Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Pawełek » 17 wrz 2015, 18:35

Mirek pisze:
Achill pisze:Sugeruję zaktualizować wiedzę
http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm

Może byś podał stronę, która się otwiera

Strona działa bez problemu.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 17 wrz 2015, 18:40

Teraz tak, ale wcześniej pojawiał mi się taki komunikat:
Http Status Code: 404

Reason: File not found or unable to read file
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 17 wrz 2015, 18:50

Mirek pisze:Teraz tak, ale wcześniej pojawiał mi się taki komunikat:
Http Status Code: 404

Reason: File not found or unable to read file

Ważne że teraz działa :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 17 wrz 2015, 19:12

Ja o jednym Achill, a ty o drugim. I nawet ciebie zaślepiło "przeciwieństwo ksenofobii"? Naprawdę nie można dokładnie czytać tego co ktoś napisze, tylko trzeba dopisywać do tego własne teorie i wymysły?
Czyżbyś nie czytał moich postów? to przekleję jeszcze raz: NIE NAWOŁUJĘ DO NIENAWIŚCI.

Achill pisze:Nie przyklejałbym więc łatki wszystkim jak leci.

Napisałam tylko, że prawo Islamu to dopuszcza i mufti i imamowie islamscy, nawet jak są w "cywilizowanym" kraju, to działają według tego prawa, nawet jeśli jest to w niezgodzie z prawem danego kraju.
Oczywiście, że nie wszyscy. W tym programie każdy meczet, który był w prowokacji pisemnie potępił własnych imamów i zawiesił ich w obowiązkach do czasu wyjaśnienia śledztwa. Ale takie sytuacje maja miejsce. I temu nie zaprzeczysz!

Achill pisze:Nie chcecie pomagać, nie pomagajcie.

Przedstaw mi choć jeden mój post, w którym napisałam "ŻE NIE MAM ZAMIARU POMAGAĆ UCHODŹCOM". Dlaczego ponownie wmuszasz we mnie poglądy, których nigdy nie przedstawiałam?
Nawołuję do myślenia, a nie do braku humanitaryzmu, nienawiści, czy braku miłosierdzia. Naprawdę tak trudno to zrozumieć?

Achill pisze:Uważam że każdy kto rozumie na czym polega milosierdzie i pokrewne wartości, nie bedzie sie nad tym zastanawiał.

Czyżbyś sugerował Achill, że skoro mam obawy, że według mnie trzeba zachować rozsądek przy przyjmowaniu uchodźców, że według mnie należy uchodźców sprawdzać i weryfikować, to oznacza, że jestem ksenofobką i nie jestem miłosierna? Czy ludzie miłosierni mają nie zastanawiać sie, nie pytać, nie sprawdzać, tylko ufać każdemu? To nie miłosierdzie tylko głupota!

Achill pisze:Dlatego też kierowanie treści trącących nienawiścią do spirytystów jest bezcelowe.

:? Chyba pomyliłeś spirytystów z muzułmanami, ale mogę się mylić.
Naprawdę moje teksty trącą nienawiścią? Czy uświadamianie zagrożeń jest "trącaniem nienawiści"? Czy jak napiszę "nie jedź 150km/h, bo możesz kogoś zabić" to też trąci nienawiścią? albo "nie bierz narkotyków" też trąci nienawiścią?

Achill pisze:nie sugerują rozwiązań

?????????????????????????????????????????????????????
Napisałam kilkanaście rozwiązań tego problemu!!! Nie czytałeś? czy ignorujesz je świadomie?

Achill pisze:bo islam to ZUO

Nadinterpretacja moich postów. Nigdzie nie napisałam, że Islam to Zło. Pisałam natomiast, że Islam MOŻE (a nie musi) przynieść zagrożenia, których nie znamy. I że dobrze by było je poznać, tak by można je było później rozpoznawać i eliminować. Napisałam po prostu by używać Mózgu.

Achill pisze:powinniśmy starac sie tworzyć taki swiat w ktorym nie budujemy muru w jednym "wcieleniu" zeby sie po nim wdrapywac w kolejnym

Spoko. Indianie też nie stawiali murów, a teraz sami się za nim znajdują. Albo ogrodzisz się ty, albo to ciebie ogrodzą.

Achill pisze:I jeszcze jedno owszem należy egzekwować nasze prawa bo WSZYSCY sa wobec nich równi i znam wielu muzułman, którzy nasze respektują z dbałością godną naśladowania przez wielu Polaków.

Super. Też mam maleńką, maciupką nadzieję, że ci co do nas przyjdą też będą kierowali sie miłością, solidarnością, humanitaryzmem i miłosierdziem. Naprawdę mam taką nadzieję.

I ostatnie pytanie: czy uważacie, że życie przyszłe (po śmierci) jest ważniejsze niż życie tu i teraz?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Achill » 17 wrz 2015, 19:42

Panie M.ja juz nie mam siły tłumaczyć. Żyj w swojej nienawiści do ludzi którzy myślą inaczej i mają odwagę mówić to co myślą (co podobno tak sobie to cenisz).
Xseniu napisałem Ci PW.
niewielka czesc poprzedniego posta tyczyla się Ciebie, większość dotyczyła ogólnie formy i tresci debaty publicznej (wykraczającej w tym rozumieniu poza to forum - czyli obejmujące równiez przekaz z ktorym spotykam sie na codzien poza).
Xsenia pisze:I ostatnie pytanie: czy uważacie, że życie przyszłe (po śmierci) jest ważniejsze niż życie tu i teraz?

Dla mnie jak juz napisałem pod innym tematem śmierć jest tylko przejściem z z jednego stanu duszy do drugiego. słowem żyjemy cały czas. trudno mi więc rozrózniać czy to wcielenie jest ważniejsze od przyszłego. Po pierwsze nie wiem jakie bedzie przyszle. Po drugie rozwijać w kierunku dobra należy się zawsze. niezależnie od narzucanych nam ram cielesnej bytności na świecie.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 17 wrz 2015, 20:25

Panie A, jak mogę żyć czymś czego nie posiadam. To Twoje życie nie moje.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 17 wrz 2015, 21:14

Xsenia pisze:I ostatnie pytanie: czy uważacie, że życie przyszłe (po śmierci) jest ważniejsze niż życie tu i teraz?

Dzisiaj jest ważne życie tu i teraz , rozwój moralny i intelektualny na TYM świecie.
Rozwijamy się moralnie poprzez stosowanie zasad moralnych, które nie są jakąś abstrakcją - to konkretne myśli, nastawienia i czyny które powinniśmy w TYM ŻYCIU urzeczywistniać.

Postępowanie wobec wrogów według spirytyzmu : http://www.portal.spirytyzm.pl/milujcie ... rzyjaciol/
(jeżeli już ktoś preferuje uchodźców traktować jak wrogów)

Jak pojawia się okazja do ćwiczenia - nie ma co uciekać w wymówki i ulegać strachowi.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 17 wrz 2015, 21:27

Achill pisze:Dla mnie jak juz napisałem pod innym tematem śmierć jest tylko przejściem z z jednego stanu duszy do drugiego. słowem żyjemy cały czas. trudno mi więc rozrózniać czy to wcielenie jest ważniejsze od przyszłego. Po pierwsze nie wiem jakie bedzie przyszle. Po drugie rozwijać w kierunku dobra należy się zawsze. niezależnie od narzucanych nam ram cielesnej bytności na świecie.

Czy uważasz wobec tego, że warto narażać te życie by mieć lepiej w następnym?
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 17 wrz 2015, 21:34

Xsenia pisze:Czy uważasz wobec tego, że warto narażać te życie by mieć lepiej w następnym?

W następnym możemy urodzić się w miejscu, gdzie obecnie toczą się wojny...
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 17 wrz 2015, 22:32

Czyżbyś twierdził Cthulhu że w Umbralu są wojny? :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia