Kara Śmierci

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kara Śmierci

Postautor: 000Lukas000 » 25 paź 2012, 08:13

Jeśli poradzisz sobie z tym w tym wcieleniu, dopniesz tą lekcję na ostatni guzik, rozumiejąc swoją decyzję, to tak, dokona się postęp i będzie on trwał już zawsze.

Jest wielu ludzi dla których pewne zachowania nie są problemem, innym jednak wydają się niesamowicie trudne, a to dlatego że jedni zdali już ten test, inni jeszcze muszą go zdać.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Belial71 » 25 paź 2012, 08:16

Jest to w takim razie bardzo silna motywacja do wytrwania w swoich działaniach. Oczywiście jeśli się wierzy w reinkarnację. Dla mnie jak na razie jest w niej dużo niejasności , dużo rzeczy nie rozumiem. Nie wiem może kiedyś uwierzę w tej chwili jestem na etapie poszukiwań.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: 000Lukas000 » 25 paź 2012, 08:28

Życzę powodzenia w poszukiwaniach, lepiej coś znaleźć samemu, nawet jeśli po drodze wejdzie się w kilka ślepych uliczek i zajmie to trochę czasu, niż ktoś miał by cię do czegoś przekonać, bo w poszukiwaniach zyskuje się korzenie, a jeśli ktoś cię przekona to tych korzeni nie będzie i pojawią się wątpliwości, nawet jeśli idea będzie słuszna.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 25 paź 2012, 18:19

Nie znam swoich poprzednich wcielen ale obserwujac obecne wcielenie dostrzegam pewien postep...nazwalabym to dorastaniem...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: sigma » 26 paź 2012, 05:43

000Lukas000 pisze: ... lepiej coś znaleźć samemu, nawet jeśli po drodze wejdzie się w kilka ślepych uliczek i zajmie to trochę czasu, niż ktoś miał by cię do czegoś przekonać, bo w poszukiwaniach zyskuje się korzenie ...

Przeczytałem gdzieś (możliwe że u de Mello), że wiarę można utracić, własnych doświadczeń zaś nie. Tych kilka lat mojej medytacji potwierdziło tę myśl. Zresztą to co nazywa się wiarą, w gruncie rzeczy znaczyć może wiele. Czym innym jest tzw. "wiara" wpojona w dzieciństwie bezradnemu i zastraszonemu człowieczkowi, czym innym wiara zaakceptowana przez osobę dorosłą. Istotne są też przesłanki psychologiczne akceptacji konkretnego sposobu widzenia rzeczy eschatologicznych, czy dana osoba myśli o sprawach ostatecznych czy też, będąc np. samotną, chce być po prostu w jakiejś grupie i gotowa jest zaakceptować jej reguły, jakimikolwiek one nie byłyby.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Nikita » 26 paź 2012, 10:14

zgadzam sie...doswiadczenie ma wieksza wartosc od wiary...wiara potrzebna jest na poczatku a potem zastepuje ja wiedza...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hansel » 28 sie 2015, 20:08

Wiktor Hugo napisał taką powieść ,,Ostatni dzień skazańca,,
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 04 wrz 2015, 11:05

,,Wraz z rozwojem cywilizacji odchodzi się od stosowania kary śmierci, ponieważ coraz częściej zauważa się jej okrucieństwo. Dawniej, gdy ludzie znajdowali się na niższym poziomie rozwoju moralnego, karę tę wykorzystywało się bardzo często, jako proste rozwiązanie problemu, chociaż tak na prawdę było ślepym zaułkiem. Dzisiaj wiemy, że surowe kary nie odstraszają przestępców, a jedynym na prawdę skutecznym środkiem zaradczym jest edukacja społeczeństwa.

Praca nad rozwojem moralnym jest kluczem do wymazania zła z życia społecznego, dlatego mamy obowiązek dać przestępcy możliwość przemyślenia swojego postępowania w więziennej celi, ale to już od niego zależy, czy dobrze ją wykorzysta.

Zabicie człowieka jest złem bez względu na okoliczności. Osoba pragnąca stosowania kary śmierci powinna zastanowić się czy przyjmując na siebie rolę kata wykonałaby wyrok, jeśli tak, to z moralnego punktu widzenia niewiele różni się od potencjalnego mordercy.

Największe autorytety moralne najbardziej nam bliskie jak Jan Paweł II, Ojciec Pio czy Matka Teresa chronili życie ludzkie z całych sił i nigdy nie wymienili choćby jednej okoliczności, która w jakikolwiek sposób usprawiedliwiałaby zastosowanie kary śmierci.

Większą siłę od zabijania ma wybaczenie - pojęcie tak abstrakcyjne dla wielu z nas. Znamy słowa Jezusa wiszącego na krzyżu, których nikomu przypominać nie trzeba, a także piąte przykazanie dekalogu. Ta sama osoba, która spisała dla ludzi "Dziesięć Przykazań", pozwalała kamienować przestępców, usprawiedliwiając ten czyn "Prawem Bożym", lecz stoi to w wyraźnej sprzeczności z pojęciem "Bożego Miłosierdzia", które wykładał Jezus. Czy idealny Bóg mógł wydać dwa sprzeczne nakazy? Wygląda na to, że Mojżesz sam ustanowił prawo unicestwiania przestępców by zdyscyplinować niepokorny naród, przemierzający pustynię, gdzie rzeczą niemożliwą było wzniesienie więzienia.

- Kara śmierci zniknie bezpowrotnie, a jej zniesienie świadczyć będzie o postępie ludzkości - czytamy w "Księdze Duchów" Allana Kardeca. - Gdy ludzie będą bardziej światli, kara śmierci będzie na ziemi zupełnie zakazana [...] Istnieją też inne sposoby unikania zagrożenia [przed przestępcą]. Kryminaliście należy przede wszystkim stworzyć drogę do odkupienia winy, a nie zamykać ją przed nim [...] Potrzebna [kara śmierci] - to niewłaściwe określenie; człowiek uważa coś za niezbędne, gdy nie udaje się znaleźć nic innego; w miarę zdobywania wiedzy, zaczyna lepiej rozumieć co jest sprawiedliwe - a co nie; odrzuca więc nadużycia, do których w czasach niewiedzy dochodziło w imieniu prawa.,,

http://oswiecimonline.pl/uduchowienie/1 ... e-zlo.html
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Nikita » 04 wrz 2015, 13:15

Kiedys bylam za kara smierci ale teraz juz nie jestem. Oczywiscie sa przestepcy , ktorzy sie za tego zycia nie zresocjalizuja i takich nalezy trzymac w zamknieciu do konca aby nie szukali nowych ofiar.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 04 wrz 2015, 15:24

Hansel pisze:Większą siłę od zabijania ma wybaczenie - pojęcie tak abstrakcyjne dla wielu z nas.

Czyli niech wypuszczą Brevika i mu wszystko wybaczą? Niech mordercy chodzą wolno? a może jednak zamykać ich i stwarzać im komfortowe warunki za pieniądze między innymi tych rodzin, które straciły swoich najbliższych? Nie uważasz, że w takim przypadku znajdą się tacy, którzy zamordują tylko po to by się nie martwić żadnymi rachunkami, mieć dostęp do siłowni, lekarza, internetu?

Byłam i jestem za karą śmierci. I nie rozumiem dlaczego człowiek, który zabił 77 osób ma mieć warunki lepsze niż niejeden człowiek ciężko pracujący przez całe życie.
http://wiadomosci.onet.pl/prasa/w-tym-l ... ivik/dwmsr
http://natemat.pl/38645,anders-breivik- ... malo-masla
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi