Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: cthulhu87 » 03 cze 2015, 07:40

Poniżej obiecany artykuł o islamie (jest w pdf, trzeba ściągnąć plik):

http://sendfile.es/pokaz/375994---wE5r.html
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 11 lip 2015, 01:02

Zresztą prawda jest taka że każdy najbardziej chwali swoją - https://www.youtube.com/watch?v=ghUyZnXbdV0
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 17 wrz 2015, 12:41

http://vod.pl/filmy-dokumentalne/malzen ... musu/n2rt7
Wymuszone małżeństwa w Anglii. Przytoczę słowa jednego z imamów, bo te słowa według mnie obrazują niebezpieczeństwo mieszania kultur i religii.
Czas: 29:55
"Imam: Dla ciebie prawo Islamu stoi ponad prawem tego kraju. Bierzemy je pod uwagę, ale musimy też przestrzegać praw Islamu. Dla mnie prawem jest to co mówi mufti. To prawo każde mi to zrobić, bo jak nie później będzie problem [tłumaczenie: niewydanie dokumentu zatwierdzającego zawarcie małżeństwa zanim dziewczyna nie ukończy 18 lat]. Co zrobisz jak władze to odkryją?
Podstawiony reporter: Rozumiem. Chodzi o to, że ona ma 14 lat, a on 20...
Imam: On ma tyle ile trzeba, ona nie. (...)

Imam: Ona ma 14 lat, zgodnie z prawem szariatu, może wyjść za mąż. Nic nie stoi na przeszkodzie. Robimy to zgodnie z prawem Islamu, ale żyjemy wśród niewiernych, wśród Anglików. Wiesz, że u nich nie możesz mieć 2 żon, a my z łaski Boga możemy mieć 4. Islam dba o nas, oni tego nie rozumieją i w tym cały problem."

Polecam obejrzeć cały dokument.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 17 wrz 2015, 12:51

Xsenia alez ja to wszytsko wiem , islam ma swoje slabe strony i niebezpieczenstwa. Ale mimo to nie bede ich osadzac i nienawidzic i nie bede odmawiac pomocy.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Achill » 17 wrz 2015, 13:51

Xsenia pisze:Imam: Ona ma 14 lat,

zawsze mnie bawił do łez ten argument w ustach chrześcijan.
Kodeks prawa Kanonicznego - (obowiązujący)
Kan. 1083 - § 1. Nie może zawrzeć ważnego małżeństwa mężczyzna przed ukończeniem szesnastego roku życia i kobieta przed ukończeniem czternastego roku.

co i tak jest zmianą dość niedawną bo na pewno do konca XVIII obowiązywało prawo rzymskie (12 lat dla kobiety, 14 dla mężczyzny)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 17 wrz 2015, 14:12

Nikita pisze:Xsenia alez ja to wszytsko wiem , islam ma swoje slabe strony i niebezpieczenstwa. Ale mimo to nie bede ich osadzac i nienawidzic i nie bede odmawiac pomocy.

Obrazek
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 17 wrz 2015, 14:15

Nikita, przecież znasz mnie już na tyle by wiedzieć, że nie nawołuję do nienawiści. A od osądzania to są sądy. Wkleiłam to by przestrzec, że jednak prawo Islamu różni się od naszych konstytucyjnych praw. A muzułmanie przedkładają prawo Islamu nad prawem danego kraju. Jeśli chcemy ich wpuścić do naszego kraju i im pomagać, to jednak dobrze by było o tym pamiętać.

Achill pisze:zawsze mnie bawił do łez ten argument w ustach chrześcijan.

Achil pisałam już kilkukrotnie, że ja chrześcijanką NIE JESTEM. :) A poza tym nasz kraj jest podobno niezależny od prawa kościelnego. A po drugie, to że kiedyś istniało takie prawo, to nie oznacza, że teraz mamy na takie rzeczy pozwalać. Prawo polskie zmienia się na lepsze i dobrze by było gdyby się nie cofało.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 17 wrz 2015, 14:22

Islam to ni tylko religia, to również prawo. Gdy złamie się prawo w Polsce, podlega się karze. Tak samo jest w Islamie.
Oni nie będą honorować naszego prawa, gdy to będzie stało w sprzeczności z ich. Tym bardziej, że 3/4 "uchodźców", to mężczyźni w sile wieku.
Xsenia pisze:Prawo polskie zmienia się na lepsze i dobrze by było gdyby się nie cofało.

A obowiązująca konstytucja została uchwalona za głębokiej komuny. Prawo w Polsce niestety się cofa. 26 lat po zmianie ustroju konstytucja z ustroju słusznie upadłego.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 17 wrz 2015, 16:04

Mirek pisze:A obowiązująca konstytucja została uchwalona za głębokiej komuny. Prawo w Polsce niestety się cofa. 26 lat po zmianie ustroju konstytucja z ustroju słusznie upadłego.

Sugeruję zaktualizować wiedzę
http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm

Xsenia pisze:Achil pisałam już kilkukrotnie, że ja chrześcijanką NIE JESTEM. A poza tym nasz kraj jest podobno niezależny od prawa kościelnego. A po drugie, to że kiedyś istniało takie prawo, to nie oznacza, że teraz mamy na takie rzeczy pozwalać. Prawo polskie zmienia się na lepsze i dobrze by było gdyby się nie cofało.

Ależ ja tak ogólnie. Bo to często katolicy i inni podnoszą ten argument.
A i nasze prawo dopuszcza małżeństwa poniżej 18 roku zycia (wymaga to zgody sądu).
Prawo się zmienia w kierunku podwyzszenia wieku wszędzie, w każdej kulturze bo większości ludzi i tak nie stac na utrzymanie poligamicznej rodziny, czesto tez oboje partnerzy muszą pracować wiec i wiek i ilosc zon weryfikuja warunki ekonomiczne. A i historycznie i obecnie... malzenstwa zawierane sa mlodo i w duzych ilosciach tylko przez tych których na to stać ;). Nie przyklejałbym więc łatki wszystkim jak leci.

Xsenia pisze:A muzułmanie
... mówimy o 12 tysiącach. w promieniu 5 km mieszka u mnie wiecej ludzi. jakby ich tu wszystkich umiescili to i tak wiekszośc stanowili by Polacy i to miażdżącą. Wiecie ze w ciagu ostatniego roku przybylo ponad 300 tysiecy Ukraincow w Polsce? I co? Zalała nas fala prawosławia i jezyka ukraińskiego wzglednie rosyjskiego?
Nie chcecie pomagać, nie pomagajcie.
Uważam że każdy kto rozumie na czym polega milosierdzie i pokrewne wartości, nie bedzie sie nad tym zastanawiał. Dlatego też kierowanie treści trącących nienawiścią do spirytystów jest bezcelowe.
Primo te dyskusje nic nie wnoszą, nie sugerują rozwiązań tylko pozbycie się problemu. bo islam to ZUO. A spirytyści to niby co? Nasienie Piekielne, Sekciarze, Nekromanci, Wyznawcy Szatana i wogóle wszelkiej maści wszeteczeństwo wszechświata depczące boskie prawa (poczytajcie sobie jak nas malują - aż by się chciało mieć taką dobrą opinię jak muzułmanie ;) )
Secundo tak sobie czasem myśle, że Ci wszyscy dżihadzisci w poprzednich wcieleniach byli chrzescijanami nawolujacymi przeciw "islamizacji europy" - oni po prostu nie potrafią inaczej niz w jezyku nienawisci.
Tercio nastepne wcielenie moze nastąpić po drugiej stronie, wlasnie dlatego powinniśmy starac sie tworzyć taki swiat w ktorym nie budujemy muru w jednym "wcieleniu" zeby sie po nim wdrapywac w kolejnym.

I jeszcze jedno owszem należy egzekwować nasze prawa bo WSZYSCY sa wobec nich równi i znam wielu muzułman, którzy nasze respektują z dbałością godną naśladowania przez wielu Polaków.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 17 wrz 2015, 18:30

Achill pisze:Sugeruję zaktualizować wiedzę
http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm

Może byś podał stronę, która się otwiera

Achill pisze: ... mówimy o 12 tysiącach. W promieniu 5 km mieszka u mnie więcej ludzi. jakby ich tu wszystkich umiescili to i tak wiekszośc stanowili by Polacy i to miażdżącą. Wiecie ze w ciagu ostatniego roku przybylo ponad 300 tysiecy Ukraincow w Polsce? I co? Zalała nas fala prawosławia i jezyka ukraińskiego wzglednie rosyjskiego?
Nie chcecie pomagać, nie pomagajcie.

Nie wiem, czy zauważyłeś w swej mądrości, że Ukraińcy to Chrześcijanie, o podobnej kulturze co nasza. Zawsze użyjesz porównanie, które pasuje jak mrówka do słonia.
Jak każdy "uchodźca" sprowadzi swoja rodzinę (przeważnie przybywają młodzi mężczyźni w sile wieku), to z tych 12 tysięcy zrobi się co najmniej 50 tysięcy.
Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane.

Achill pisze:Uważam że każdy kto rozumie na czym polega milosierdzie i pokrewne wartości, nie bedzie sie nad tym zastanawiał. Dlatego też kierowanie treści trącących nienawiścią do spirytystów jest bezcelowe.

I teraz mówisz jak Muzułmanin, czy Żyd. Ktoś powie o swoich obawach lub prawdę od razu kieruje się nienawiścią. Jest rasistą lub antysemitą.

Achill pisze:Primo te dyskusje nic nie wnoszą, nie sugerują rozwiązań tylko pozbycie się problemu. bo islam to ZUO. A spirytyści to niby co? Nasienie Piekielne, Sekciarze, Nekromanci, Wyznawcy Szatana i wogóle wszelkiej maści wszeteczeństwo wszechświata depczące boskie prawa (poczytajcie sobie jak nas malują - aż by się chciało mieć taką dobrą opinię jak muzułmanie ;) )

Prawda się zawsze obroni. Skoro spirytyści są tacy wspaniali, to dlaczego tymi opiniami się tak bardzo przejmujesz?
Achill pisze:Secundo tak sobie czasem myśle, że Ci wszyscy dżihadzisci w poprzednich wcieleniach byli chrzescijanami nawolujacymi przeciw "islamizacji europy" - oni po prostu nie potrafią inaczej niz w jezyku nienawisci.

Innym nienawiść zarzucasz, a teraz sam nienawiść pokazałeś ;)

Achill pisze:Tercio nastepne wcielenie moze nastąpić po drugiej stronie, wlasnie dlatego powinniśmy starac sie tworzyć taki swiat w ktorym nie budujemy muru w jednym "wcieleniu" zeby sie po nim wdrapywac w kolejnym.
Po drugiej stronie jest świat duchów, tam się nie wcielamy. ;) Piszesz powinniśmy starać się. Powinniśmy robi różnice po miedzy róbmy. Dlatego tak urządzamy sobie świat jak mamy. Przez same wzniosłe idee i słowa, które nigdy nie oglądają światła dziennego.

Achill pisze:I jeszcze jedno owszem należy egzekwować nasze prawa bo WSZYSCY sa wobec nich równi i znam wielu muzułman, którzy nasze respektują z dbałością godną naśladowania przez wielu Polaków.

No właśnie, a uchodźcy nie respektują unijnego prawa, a unia temu pobłaża. Przyjeżdżają bez dokumentów, które wcześniej zniszczyli. Mogą dostać nowa tożsamość i nikt nie będzie wiedzieć kim są. To jest miłosierdzie prawda?
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia