Stałość moralna - Co sądzicie o tej cesze

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Stałość moralna - Co sądzicie o tej cesze

Postautor: 1Prawda1 » 02 wrz 2015, 20:31

Nie no wypraszam sobie - to lepiej zabić kolegę i go zjeść?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Wiatr1000 » 02 wrz 2015, 20:40

Prawda.. Byłeś w takiej sytuacji jak ta? Jak nie to skąd wiesz, że się powstrzyma?

Ja u siebie tylko zakładam, choć były przypadki ludzi, którzy mimo silnej woli się załamywali. Nigdy nie wiadomo co się wydarzy. Nawet brzydka kaczuszka zamieni się w łabędź a i może wyjść odwrotnie, że najbardziej moralny i etyczny osobnik w chwili kryzysu, pęknie moralnie.. Zakładanie wszystkiego w barwach kolorowych doprowadza do przejaskrawienia ;) To jest test dla takiej osoby, czy się powstrzyma w chwili głodu i śmierci od kanibalizmu czy też nie.
Wiatr1000

Postautor: 1Prawda1 » 02 wrz 2015, 20:55

To jest też kwestia wiarygodności co do potężnych uczuć duszy Wietrze.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 03 wrz 2015, 08:47

1Prawda1 pisze:to lepiej zabić kolegę i go zjeść?

Zabić i zjeść, nie. Ale gdy człowiek już nie żyje i przecież duszy już w nim nie ma, w przypadku ekstremalnego głodu, to powinno być dopuszczone. W końcu to co po sobie zostawiamy, to tylko powłoka, "ubranie" duszy, mięśnie i tłuszcz. Nie miałabym nic przeciwko gdyby mnie zjedzono by uratować kogokolwiek. W ekstremalnych sytuacjach życie jest ważniejsze niż te zasady moralne.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Wiatr1000 » 03 wrz 2015, 09:00

Zresztą żyjąc tutaj podlegamy silniejszym siłom przetrwania a moralność wynika tylko z rozwoju świadomości za pomocą rozwiniętego biologicznego mózgu. Nasza dusza i świadomość jest ograniczona w swych działaniach do naszego ograniczonego mózgu. Więc nasza nauka moralna mieści się i dochodzi do bariery biologicznej jakim jest nasz mózg. Zresztą zabicie kolegi to morderstwo a kanibalizm to sama czynność zjadania 2 człowieka (czyli przedstawiciela tego samego gatunku) obojętnie jak ta ofiara zginęła, czy śmiercią naturalną czy przez zabicie.

Więc Xsenia bez względu czy kolega zginął czy my go zabiliśmy to i tak jest kanibalizm ale w 2 wypadku dochodzi jeszcze do naszej moralność morderstwo :P
Wiatr1000

Postautor: Xsenia » 03 wrz 2015, 11:05

Wiatr1000 pisze:Więc Xsenia bez względu czy kolega zginął czy my go zabiliśmy to i tak jest kanibalizm ale w 2 wypadku dochodzi jeszcze do naszej moralność morderstwo

Dokładnie. Wobec czego w MOJEJ moralności kanibalizm jest dopuszczony, ale morderstwo w celu kanibalizmu już nie. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 03 wrz 2015, 12:35

Pisałem przecież, ze:

Kanibalizm jest niemoralny, chyba że człowiek jest martwy.

Oboje się spieszycie do pisania o mnie a nawet nie pamiętacie co pisałem w tym temacie. Nie ładnie.

Nasza dusza i świadomość jest ograniczona w swych działaniach do naszego ograniczonego mózgu.

Według mnie nie. ;) Na pewno nie dusza.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 03 wrz 2015, 16:58

1Prawda1 pisze:Pisałem przecież, ze:

Kanibalizm jest niemoralny, chyba że człowiek jest martwy.

Kanibalizm wg tego stwierdzenia zawsze jest moralny. Z tego co pamiętam nigdy nie jedzono żywego człowieka. Zawsze go najpierw zabijano ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Wiatr1000 » 03 wrz 2015, 17:14

Mięso to mięso.. Patrząc bardziej drobiazgowo i upierdliwie, można kanibalizmem uznać jedzenie tylko samych saków bo sakami też jesteśmy :P Po prostu kanibalizm jest jakby ostatecznością, zwierzęta też dopuszczają się kanibalizmu. Tylko my przez rozwój wewnętrzny wypracowaliśmy swój system wartości.
Wiatr1000

Postautor: 1Prawda1 » 03 wrz 2015, 18:52

Zawsze go najpierw zabijano ;)

Przecież wiem. Ale nie wiem po co to piszesz, chcesz mnie poniżyć? Szkoda, że jestem tu Twoim lustrem.
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi