cthulhu87 pisze:Jeśli masz dostęp do jakiejś dużej biblioteki miejskiej, albo mieszkasz w Warszawie, na pewno znajdziesz tam to:
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=15672O ile wiem, polski przekład jest jednak skromny i lepiej znaleźć oryginał (może jest gdzieś w necie, w formie e-booka?)
Tak się szczęśliwie składa, iż jestem posiadaczem tej książki (wydanie z 1925 roku) i rzeczywiście, jest niezwykle przydatna przy pisaniu pracy. Dziękuję za pomoc.
konrad pisze:Witam! Bardzo przydatną lekturą jest "History of Spiritualism", która niestety nie została jeszcze przełożona na polski (prace jednak trwają

).
Mam ją w wersji elektronicznej - jest chyba do ściągnięcia też na stronie projektu Gutenberg.
Gdyby były potrzebne jakieś konkretne informacje, chętnie pomogę i czegoś poszukam.
Dziękuję za pomoc. Jestem w trakcie studiowania drugiego tomu. Znalazłem trochę informacji w sieci, w niewielu książkach są też wzmianki o Doyle'u, ale niestety, tylko wzmianki. Nie mogę znaleźć "Tajemniczych krain" Doyle'a, której ponoć wyszły w Polsce (wg "Opowieści spisytystycznych" P. Grzybowskiego).
Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.