zjawiska wskazujące na istnienie życia po śmierci

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

zjawiska wskazujące na istnienie życia po śmierci

Postautor: atalia » 21 mar 2010, 17:35

Kochani,co się z Wami dzieje?Chyba dopadło Was osłabienie wiosenne.Postanowiłam dac asumpt do dyskusji nad tematem figurującym powyżej.Przedstawiam liste zjawisk,które udało mi się na podstawie rozlicznych lektur zgromadzic.Proszę o uzupełnienie i komentarz.

1.Doświadczenia z pogranicza śmierci(Near Death Experience-Raymond Moody)
2.Przebywanie poza ciałem(Out of Body Experience-Robert A.Monroe)
3.Reinkarnacja:
-dzieci pamiętające przeszle wcielenia(badania Iana Stevensona)
-hipnoza reinkarnacyjna,ze szczególnym uwzglednieniem osób niewidomych(badania prof.Lidii Stawowskiej)
4.Komunikacja ze zmarłymi(After Death Communication):
-transkomunikacja EVP
-pismo automatyczne
-media spirytystczne
5.Manifestacje spontaniczne:
-poltergeisty,etc.
6.Operacje chirurgiczne przeprowadzone przez lekarzy z "zaswiatów"

Na pewno zjawisk(z oczywistych względów nie piszę "dowodów")jest więcej).
Proszę o rozszerzenie listy po przezwycięzeniu lenistwa. :D
atalia
spirytystka
spirytystka

Re: zjawiska wskazujące na istnienie życia po śmierci

Postautor: Robert » 21 mar 2010, 18:15

Nigdy nie słyszałem o badaniach Iana Stevensona hmm może być ciekawe, mogłabyś przybliżyć mi coś??

Mógłby ktoś przytoczyć jakieś dowody transkomunikacji EVP ?

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: vinitor » 21 mar 2010, 18:45

atalia pisze: Temat postu: zjawiska wskazujące na istnienie życia po śmierci

Kochani,co się z Wami dzieje?Chyba dopadło Was osłabienie wiosenne.Postanowiłam dac asumpt do dyskusji nad tematem figurującym powyżej.

Spokojnie. Nic się nie dzieje. Relaks na pierwszym miejscu.
A tak na poważnie. Rzeczywiście, wymienione przypadki zaliczają się do zjawisk, ponieważ nie występują powszechnie. Tylko jakiś procent ludzkiej populacji doświadcza i może potwierdzić, że coś takiego ma miejsce. A co z resztą do której i ja się zaliczam?
Przecież nie każdemu spada cegłówka na głowę. Czy taki "nieszczęśnik" nie ma nic innego do roboty tylko szukać takich miejsc i zdobyć dowody, że spadające przedmioty potwierdzają na sto procent ciągłość owych zdarzeń? Absolutnie nie, bowiem dochodzi do tego tu i tam ale nie wszędzie.
A może w przerwach na posiłki porozmawiamy o barwach zawiłości? One istnieją na podobnych prawach jak owe zjawiska. Niechże i ciemniejsza strona księżyca zajaśnieje słonecznym blaskiem!
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: atalia » 22 mar 2010, 11:08

Może odpowiem po kolei.

Vinitorze,powiem szczerze,że zawiłości teoretyczne nieszczególnie mnie interesują,gdyż miejscami nadmiar zastosowanych figur retorycznych tudzież różnej maści środków stylistycznych skutecznie zniekształca czytelnośc przekazu.W tym miejscu przypomina mi się mój uczelniany wykładowca,Amerykanin,który zwykł był mawiać,że każda wypowiedź winna być napisana zgodnie z regułą KISS(keep it simple,stupid).

Jeśli chodzi o Iana Stevensona,profesora Virginia University,historia jego badań siega roku 1958.Wtedy to napisał on prace zatytułowaną "Dowody na przetrwanie śmierci,zebrane na podstawie wspomnien o poprzednich wcieleniach".W ciągu całego życia zgromadził i udokumentował kilka tysięcy przypadków dzieci,które zachowały pamięć poprzednich wcieleń.
Obecnie prace Stevensona kontynuuje Jim B.Tucker, o czym pisze w swojej świetnej ksiązce "Życie sprzed życia".Cytuję:

"Po zbadaniu przypadku,jeśli spełnia on określone kryteria,rejestrujemy go w naszych archiwach uniwersyteckich.Kryteria te dotyczą wielu omówionych wcześniej cech i aspektów.Zgodnie z nimi przypadek musi charakteryzować się co najmniej dwoma z poniższych elementów:
1.Przepowiednia o ponownych narodzianach-nie tylko słowa "Narodzę sie ponownie",ale podanie określonych szczególów,np.wybór przyszłych rodziców,
2.Sen zapowiada narodziny.
3.Znamiona lub wady wrodzone związane z poprzednim wcieleniem,a nie jakiekolwiek defekty czy zmiany skórne;znamię czy wada muszą zostać zauważone tuż po narodzinach dziecka lub najpóżniej po kilku tygodniach.
4.Oświadczenie podmiotu(dziecka) na temat poprzedniego życia,potwierdzone przez co najmniej jedną osobe dorosła.
5.Rozpoznanie przez podmiot osób lub przedmiotów, z którymi zaznajomiona była osoba poprzednia.
6.Niezwykłe zachowania podmiotu,czyli takie,które są uważane za niezwykłe w jego rodzinie i wyraznie odpowiadają zachowaniom osoby poprzedniej"

Jeśli chodzi o EVP,na you.tube jest pełno takich nagran w najróżniejszych językach.W Polsce zajmuje się tym m.in. Marek Szwedowski,jednak słuchając jego nagran,trudno jest w tych dzwiękach dosłuchać się jakiegoś znaczenia. Ostanio furorę robi urządzenie zwane "GHOSTBOX" do dezposredniej radiowej komunikacji z duchami,oraz GHOST HUNTING CAMERA do rejestrowania odnośnego obrazu.Można sobie nawet na ichnim Allegro nabyć Ghostboxa za niewygórowaną sume 50$.Warto zajrzeć na stronę (po angielsku);

http://www.angelghosts.com/ghost-box
można tam znaleźc dokładny opis wymienionych urządzeń.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Zuzka » 22 mar 2010, 11:27

Pozwolę sobie jeszcze dodać, że Ian Stevenson jest też autorem, wydanej w języku polskim, książki pt Dwadzieścia przypadków wskazujących na reinkarnację, w której przedstawia przypadki 20 osób, dzieci, które pamiętają i opisują swoją poprzednią egzystencję.
:)
Zuzka

Postautor: atalia » 22 mar 2010, 14:34

Ian Stevenson jest autorem około 300 prac na ten temat,niestety,nie wiem,ile z nich ukazało się w języku polskim
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 24 mar 2010, 12:22

Na razie nie wiem ,co sądzić o EVP.Przekonam się do tego,gdy uda mi się dokonać wiarygodnego nagrania-na razie mam zarejestrowanych kilka plików na dobrym dyktafonie cyfrowym.Muszę znaleźć czas,by opracować je przy pomocy programu Audacity.
Jakby co, na pewno dam znać.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Paweł » 13 kwie 2010, 01:10

-hipnoza reinkarnacyjna,ze szczególnym uwzglednieniem osób niewidomych(badania prof.Lidii Stawowskiej)

To może być bardzo ciekawe! Zakładając że mamy do czynienia z osobą niewidomą od urodzenia można uzyskać niepodważalne dowody. Muszę przeczytać to.

Zawsze ktoś może powiedzieć że ktoś sobie coś wymyślił, ale osoba niewidoma od urodzenia oprócz ciemności nie zna nic! I jeżeli była by w stanie opisywać rzeczy których nie mogła by nigdy wcześniej widzieć i wiedzieć jak coś może wyglądać to mogło by to ewidentnie świadczyć o tym że coś na rzeczy jest.

Michael Newton aby udowodnić że reinkarnacja istnieje, nauczył 30 osób swojej techniki hipnozy, osoby te z powodzeniem odnosiły takie same sukcesy w hipnozie jak ich nauczyciel.

Lubię czytać jego książki.
Paweł

Postautor: atalia » 13 kwie 2010, 11:39

O swoich badaniach z udziałem osób niewidomych od urodzenia. prof.Lidia Stawowska pisze w ksiazce "Reinkarnacja-doświadczanie nieskonczonosci".
Ksiażka ta warta jest polecenia również ze wzgledu na przekaz Melchiora Wankowicza spisany pismem automatycznym przez warszawskie medium w latach 1975-1982.Wypowiedź ta,pisana wierszem , wykazuje niezwykła spójnośc z nauką Kardeca i ogólnie teorią spirytystyczną;wyziera z niej niezwykły talent literacki i mistrzostwo w operaniu słowem.Naprawdę bardzo ciekawa rzecz.
Krótki fragmencik:
"Choć zycie ziemskie wartko sie toczy,Miejcie Szeroko Otwarte Oczy,że dusze na te Ziemię przychodzę oraz powtórnie na niej sie rodzą!"
Ksiazka ta była do nabycia,o ile dobrze pamiętam,w księgarni Lideria.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kdein » 29 lip 2010, 17:20

Tragiczna śmierć może spotkać każdego, dlatego już dziś poznaj jej datę!
kdein

Następna

Wróć do Nasz Spirytyzm