Bóg - Co o Nim powiecie?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Bóg - Co o Nim powiecie?

Postautor: 1Prawda1 » 01 paź 2015, 14:26

Wiatr nie przekonałeś mnie. Może jakbym nie był częścią kosmosu to brzmiałbyś przekonująco. Pozdrawiam.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 01 paź 2015, 14:48

Dla mnie Bóg nie jest równy miłości i nie jest miłością. Bo gdyby był miłością, musiałby też być nienawiścią, bo Bóg jest WSZYSTKIM. Dla mnie Bóg nie jest dobrocią i nie jest złem. Bóg nie ma uczuć, nie ma ciała. Nie kocha i nie nienawidzi. Jest wszystkim i wszędzie. Jest w nas i obok nas. Tym dla mnie jest Bóg.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 01 paź 2015, 15:52

Wiatr masz racje gadamy o czyms o czym nie mamy pojecia. Ludzie, ktorzy przezyli smierc kliniczna zwykle relacjonuja, ze Bog to swiatlo, ktore nie razi w oczy, to niezwykla milosc i akceptacja i zrozumienie. Jestesmy maluczcy ale tez mamy w sobie te czastke Boga ..inaczej nie szukalibysmy Go.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Achill » 01 paź 2015, 16:33

w mniejszym uproszczeniu sie tego nie da tak ot opisac, to skomplikowane. poza tym nie znamy pełnego obrazu wlasnie przez wzgląd na to co juz zostało napisane. piszemy o czyms o czym nie mamy pojęcia. smiem twierdzic że ludzie ktorzy mili kontkat z boskościa widzieli tylko jej ułamek.
poza tym ja jednka uwazem ze boskosc przejawia sie w kazdym z nas. pierwiastek boski, to pierwiastek tworzący (to tez uproszczenie) To ze potrafimy stworzyc zycie, czy jakis przedmiot, to wszystko sklada sie na istote boskosci - na mozliwosci kreacji czy to drogą naturalną czy sztuczną.I nie twierdze ze jestesmy bogami. tylko ze umozliwiono nam w formie ograniczonej przez nasze ciala pewne dzialania, ktore wciaz rozwijają wszechświat. Tu doszukuje sie znaczenia słów że stworzno nas na podobieństwo.

W tym ujęciu kreacja moze nastepowac również porpzez uczucia. My tez to potrafimy robic choc w mocno ograniczonej formie - jednkaze wciaz potrafimy stlamsic smutek radością, pocieszyć emaptią, podbudować życzliwością i wsparciem.

moze to wszytsko nieporadnie ująlem ale to temat dosc trudny do opisania primo z racji niewielkiej wiedzy jakiej w temacie dysponujemy jak również ograniczenaimi językowymi.

w każdym razie nie wierże w osobowego boga. zdecydowanie bardziej przemawia do mnie wersja o "antropomorfizacji" bogów - czyli upostaciowienia na ksztalt ludzki *choc niekoniecznie*, jako wynik pewnego rpocesu spolecznego jakie zachodzil u zarania cywilizacji.

dla mnie istotne jest to co stoi za pojeciem Bóg a nie jego istota - o istotcie sie pewnie kiedys dowiem gdy juz osiagne odpowiednio wysoki poziom rozwoju aby dostąpić tego zaszczytu.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 01 paź 2015, 20:53

Zatem przekonaj mnie Achill do tego że rozwój może doprowadzić do poznania Boga.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 01 paź 2015, 21:29

1Prawda1 pisze:Zatem przekonaj mnie Achill do tego że rozwój może doprowadzić do poznania Boga.

Bóg to miłość i szczęście. Neandertalczycy walili sobie nawzajem w łeb i nie znali zbytnio takich pojęć jak miłość i szczęście. Teraz gdy ludzie się rozwinęli lepiej pojmują te uczucia dzięki czemu lepiej poznają Boga.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 01 paź 2015, 21:34

Sugerujesz, że ludzie dawniej mieli mniejszą wiedzę o uczuciach?
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 01 paź 2015, 21:45

1Prawda1 pisze:Sugerujesz, że ludzie dawniej mieli mniejszą wiedzę o uczuciach?

Podejrzewam że tak. Kierowali się bardziej instynktem, a nie uczuciami. Jednak nie jestem historykiem itd, ale uważam że tak bardzo dawno temu było.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 01 paź 2015, 22:58

Dobra to teraz mamy ludzi na niższym poziomie rozwoju i na wyższym od nich, dlaczego jedni są tacy, a drudzy tacy? Gdzie tutaj jest ta rzecz ''mieszająca rozwój w ludziach''? Pytanie szczególnie kieruję do spirytystów. :)
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: fruwla » 02 paź 2015, 09:16

Biedny ten Bog,
tyle ma imion, kazdy wciaz cos od niego chce, do tego ma byc sprawiedliwie, a ile NIEZLICZONYCH
KRZYWD zostalo w jego imieniu uczynionych
i jeszcze bedzie uczynionych.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi