prosba o pomoc

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: prosba o pomoc

Postautor: cthulhu87 » 02 sie 2010, 21:04

vinitor pisze:Spirytyści zalecają czytanie a prawo zamierza usunąć karę cielesną w stosunku do dzieci, Czy metody te doprowadzą do poznania całej prawdy, rzeczywistego znaczenia kary i nagrody? I inaczej: Samo czytanie ogranicza możliwości poznawcze a wyeliminowanie bardziej odczuwalnych pouczeń poprzez zastąpienie ich słowami, stanie się głosem wołającego na pustyni. Niebawem pod przemoc podciągnie się podniesienie głosu na niegrzeczną pociechę.

Ciekawe zestawienie. Powiedziałbym, że nawet bardzo ciekawe. Vinitor, uważasz, że prawo zmierza w złym kierunku? Biłeś swoje dzieci? Opowiedz coś o sobie :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: vinitor » 02 sie 2010, 21:57

cthulhu87 pisze:Vinitor, uważasz, że prawo zmierza w złym kierunku?

Nie będę dyskutował o prawie. Jak na razie spirytyści nie wiedzą jak ono powinno wyglądać. Ba, nie wiedzą nawet, opierając się na ideach spirytyzmu, do jakiego systemu zmierzają, jak widzą życie przyszłych pokoleń. Nie raczyłeś nawet napisać, czy czytanie zastępuje praktykę.

A co do bicia dzieci. Jest to określenie nieprecyzyjne. Są tendencje, żeby do miana przemocy zaliczyć każdy rodzaj użycia siły fizycznej w stosunku do dziecka.
Żeby mówić o przemocy w rodzinie należy podać ścisłe znaczenie tego słowa. Sprawa wychowania w domu to głównie zadanie rodziców i wycinkowe mieszanie się państwa w sprawy wychowawcze jest nieporozumieniem. Jak wychowuje szkoła (miejsce publiczne i pole popisów dla władzy) i inne miejsca do tego przeznaczone, nie muszę podawać. Wolność uderza do głowy i dlatego najpierw trzeba nauczyć obchodzenia się z nią a potem udostępniać ją publiczności. U nas przywileje wyprzedzają świadomość i prawidłowe korzystanie z nich. Mnóstwo przepisów, nawet tych bardzo znaczących, jest martwych, lub nieskutecznych z braku aktywnej kontroli, braku interesowania się ich dalszym losem.
Moim zdaniem większe szkody robią nie kary cielesne ale poważne błędy wychowawcze lub nawet brak umiejętności wychowania. Roni się łzy nad ukaranym dzieckiem ale przemilcza zatruwanie mu życia dymem z papierosów obojga rodziców, toleruje hałaśliwość i wulgaryzm. Niewiele zrobiono dla zlikwidowania przemocy wśród uczniów, która nie narodziła się jako efekt domowych kar cielesnych.
Dużo by pisać, dużo by mówić a i tak każdy robi co chce i żadna mądrość do nich nie dociera.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Slav » 01 lis 2010, 16:35

Przypadek paradoksa tak mi przypomina mój własny. Wiem jak to jest stracić brata. Sam kiedyś chciałem spróbować seansu spirytystycznego, ale Konrad i reszta forumowiczów słusznie mi tego odradzili. Twój brat...jego dusza...musi pewnie sama przywyknąć do nowej sytuacji. Zginął nagle więc potrzebuje czasu. Ty też. Myśle, że obaj dostaniemy kiedyś znaki, że nasi bracia zaznali spokoju w zaświatach. Pozostaje ciepło ich wspominać. Trzymaj się stary.
'' Życie i śmierć to właściwie to samo....
...Ale dopiero po śmierci.''

- Władysław Grzeszczyk
Awatar użytkownika
Slav

Postautor: Hansel » 07 paź 2015, 19:37

cthulhu87 pisze:Niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę, ale zdaje się, że spirytyzm traktuje objawienia jako manifestacje Duchów. Pytanie rzecz jasna o ich weryfikację. Czy Jezus św. Faustyny to ten sam, co Jezus Josepha Smith jr.?
Sam się nad tym problemem zastanawiam...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi