Inspirujące nas cytaty

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: Inspirujące nas cytaty

Postautor: gaba75 » 23 wrz 2015, 06:15

przepraszam, ale nie mam pojęcia dlaczego wkleił się mój post razy 2
gaba75

Postautor: Pablo diaz » 23 wrz 2015, 06:56

Achill pisze:Trzy które komponują się w moim odczuciu z naukami jakie niesie nam spirytyzm.
Enniusz pisze:„Ten, kto życzliwie wskazuje drogę błądzącemu, jest jak człowiek, który drugiemu pozwala zapalić pochodnię od swojej: wszak jego własna pochodnia nie będzie przez to świecić mniej jasno”

Cyceron pisze:„Co nie jest moralnie dobre, nie jest pożyteczne”

Seneka pisze:„Dobrem jest nie samo życie, lecz piękne życie”

Świetne wartościowe Achil ,najbardziej wzbudził u mnie radość ten pierwszy cytat.Dziękuję :)
Przypomniał mi się rozdział z ewangelii według spirytyzmu ,,wyrozumiałość,,
Jednym z naszych obowiązków tu na ziemi ( dotyczy to dusz bardziej ,,dojrzałych,,ewolucyjnie ) jest to ,aby życzliwie wskazywać drogę bliźniemu -to prawda .Jednak brak nam w tym wyrozumiałości ,wciąż jesteśmy za surowi, dostrzegamy wady u innych, nie przebieramy w słowach ,zbędnie komentujemy,krytykujemy ...to właśnie hamuje tą piękną cnotę jaką jest życzliwość i wyrozumiałość.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 24 wrz 2015, 08:08

Pablo diaz pisze:Świetne wartościowe Achil ,najbardziej wzbudził u mnie radość ten pierwszy cytat.Dziękuję :)
Przypomniał mi się rozdział z ewangelii według spirytyzmu ,,wyrozumiałość,,
Jednym z naszych obowiązków tu na ziemi ( dotyczy to dusz bardziej ,,dojrzałych,,ewolucyjnie ) jest to ,aby życzliwie wskazywać drogę bliźniemu -to prawda .Jednak brak nam w tym wyrozumiałości ,wciąż jesteśmy za surowi, dostrzegamy wady u innych, nie przebieramy w słowach ,zbędnie komentujemy,krytykujemy ...to właśnie hamuje tą piękną cnotę jaką jest życzliwość i wyrozumiałość.

masz absolutną racje, sam mam z tym czasem (no dobra, nader często ;) ) problem. Potrafię wczuć się, zrozumiec czyjś punkt widzenia nawet jesli jest odmienny od mojego co powinno mi pomóc znaleźć tę nić porozumienia. I nawet jeśli ją znajduję to nie potrafie jej w pełni wykorzystać. Czasem to wina drugiej strony która odrzuca to o czym mówię, A czasem to mnie brakuje sposobu na znalezienie wspólnego języka, na przedstawienie swoich racji w sposób zrozumiały dla drugiej strony. Może za bardzo chcę podzielić się swoją wiedzą, w dobrej wierze... a wychodzi jak zwykle ;)
Jeszcze jedna kwestia... kiedyś zasłyszalem takie zdanie:
"Karć i pouczaj skoro tylko zostałeś przyjacielem" (tez jakiegoś antycznego filozofa, chyba greckiego dla odmiany) - i gelboko oddałem się takiemu postrzeganiu spraw. To dobre gdy rzeczywiście istnieje przyjaźń... nie spraawdza się jednak gdy jej nie ma, lub gdy mamy do czynienia z kimś mało otwartym na innych, ktorzy wszystko postrzegają w kategoriach zła "agresji i narzucania sposobu myslenia".

Natura ludzka jest taka jaka jest. warto nad nią pracować, i póki ludzie jako gatunek nie rozwiną się na tyle aby pewne sprawy byly oczywiste pozostaje nam oddawać się innej idei... że w każdej kłótni najpiękniejszy jest moment pogodzenia.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 24 wrz 2015, 13:22

Obrazek
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 24 wrz 2015, 16:33

Obrazek
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 24 wrz 2015, 16:43

Obrazek
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 24 wrz 2015, 18:54

Obrazek
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 24 wrz 2015, 20:34

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 26 wrz 2015, 09:54

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: gaba75 » 26 wrz 2015, 09:58

"Uczeń spytał się mistrza: Jak długo trzeba oczekiwać zmiany na lepsze?
Mistrz odpowiedział: Jeśli chcesz oczekiwać, to długo"
gaba75

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm