,a na mnie mówił nawiedzony :lol: )
I nie przyją prezentu ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 02 lis 2015, 21:28

Hansel temat pochówków jest bardzo trudny do opisania w kilku zdaniach.
Skąd się wzięły? warto poczytać prace archeologów czy antropologów a przekonasz się, że wcale jakos daleko nie odbiegają od wiedzy spirytystycznej - wskazują wlasciwie na te same fakty, tylko inaczej je interpretują.
Dlaczego w grobach składano inwentarz pogrzebowy? to proste bo wierzono w życie po śmierci, i żyjący wierzyli, ze zmarłego trzeba wyposażyć w przedmioty które będą mu przydatne na tamtym świecie.
powstala kiedyś kontr teoria która glosila ze inwentarz miał dowodzić statusu społecznego. teoria ta umyślnie omija jeden fakt, inwentarz byl chowany razem ze zmarłym, czyli zyjacy widzeli tylko grob a nie to co się w nim znajduje. Skąd więc mieli wiedzieć który grob nalezał do chłopa a który do wojownika.
Za to inwentarz roznil się znacznie, chłopi często posiadali przedmioty związane z orką, rzemieslinicy z rzemiosłem, żołnierze z wojaczką, a możni służbę od robienia za nich - słowem z tym co robili za życia i w wierzeniach często wskazywano na to ze zmarli po śmierci zajmowali się tym samym tylko już w swiecie duchowym.

Hansel mieszanie obola - jako elementu obrządku pogrzebowego który miał umozliwic wejście w zaświaty, z egipskim inwentarzem który miał być potrzebny zmarłemu już tam po drugiej stronie jest sporym błędem. pomijając masę innych znaczących różnić w wierzeniach Grekow i Egipcjan.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi