Dlaczego ludziom tak bardzo pasuje pewna rzecz

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Dlaczego ludziom tak bardzo pasuje pewna rzecz

Postautor: 1Prawda1 » 19 wrz 2015, 21:30

jednak są większe rzeczy od nas które próbujemy pojąć

Tak, są i nie piszę tego by dodać wiarygodności.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 19 wrz 2015, 22:33

1Prawda1 pisze:
Xsenia pisze:Ale jeśli karzesz kogoś za coś czego nie zrobił, to jest to niesprawiedliwe.

Sprawiedliwe, ale musisz głębiej się zanurzyć w pięknie.

Wobec tego Hitler działał tylko i wyłącznie dla piękna.
Pięknie. :evil:
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: bernadeta1963 » 19 wrz 2015, 23:09

Prawdo ,a może zamiast zanurzyć się w pięknie zacznijmy normalnie żyć .Starajmy się dostrzegać ludzi , którzy potrzebują pomocy . Może nie umiem czytać ze zrozumieniem ,ale mam wrażenie że nie mogla bym liczyc na twoją pomoc . Najpierw dopasował byś mnie do swojego szablonu piękna (do którego już teraz wiem , że nie pasuję ) ,a później zaślepiony w poszukiwaniu piękna i prawdy ruszył własną drogą . Czy tak ma wyglądać życie na ziemi ?
Zgadzam się z Xenią chociaz nie umiem pisać tak odważnie jak ona . Piękno jest w każdym tylko musimy zrozumieć , że ludzie są różni i powinniśmy wzajemnie starać się to piękno wydobywać . Dążąc stale do ideału miniemy się zarówno z prawdą jak i pięknem.
bernadeta1963

Postautor: 1Prawda1 » 19 wrz 2015, 23:34

ludzie są różni i powinniśmy wzajemnie starać się to piękno wydobywać

Wydobywam całym sobą z innych i z siebie

Dążąc stale do ideału miniemy się zarówno z prawdą jak i pięknem.

Czekam aż pojawi się ktoś na tym forum kto tak jak ja będzie twierdził, że ideał to wszystko, to nasz dom i do niego dążymy.

a później zaślepiony w poszukiwaniu piękna i prawdy ruszył własną drogą

Cały czas od początku do końca nie jestem zaślepiony i nigdy się nie ocknę że byłem, ja jestem miłośnikiem piękna, nie jestem typową ludzką istotą, jestem inny nieco Bernadetko ;) I nie ruszył własną drogą, a umarł z ukochaną żyjąc pięknie i po śmierci powróciwszy do nieba tak jak pisał mój mistrz Platon, przepowiednik jeden kurna, co doszedł do samego tworzywa piękna i prawdy.

Wobec tego Hitler działał tylko i wyłącznie dla piękna.

Odróżniaj naukę od zła i nie pisz mi ''Odróżniaj zło od nauki Prawdo'', bo ja mam wiedzę odgórną, niezbitą, boską i albo to dotrze Xseniu do Ciebie albo nie. Platon przypisuje duszy wiarygodność, jeśli ktoś Ci pisze i to nie pierwszy raz do jakiej wiedzy doszedł to weź wreszcie mu uwierz - nabywając mądrość tym samym, lub wybierz przyzwyczajenie do większości ludzi i ich zdania, którzy nie ''bujają w obłokach''.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 20 wrz 2015, 07:58

Forum przestanie istnieć, a Ty nadal będziesz czekał na pojawienie się osoby podobnej do Ciebie.
Z Twoich wypowiedzi wyłania się jedno stwierdzenie: Cierpienie i zadawanie cierpienia, to niesamowite piękno, którym się zachwycam, jak mój mistrz (bóg) Platona.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 20 wrz 2015, 10:34

Mirek pisze:, jak mój mistrz (bóg) Platona.

Trochę się zagalopowałeś ;)
Dialogi Platońskie znam tylko niektóre, i to w przekładzie, ale na pewno nie widziałem w nich poparcia dla pychy i zadawania cierpienia w jakiejkolwiek formie. Zresztą apeluję do obu panów, aby nie zniechęcać potencjalnych czytelników do lektury dzieł filozoficznych.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 20 wrz 2015, 10:48

Marcinie wyraziłem swoje spostrzeżenia. Wcale się nie zagalopowalem. W swoim przylgnięciu do Platona, Prawda wypatrzył prawdziwy sens jego nauk. Tak samo jak duchowni nauki Chrystusa.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 20 wrz 2015, 12:45

Cierpienie i zadawanie cierpienia, to niesamowite piękno

Nauka to miłość i jej potęga, pisałem że kobieta była szczęśliwa i ''jakbym mógł to bym jej nieba uchylił''. Miłość w rozumieniu Platońskim ma to do siebie, że nie jest bezwarunkowa bo to prowadzi do fałszu. Zbyt duża wolność nazwijmy to tak, bo trafnie to nazwiemy - będzie dla ucznia rozpieszczeniem i w ogóle ograniczenie odpowiedniej ''wolności'' doprowadzi ucznia do wolności właściwej, samej w sobie wolności, a nie tylko jej podobizny. Wyjątek stanowi gdy poznałbym kogoś kto już odpowiednią wiedzę ma - wtedy bezwarunkowość już istnieje i wolność sama przez siebie przemawia. Nie bez powodu związki z przyjaźni są najdłuższe, bo ''oblane są pierwiastkiem wolności właściwej''. Ja najchętniej chciałbym odgrywać rolę takiego co wiecznie znajdzie lekarstwo na rozwój duszy ucznia, a uczeń sam wie że jest równy mi.

Prawda wypatrzył prawdziwy sens jego nauk

Doszedł do tego samego co Platon i wypatrzył jego filozofię.

I jeszcze uwaga do pana o szybkim jak strzała myśleniu:

ale na pewno nie widziałem w nich poparcia dla pychy i zadawania cierpienia w jakiejkolwiek formie.

Bo nie udało Ci się wgłębić, albo nie zrozumiałeś czegoś, naprawdę. Zmiękcz trochę swoje serce, a później krytykuj. Gdybym nie miał racji to przyznał bym sobie błąd bo mnie na to stać, lecz ja jestem świadomy tego. W ogóle po Twoich postach zauważyłem, że strasznie sztywno i sucho dzielisz się swoją duszą, zatem pamiętaj - do mnie nie trafisz, choćbyś się napocił nie wiem ile.

I apeluję do pana, żeby nie unosił się za wysoko, skoro skrzydła mu jeszcze nie urosły bo się posiniaczy kiedyś.

dzieł filozoficznych.

Panie szybko myślący, ty masz pojęcie ile dzieła Platon widział w swoich dialogach, a ile dzieła prawdziwego w naukach niepisanych. Nie wtrącaj się, bo marnie i niewłaściwie Ci to idzie.

O tym, na czym naprawdę mi zależy (...) nie ma i nie będzie żadnego mego pisma, bo nie jest to racjonalne, jak matematyka, i nie daje się ująć w słowa. (...)
Platon

Pchasz się do krytykowania, a racji nie masz ze wszech miar.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 20 wrz 2015, 14:19

1Prawda1 pisze:Czekam aż pojawi się ktoś na tym forum kto tak jak ja będzie twierdził, że ideał to wszystko, to nasz dom i do niego dążymy.

W pogoni za ideałem, którego nie sposób osiągnąć, nie osiągniesz nigdy szczęścia, a osiągniesz tylko rozczarowanie i cierpienie. Twoja wola, jeśli chcesz zmarnować życie na poszukiwaniu ideału, który nie istnieje. Nie wierzę, że znajdziesz na tej ziemi istotę myślącą jak ty. Dlatego radzę przyzwyczaić się do samotności.
Związek dwóch osób ma szansę przetrwać, jeśli jest partnerski, czyli oboje są na tym samym poziomie, mają takie same prawa (wolności) i takie same obowiązki. Ty wprowadzając do związku swoje pojęcie nauczyciel -uczeń, niszczysz tą równość pomiędzy partnerami. W takim przypadku każda kobieta będzie się czuła gorsza od ciebie. Wątpię byś znalazł taką, która to wytrzyma.

1Prawda1 pisze: bo ja mam wiedzę odgórną, niezbitą, boską i albo to dotrze Xseniu do Ciebie albo nie.

Dotarło do mnie, że uważasz iż masz taką a nie inną wiedzę, ale na pewno ja nie uważam, że taką wiedzę masz. Według siebie możesz być nawet Bogiem, co nie oznacza, że nim jesteś.

1Prawda1 pisze:Platon przypisuje duszy wiarygodność, jeśli ktoś Ci pisze i to nie pierwszy raz do jakiej wiedzy doszedł to weź wreszcie mu uwierz - nabywając mądrość tym samym,

:lol: :lol: :lol: Aleś mnie rozbawił :lol: :lol: :lol: "Jestem najmądrzejszy na świecie, UWIERZ MI i będziesz MĄDRA", a jak nie uwierzę to pozostanę głupia. :lol: :lol: :lol: Wolę być głupia, niż wierzyć człowiekowi z pychą, bez pokory i z brakiem poczucia sprawiedliwości. Wybacz, dla mnie nie jesteś ani ideałem, ani nauczycielem, ani człowiekiem, którego warto naśladować. Ale to moje zdanie :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 20 wrz 2015, 14:29

Wybacz, dla mnie nie jesteś ani ideałem, ani nauczycielem, ani człowiekiem, którego warto naśladować.

Nie jestem bo mnie do tego nie dopuściłaś, olewając romantyzm. Wolisz być głupia. Ok, zostawmy to.

Dotarło do mnie, że uważasz iż masz taką a nie inną wiedzę, ale na pewno ja nie uważam, że taką wiedzę masz.

Platon już pisał, że nie uwierzycie, wyśmiejecie, uznacie za wariata.

Dlatego radzę przyzwyczaić się do samotności.

Nigdy nie będę samotny, bo zawsze będę miał Boga, którego chcą widzieć kobiety w swoich mężczyznach.
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi