Marksizm i Komunizm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Marksizm i Komunizm

Postautor: gaba75 » 06 wrz 2015, 10:22

Ja zaczełam "Kapitalizm" Marksa i Engelsa, ale niestety albo stety urwałam czytanie, bo zaczęłam studiować literaturę spirytyzmu. Możliwe,że poczytam teraz, jak dobrnę do końca Bhagavad Gity.
gaba75

Postautor: Hansel » 06 wrz 2015, 12:15

gaba Masz racje bo są znacznie bardziej wartościowe lektury.

,,To nie Ka­rol Mar­ks uwol­nił dzieci i ko­biety z szybów węglo­wych w An­glii. Uczy­niły to sil­nik pa­rowy i no­woczes­na techni­ka.,,

Ronald Reagan
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2015, 12:29 przez Hansel, łącznie zmieniany 2 razy
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: gaba75 » 06 wrz 2015, 12:25

No to teraz zacznie się "gadanie". Od słowa do słowa. Słuchajcie, czy Marks czy Reagan, czy Wałęsa, czy Nobel, czy Piotruś Pan, wszyscy my jednacy, bo wszyscy z jednego źródła pijemy. Dzieli nas tylko Karma. Polecam zatem zamiast Manifestu, Rewolucję wg Magdy Gessler, zamiast Hitlera- Swedenborga, zamiast Wałęsy- Napoleona, zamiast chińszczyzny- włoszczyznę itp. ;) :)

A tak na serio, Hansel, jesli nie trawisz Komunizmu, to dobrze byłoby o nim poczytać, jak Xsenia radzi. Ja zamierzam przeczytać MAin Kampf Hitlera, bo chcę znać bolączkę Hitlera. Może poprosi mnie o pomoc, kto wie? :) ;)

Czytaj Hansel wszystko, co Ci radzą, bo z wszystkiego możesz coś wywnioskować i powziąć jakieś nauki dla siebie na przyszłość.
gaba75

Postautor: gaba75 » 06 wrz 2015, 12:26

Ja tam poczytam ten Manifest
gaba75

Postautor: gaba75 » 06 wrz 2015, 12:32

Na razie czytam Hejnał i dowiaduję się ciekawych rzeczy. Polecam zatem choć w tym temacie, poczytać Hejnał z 1930 roku nr 1, jest tam mnóstwo ciekawych rzeczy do poczytania poczynając od interesującego wiersza. Ja skończyła artykuł o Ruchu spirytualistycznym w krajach skandynawskich. Polecam gorąco.
gaba75

Postautor: gaba75 » 06 wrz 2015, 12:33

Mam nadzieję Hanselu że się nie obraziłeś. Polecam Ci czytać wszystko co radzą, bo z własnego doświadczenia wiem, że to dużo pomaga.
gaba75

Postautor: gaba75 » 06 wrz 2015, 12:36

A znaki możesz znaleźć wszędzie nawet we "wrogiej" literaturze. Bo czytając coś czego do tej pory nie rozumiałeś uświadamiasz sobie coś innego, możliwe, że stajesz w obliczu poznawania siebie i uświadamiania sobie pewnych rzeczy o innych również. Byle brnąć do Domu Ojca.
gaba75

Postautor: Xsenia » 06 wrz 2015, 18:39

Hansel pisze:,,To nie Ka­rol Mar­ks uwol­nił dzieci i ko­biety z szybów węglo­wych w An­glii. Uczy­niły to sil­nik pa­rowy i no­woczes­na techni­ka.,,

Ronald Reagan

Ronald Regan - W okresie powojennym zaczął jednak wspierać politycznie i współpracować z republikanami. Działał publicznie. Został przewodniczącym Amerykańskiego Stowarzyszenia Aktorów. Kiedy w USA rozpoczęło się tropienie działalności antyamerykańskiej (Czerwona panika), Reagan był jednym z głównych działaczy ruchu mającego ujawnić komunistyczne wpływy w Hollywood. Nigdy nie poparł jednak delegalizacji Amerykańskiej Partii Komunistycznej uważając taki zakaz za przeciwstawienie się amerykańskiej idei wolności. Twierdził, że komunizm można zwalczyć bez użycia siły, jedynie wspierając amerykańską wolność. Amerykański koncern General Electric sponsorował cykl antykomunistycznych odczytów Reagana, z których część transmitowano w radiu. Stał się jednym z filarów ruchu antykomunistycznego z lat 50.

Mirku przeczytałeś "Manifest komunistyczny" czy tylko opierasz się na opiniach z trzeciej ręki? Może najpierw przeczytaj, wyrób sobie swoje własne zdanie, a potem cytuj innych. Regan pod tym względem nie jest dla mnie żadnym autorytetem. A to co się działo w Ameryce w latach 50 i 60 to też przechodziło ludzkie pojęcie.

Kurczę coraz bardziej to przypomina "Nie będę tego czytał, bo to wywrotowe". Gaba popieram cię w tym przeczytaniu "Mein Kampf" Hitlera. To książka, która też jest na mojej liście.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: gaba75 » 06 wrz 2015, 18:47

Dzięki Xseniu, "pożeram" dosłownie wszystko ;) :lol: , więc było nietaktem, bym ominęła swego wroga ;) :) . Kapitalizm- też zamierzam poczytać. Dzięki różnym rodzajom literatury możemy dostawać przekazy. Ale to nie w tym temacie.
gaba75

Postautor: Hansel » 01 lis 2015, 03:14

A znacie takie powiedzenie Ksiądz Tischnera : „Nie znam nikogo, kto by stracił wiarę po lekturze dzieł Marksa, ale znam kilku takich, którzy stracili ją po kontakcie z własnym proboszczem”.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi