Sztuczna Inteligencja a spirytyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sztuczna Inteligencja a spirytyzm

Postautor: cthulhu87 » 22 mar 2010, 17:41

Duszę posiada tylko człowiek, więc i tylko w człowieka można się reinkarnować.

Człowiek nie może się wcielać w zwierzę czy roślinę raczej nie dlatego, że tylko on posiada duszę, ale że jest ona zbyt rozwinięta i po prostu "nie pasuje" do powyższych...

A tak w ogóle, to dlaczego zwierzęta nie mają mieć duszy?:) Duszki w KD mówią przecież, że ośrodek inteligencji stopniowo rozwija się, u zwierząt też, chociaż oczywiście mają to na dużo prostszym poziomie. Jeśli ktoś ma pieska czy kotka, niech tylko poobserwuje go, a dostrzeże że to nie "żywy automat", ale istota posiadająca duszę: on też ma uczucia przywiązania, strachu, sympatii; wie że jest czymś odrębnym od otoczenia, posiada chęć do zabawy, pokazuje że mu się coś nie podoba, albo że coś bardzo lubi, różnie traktuje poszczególnych ludzi, ma swoisty charakter, różny od innych zwierząt.

Człowiek jest produktem ewolucji. Myślę, że zarówno w wymiarze fizycznym, jak i duchowym - dlatego nie należy chyba odmawiać zwierzętom możliwości posiadania przez nie duszy. Pisałem już kiedyś na forum o tym. W przypadku wątpliwości warto zastanowić się, jakie są kryteria, dzięki którym można stwierdzić, że ktoś posiada duszę. Gdyby zachował się jakiś nasz przodek sprzed miliona lat, to na jakiej podstawie przyporzadkowalibyśmy go do ludzi, a na jakiej do zwierząt? Czy o posiadaniu duszy ma świadczyć pojemność mózgoczaszki czy posiadanie kciuka? A może umiejętność rozpalania ognia? Czy to jeszcze zwierzę czy już człowiek? A jeśli człowiek, to kiedy przeszedł tę magiczną granicę? A może własnie chodzi o to, że granica człowieczeństwa nigdy nie istniała, że po prostu życie jest jednym wielkim procesem, a zarówno my, jak i mikroorganizmy, rośliny i zwierzęta,wszyscy razem rozwijamy się stale, by kiedyś - mam nadzieję - dotrzeć do jakiegoś wspólnego punktu :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 22 mar 2010, 18:50

atalia pisze:Zauważ,jakie znaczenie ma słowo "człowiek".Czy człowiek to tylko i wyłacznie istota żyjaca na planecie zwanej Ziemią?A co z domniemanymi rozumnymi istotami z innych światów?Czy można do nich odnieśc to określenie?A co się stanie,jeśli sztuczna inteligencja nieporównywalnie przewyższy humanoidalną?Czy istoty te nie staną się godne tego,by otrzymać duszę od Pana?

Niestety, jestem tylko człowiekiem, nie znajduję innych słów by określić to o czym chcę powiedzieć.

Sztuczna inteligencja przewyższająca humanoidalną? Hm. Jeśli miałby otrzymać, to w moim rozumieniu tych słów w kolejnym wcieleniu możemy stać się maszynami - skoro i one będą mogły mieć duszę.

Mówisz o inteligencji.
Pozostaje druga część. Moralność.

cthulhu87 pisze:A dlaczego zwierzęta nie mają mieć duszy?:)

Nie neguję tego, że zwierzęta mają duszę.
Mają ją "inną".
Gdy zwierzę ginie, odpowiedzialne za to Duchy wcielają ją w kolejne zwierze.
Tak jest napisane.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2010, 18:53 przez Voldo, łącznie zmieniany 2 razy
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 22 mar 2010, 18:51

Zgadzam się w pełni z Tobą cthulu87 :D

"KD"
595. Skoro zwierzęta mają inteligencję, która daje im określoną wolność działania - to czy istnieje w nich zasada niezależna od materii?"
"Tak; i żyje ona nadal po śmierci ciała"
Dalej pisze się, że Duch poziomu zwierzęcego nie ma świadomości swego istnienia po śmierci więc nie ma też i możliwości wyboru reinkarnowania się w ciele takiego lub innego zwierzęcia lecz jest od razu klasyfikowany i wykorzystywany (umieszczany w odpowiednim ciele tak podejrzewam) przez wyznaczone do tego Duchy.
"KD" nie mówi wyraźnie o tym, że Duch zwierzęcia stopniowo rozwija się i w końcu dojrzewa do narodzin jako Człowiek, ale wydaje mi się to naturalną i logiczną konsekwencją prawa postępu (prymitywne molekuły Duchowe zdolne do najprostszych wcieleń, seria wcieleń zwierzęcych...małpy, homo erectus, człowiek...istoty bardziej zaawansowane duchowo,...na końcu doskonałe istoty Duchowe).

Psy machają ogonami na widok swych panów nie na skutek działania ślepego instynktu ale z radości. Przejawów inteligencji u zwierząt można zaobserwować bez liku.
A gdzie jest inteligencja, tam jest też i Duch :mrgreen:

Jeśli chodzi o sztuczną inteligencję to moje zdanie jest następujące.
Duch jest źródłem prawdziwej inteligencji. To on nadaje materii pozory inteligentnego działania, mam na myśli programy maszyn mechanicznych, które są niczym innym jak odpowiednimi konfiguracjami materii w przestrzeni (kody binarne to - w dużym uproszczeniu - zwykłe stany elektrostatyczne kondensatorów w strukturach krzemowych półprzewodników).
Źródłem sztucznej inteligencji jest zatem tylko i wyłącznie materia.
Wydaje mi się że absurdem jest twierdzić, że dzięki sztucznej inteligencji da się stworzyć prawdziwego Ducha. Dla spirytysty to najprawdziwsza herezja :mrgreen:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: atalia » 22 mar 2010, 20:25

Nie,wręcz odwrotnie.Byc może dzięki Duchowi sztuczna inteligencja posiądzie moralnośc.Wszak na poziomie cząstek elementarnych nie może być pomiędzy tymi dwoma bytami większych róznic.Różnica znajduje się na poziomie bytu ożywionego i nieozywionego,czyli na poziomie biologii.Skąd wiadomo,czy te róznice kiedyś nie ulegną zatarciu? Czy teoretycznie nie jest to możliwe?Skąd wiadomo,co będzie za 5000 lat?.
Never say never.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: methyl » 22 mar 2010, 20:45

atalia pisze:Byc może dzięki Duchowi sztuczna inteligencja posiądzie moralnośc.Wszak na poziomie cząstek elementarnych nie może być pomiędzy tymi dwoma bytami większych róznic

Moralność jest bez wątpienia przymiotem Ducha, który składa się z "pierwiastka inteligentnego" jak wspomina "KD". Podejrzewam, że ów pierwiastek nie ma kompletnie nic wspólnego z materią a to czym jest i jaka jest jego natura pozostaje daleko poza sferą naszych obecnych wyobrażeń.
Natura już opatentowała sposób wytwarzania zarówno Duchów jak moralności. Stawiam butelkę nalewki na pigwie, że nigdy i nigdzie nie będzie możliwe "sztuczne" wytwarzanie Duchów (obdarzanie moralnością maszyn). Jak wspominałem wcześniej, będzie to tylko imitacja moralności. W przypadku gdybym się jednak mylił, butelka z nalewką czeka w Pabianicach przy Wyspiańskiego :mrgreen:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Voldo » 22 mar 2010, 20:50

atalia pisze:Byc może dzięki Duchowi sztuczna inteligencja posiądzie moralnośc.

Ale to by zakładało, że np. człowiek który inkarnował na ziemi, będzie inkarnował na niej ponownie z jakichś przyczyn - i co wtedy? Wcieli się w maszynę?
Ja nie widzę w tym jakiegoś sensownego wyjaśnienia, dlaczego jeden miałby się wcielić w człowieka, który choruje, którego boli fizycznie, a drugi w maszynę która generalnie nie doświadczała by bólu - bo nie miałaby nerwów, jak i również by nie chorowała.
Inkarnacja w istotę która nie czuje bólu, która nie choruje itd to bardziej pasuje mi inkarnacja na wyższej planecie, a nie w maszynie.
Chociaż oczywiście wolność poglądów obowiązuje jak wszędzie, więc nie odbierz tego jako jakiś atak na Twoje poglądy lub czegoś podobnego :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 22 mar 2010, 21:07

Hmm..malewka na pigwie...mniam mniam...Ale do rzeczy.
Cały czas chodzi mi o to ,że być może w odległej przyszłości zanikną róznice pomiędzy człowiekiem a maszyną ergo wszyscy będziemy androidami.Rozwazmy sytuację,gdzie istota zamieszkująxca Ziemię posiada sztuczny mózg,serce i nerki,ale własną wątrobę,płuca i konczyny;jak należałoby zakwalifikować taki byt-do ludzi czy maszyn?
czy taka istota powinna posiadać duszę i kto miałby o tym rozstrzygać?

Wydaje sie,że odpowiedz może być tylko jedna.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: vinitor » 22 mar 2010, 22:17

atalia pisze:czy taka istota powinna posiadać duszę i kto miałby o tym rozstrzygać?

Jeżeli android będzie dziełem człowieka, to w ewentualną duszę wyposaży go sam twórca.
Pojawi się problem natomiast skąd ją weźmie. Prawdopodobnie będzie musiał złożyć podanie do dystrybutora niebiańskiego o jej przydział. Ciekawi mnie w jakiej otrzyma przesyłce. Myślę, że zostanie nadana jako wartościowa i obowiązkowo ubezpieczona przed kradzieżą. Na Ziemi aż roi się od zawodowców zdolnych przejąć bez skrupułów tak cenną zawartość. A nuż przyda się do zadań strategicznych? Już teraz warto przemyśleć co i jak.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: atalia » 23 mar 2010, 09:16

Myslę,że jest to niezły materiał na scenariusz filmu;można by go zatytułować "Rabusie dusz"-będzie to kino akcji;"Moja biedna skradziona dusza"-melodramat;"Śpiew i taniec skradzionej duszy"-musical;"Skradziona dusza z Bombaju"-coś rodem z Bollywoodu",etc.
Liczba możliwości jest nieomal nieskonczona.No i niezłą kasę można by zarobic.

Przemyśl to. ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 24 mar 2010, 09:09

Ewentualnie
"Tańczący z duszami"
:lol:
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi