Dlaczego ludziom tak bardzo pasuje pewna rzecz

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Dlaczego ludziom tak bardzo pasuje pewna rzecz

Postautor: Mirek » 18 wrz 2015, 21:42

Oki ale jutro.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 19 wrz 2015, 07:06

Czytam i czytam i... chyba pora żebym się podzielił i swoimi spostrzeżeniami.

Prawdo juz kiedyś zadałem Ci pytanie. Co zrobisz jeśli spotkasz na swojej drodzę osobę którą będzie lepiej rozumieć to co nazywasz Prawdą i Pięknem?

Szukasz relacji w której będziesz jedynym arbitrem i sędzią. Szukasz takiej świadomie bo Cię skrzywdzono.
To wywoluje dwa podstawowe problemy:
pierwszy partenrka zawsze bedzie na cenzurowanym
drugie partnerka zawsze bedzie musiala walczyc ze złem ktore Ci wyrzadzono tak jkaby to ona byla jego źródła.

Tak przynajmiej wynika z Twoich wypowiedzi.
Zadam zatem jeszcze jedno pytanie... naprawdę chcesz takiego związku?

Obawiam się, że Twoja pycha (tak to jest pycha - mimo że chciałbyś to nazwać inaczej) doprowadzi do tego że bardzo kogoś skrzywdzisz. zadasz komuś ogromne cierpienie. Co gorsza Cierpienie bedzie tym wieksze im bardziej bedzie Cie ta osoba kochać - powinienes to już wiedzieć skoro masz takie doswiadczenia.
dlaczego?
bo w 90% Twoich wypowiedzi podkreslasz fakt ze Cie skrzywdzono i tylko poprzez role arbitra i nauczyciela mozesz uniknac powtorki. Jednakże sprowadzasz drugą stronę do roli osoby permanetnie oskarżonej czy jak to nazwał Mirek niewolnika. Która całe życie bedzie płacić za krzywdy ktoych nie popelnila. Tym zniszczysz i tego kogoś i co rónież warte podkreślenia siebie.

Oczywiście jest jedna możliwość że Twój plan sie uda. że trafisz na tę włąściwą osobę ktorej taki uklad bedzie odpowiadal ktora bedzie na podobnym poziomie rozowoju moralnego itp itd. wtedy poziom wzajmnej spojnosci moze prezwyciezyc te wszystkie negatywne elementy. Ale neistety szansa na realizację jest daleka od pratchetowskiego "jeden na milion".

Mam tez taka obserwację : Istnieje pojęcie ludzi zgorzkniałych... po Twoich wypowiedziach można by Cię było bez wahania do nich zakwalifikować.

nie odbieraj tego jako atak. Pisze o swoich obserwacjach i wnioskach. Możę Ci to pomoże albo jesli to my sie mylimy w ocenie wyjasnisz nam co rozumiemy źle.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 19 wrz 2015, 07:59

Typowa reakcja jest taka: jeśli miłość, to przyjemność w komfortowym związku.
Jeśli zaś w relacji zaczyna się cierpienie, to należy się rozejść. Jeśli człowiek ma agresję wobec losu, niechęć, nie przyjmuje losu, to może przyjść choroba, której lekarze nie mogą wyleczyć.
Jeśli ktoś odchodzi od bólu, cierpienia, to wszystko w porządku. Jeśli zaś ktoś przy tym tłumi miłość to rozpoczynają się kłopoty.
Powstrzymywanie miłości, hamowanie jej jest jednoznaczne z hamowaniem energii życiowej w sobie. Zmniejszenie energetyki poprzez jej hamowanie daje pomniejszenie zdrowia, chorobę.
Wadim Zeland w Transerfingu mówi, iż we Wszechświecie istnieją duże siły wyrównujące – jeśli narośnie nam osobiste znaczenie [ego], poczucie własnej ważności, wtedy owe siły będą wyrównywać tą górkę. Łazariew wspomina o kochaniu Boga. Wszystko, co mamy wyżej od miłości Bożej, co wynosimy ponad miłość do Boga zostaje tak czy owak odebrane.
Dlatego Prawdo Twoja postawa do życia naraża Cię na kolejne kuksańce od losu. Niezależnie czy Platona uważasz za swojego Boga, czy nie.

W tym co napisał Achilles jest dużo prawdy. Jeżeli masz wewnętrzną agresję na poziomie subtelnym, to każda kobieta to wyczuje i będzie Cię omijać szerokim łukiem albo trafisz na taką, która będzie Cię na każdym kroku upokarzać i ranić, tak długo dopóki nie zmienisz swojego charakteru.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 19 wrz 2015, 08:30

Mirek pisze:Dlatego Prawdo Twoja postawa do życia naraża Cię na kolejne kuksańce od losu. Niezależnie czy Platona uważasz za swojego Boga, czy nie.

W pełni się z tym zgadzam.
Nie podważam Prawdo Twojej wiedzy o miłości.
Jest jednka pewne ale...
keidys pisałem w temaci o rozwoju moralnym. ze rozwoj nastepuje w kilku etapach w skrocie :
poznanie (zdobycie wiedzy) => zrozumienie (nabycie umiejetnosci poslugiwania się wiedzą) => stosowanie
piszesz że masz wiedzę, ok to dopiero pierwszy etap. teraz pora zrozumieć że to co blokuje Ci stososwac skutecznie i z pełną moca tę wiedzę to ceirpeienie któe wciąz się rpzewija w Twoich postach czyli wciąż są w Twojej podświadomości.

Te krzywdy wciąz tam śą, wciąz je czujesz i co gorsza one WCIĄŻ DETERMINUJĄ TWOJE POSTRZEGANIA ŚWIATA I SWOJĄ Z NIM INTERAKCJĘ.

A to przecież takie proste aby kochac i byc kochanym wystarczy robić to bezwarunkowo.
A Ty stawiasz warunki:
- musisz być nauczycielem dla swojej partenrki
- ona nie moze Cię skrzywdzić
- ona musi Cię słuchać
- ona... itd itp

Jest takie łacińskie przysłowie:
"Si vis amare, ama"
oznacza ono
Chcesz być kochanym, kochaj.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 19 wrz 2015, 11:59

pierwszy partenrka zawsze bedzie na cenzurowanym

Achill i właśnie dlatego wyrzuciłem 'nacenzurowywanie' w związku w którym byłem. Ogólnie robiłem wszystko tak, żeby kobieta miała dobrze, ale o sobie nie myślałem, otwarłem do niej raz serce mimo cierpienia jakie mi kiedyś zadano bo to był jeden z elementów mojego sprawdzenia jak sprawa się zakończy i czy się zakończy. Do dnia dzisiejszego osoba mi dziękuje, że uratowałem ją ze śmierci bo miała pewien problem i w dodatku żaden z facetów nie miał ''jaj'' żeby jej pomóc. Dopiero Eros musiał się pojawić i pomóc Jej. Przeżyła ze mną piękne jak i złe chwile, mamy do dziś kontakt.

drugie partnerka zawsze bedzie musiala walczyc ze złem ktore Ci wyrzadzono tak jkaby to ona byla jego źródła.

Bo według mądrości Boga, nie Platona tylko Boga - tak ma być.
bo w 90% Twoich wypowiedzi podkreslasz fakt ze Cie skrzywdzono i tylko poprzez role arbitra i nauczyciela mozesz uniknac powtorki. Jednakże sprowadzasz drugą stronę do roli osoby permanetnie oskarżonej czy jak to nazwał Mirek niewolnika. Która całe życie bedzie płacić za krzywdy ktoych nie popelnila. Tym zniszczysz i tego kogoś i co rónież warte podkreślenia siebie.

Tak wiem i taką misję mi dało życie, nazywaj mnie wariatem, ale to są siły konieczności, zrozumiałbyś jakbyś był mną, serio Achill, zrozumiałbyś..

Może napiszę choć to i tak nie odzwierciedli, że tą krzywdę mają brać właśnie ludzie za mnie. Tacy ludzie jak ja to rarytas na tej Ziemi, wierzcie mi i nie wolno ich tak traktować bo szansa jest jedna na milion. Ludzie muszą wziąć choć minimalną odpowiedzialność za nas i to jest mądrość Boska. Nie jestem niezgięty i nakierowany czymś jak fanatyk, tak po prostu musi być według Boga miłości i jej potęgi.

choroba, której lekarze nie mogą wyleczyć.

Zbyt przyziemnie Mirku, ja jestem pośrednikiem nieba i Ziemi.

Powstrzymywanie miłości, hamowanie jej jest jednoznaczne z hamowaniem energii życiowej w sobie.

Bardzo słusznie piszesz i dlatego właśnie dawałem miłość i jej nie hamowałem, taką miłość która dała kobiecie szczęście którego nikt wcześniej nigdy nie dał.

poczucie własnej ważności, wtedy owe siły będą wyrównywać tą górkę.

Jeśli dobrze to rozumiem to potężna głębia i poznałem ją przed dniem dzisiejszym kawałek czasu temu.

tak długo dopóki nie zmienisz swojego charakteru.

Gdy ja zmienię, powiadam, to nie dam jej szansy póki ona też nie zmieni. Ja zdobywam szczyty wiedzy swoją krwią, a 'księżniczka' ma tylko brać. Mirku, nie.

WCIĄŻ DETERMINUJĄ TWOJE POSTRZEGANIA ŚWIATA I SWOJĄ Z NIM INTERAKCJĘ.

Boska mądrość. Zdradzę Ci Achillu, że czuję iż powoli a zarazem intensywnie (bo to długo trwało) schodzi ze mnie to cierpienie.

- musisz być nauczycielem dla swojej partenrki
- ona nie moze Cię skrzywdzić
- ona musi Cię słuchać

Pogrubiony tekst jest nie prawdą, a nie pogrubiony prawdą.

Czekam na opinie.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 19 wrz 2015, 12:36

1Prawda1 pisze:Gdy ja zmienię, powiadam, to nie dam jej szansy póki ona też nie zmieni. Ja zdobywam szczyty wiedzy swoją krwią, a 'księżniczka' ma tylko brać. Mirku, nie.

Gdy Ty zmienisz charakter na lepszy, ona samoczynnie się zmieni. Ma taki, a nie inny charakter tylko i wyłącznie dla ratowania Twojej duszy, gdyż przez nią działa Bóg dla Twojego dobra. Wiem, że trudno Ci to pojąć, bo jesteś pośrednikiem między przylgnięciem do duchowości i do tego co ziemskie.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 19 wrz 2015, 12:49

Gdy Ty zmienisz charakter na lepszy, ona samoczynnie się zmieni.

Przyjmuję i się zgadzam. Chciałbym, żeby tak to się stało, choć gdy się nie stanie nie będę miał nikomu za złe.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 19 wrz 2015, 13:11

1Prawda1 pisze:
Achill pisze:drugie partnerka zawsze bedzie musiala walczyc ze złem ktore Ci wyrzadzono tak jkaby to ona byla jego źródła.

Bo według mądrości Boga, nie Platona tylko Boga - tak ma być.

??Obca osoba ma być karana za nie swoje winy? I to według mądrości Boga? Chyba coś ci się pomyliło.

Według mnie Prawdo to za bardzo żyjesz tym swoim przeszłym cierpieniem. Powinieneś zamknąć ten rozdział swojego życia i iść naprzód. A ty całe obecne życie ustawiasz według tego byłego cierpienia. W ten sposób nigdzie nie dojdziesz.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 19 wrz 2015, 13:17

A ty całe obecne życie ustawiasz według tego byłego cierpienia.

Już skończyłem.

Chyba coś ci się pomyliło.

Widzisz, nie wszystko co z góry wiemy, że jest piękne - nie wszystko takie jest piękne tylko.

Źle czynisz, jeśli chwalisz, gorzej, jeśli ganisz rzecz, której dobrze nie znasz.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 19 wrz 2015, 20:13

1Prawda1 pisze:Widzisz, nie wszystko co z góry wiemy, że jest piękne - nie wszystko takie jest piękne tylko.

Źle czynisz, jeśli chwalisz, gorzej, jeśli ganisz rzecz, której dobrze nie znasz.

Karanie kogoś za nie swoje winy nie mieści się w moim pojmowaniu sprawiedliwości.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi