Jak wykonać seans spirytystyczny

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jak wykonać seans spirytystyczny

Postautor: Mirek » 22 sie 2015, 15:01

Zwieść człowieka. To podstawowy wybieg demona aby na poczatku przedstawiać dobre rzeczy by uśpić naszą czujność.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 22 sie 2015, 15:08

Mirek pisze:Zwieść człowieka. To podstawowy wybieg demona aby na poczatku przedstawiać dobre rzeczy by uśpić naszą czujność.

Aha. Czyli istnieją tylko demony, które nawet jeśli przekazują coś dobrego to tylko po to aby uśpić naszą czujność. A wszystkie "dobre duchy" to tylko nasze urojenia. Bezsensu. Szczególnie, że Kardec jakoś nie miał problemów z "demonami" po tym jak otrzymał przekazy od duchów.

Dodatkowo sam spirytyzm mówi, aby nie wierzyć ślepo duchom i ich przekazom, więc logiczne jest że gdy Kardec i reszta zaczęli otrzymywać przekazy złe i niespójne to je ignorowali. A gdyby jakiś człowiek zaczął ufać tylko jednemu duchowi to mamy przykład opętania zwanego fascynacją.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 22 sie 2015, 15:25

Pawełku, to z przekory, czy z niewiedzy ta interpretacja?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 22 sie 2015, 15:45

Mirek pisze:Pawełku, to z przekory, czy z niewiedzy ta interpretacja?

Z niewiedzy.

Jednak uważam że nie popełniłem błędu w tym co napisałem. Podejrzewam że wszystko się zgadza z tym, co do tej pory poznałem.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 22 sie 2015, 15:55

Tu chodzi o to, że nie można udowodnić z jakim duchem ma się do czynienia po samej jego wypowiedzi.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 22 sie 2015, 15:58

Mirek pisze:Tu chodzi o to, że nie można udowodnić z jakim duchem ma się do czynienia po samej jego wypowiedzi.

Mirku to prawda, ale skoro przekazy tego ducha są spójne, zgodne z logiką, mówią o dobroci i miłosierdziu człowieka i naśladowaniu Jezusa, to musisz przyznać że to nie jest złe co mówi. To prawda że jeśli potem zacznie mówić o złych i niegodnych rzeczach, to pokazuje swoją prawdziwą naturę, ale jeśli człowiek ma się na baczności to nic mu nie grozi. Dobre przekazy wykorzysta, a złe zignoruje.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 22 sie 2015, 20:18

Mirek pisze:
Krzysztoff pisze:
Mirek pisze:[size=150]Przyzwyczailiśmy się uważać, że zło to diabeł, a dobro to Bóg. Ponieważ Bóg jest wszystkim, co istnieje, jest jednocześnie dobrem i złem. Bóg jest miłością.

Skoro jest i dobrem i złem to może Bóg jest nienawiścią ? Może zatem czym więcej nienawiści tym bardziej się synchronizujesz z Bogiem ? Oj Łazariew , gdzie tu logika ?

"Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko" (Księga Izajasza 45, 7).

Mirek czytaj ze zrozumieniem , TWORZĘ - nie znaczy jestem. Znasz różnicę między twórcą a jego dziełem ? Malarz nie jest obrazem i na odwrót.

A swoją drogą to cytaty ze starego testamentu nie są argumentem jak już tu wielokrotnie na tym forum było wskazywane , są tam też skandaliczne fragmenty i "prawa" , które jakoś przez zwolenników tego dzieła nie są przytaczane, więc jak to jest ? wybierasz sobie cytaty które odpowiadają Twojemu światopoglądowi a co z resztą niewygodnych fragmentów?

Mirek pisze:To co Kardec spisał też nie można udowodnić, że nie przekazały tego demony. Argument, że jest to dobre, to żaden argument.

W swojej wypowiedzi nie podpierałem się cytatami czy twierdzeniami Kardeca tylko racjonalnym rozumowaniem ale skoro jesteśmy już przy Kardecu albo też spisanych przez niego przekazach to po prostu wydają się bardziej prawdopodobne i logiczne od innych.

Dlaczego ? Pozostańmy przy demonach, obserwacja otaczającego nas świata prowadzi do wniosku że WSZYSTKIE byty w nim się zmieniają, poczynając na mikro organizmach skończywszy na galaktykach. Wszystkie elementy świata podlegają zmianie więc dlaczego mam nagle uwierzyć na słowo że jest jakaś istota która została stworzona - gotowa i niezmienna ? Nielogiczne. Logiczna i prawdopodobna jest progresywna ewolucja Duchów którą opisuje Kardec
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 22 sie 2015, 20:55

Krzysztoff pisze:Dlaczego ? Pozostańmy przy demonach, obserwacja otaczającego nas świata prowadzi do wniosku że WSZYSTKIE byty w nim się zmieniają, poczynając na mikro organizmach skończywszy na galaktykach. Wszystkie elementy świata podlegają zmianie więc dlaczego mam nagle uwierzyć na słowo że jest jakaś istota która została stworzona - gotowa i niezmienna ? Nielogiczne. Logiczna i prawdopodobna jest progresywna ewolucja Duchów którą opisuje Kardec

Zgadzam się, nie ma sensu uciekać się ponownie do mitów, jeśli zjawiska można tłumaczyć prościej.

Krzysztofie, zastosowałeś tu metodę indukcji jak rasowy pozytywista ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 22 sie 2015, 21:27

Pawełek pisze:
OneNight pisze:To już chyba jest okultyzm albo jeszcze większy ciemnogród. Swoją drogą na początku filmu pojawił się na środku ekranu taki mały symbol iluminatów.

Kościół i tak nas wrzuca do jednego worka z okultyzmem. Przyzwyczajeni jesteśmy ;)

Ale ja nie jestem kościołem. Jakich was i jacy wy?

soldado pisze:Niech pomyślę ...
Te które opętują ludzi . .., czy te,
które niosą ze sobą ogromne
możliwości dla osób , które je
wywołują ... , a może te, dzięki którym
możemy oddziaływać na innych w
bardzo destrukcyjny sposób .. .. , a
może te, które noszą ochotnicy , tzw ,
dawcy.. . nie mogę się zdecydować. ..

Zacznij od tych, które istnieją.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 22 sie 2015, 21:39

OneNight pisze:
Pawełek pisze:
OneNight pisze:To już chyba jest okultyzm albo jeszcze większy ciemnogród. Swoją drogą na początku filmu pojawił się na środku ekranu taki mały symbol iluminatów.

Kościół i tak nas wrzuca do jednego worka z okultyzmem. Przyzwyczajeni jesteśmy ;)

Ale ja nie jestem kościołem. Jakich was i jacy wy?

Chodzi o spirytystów i cały spirytyzm :) To była taka ciekawostka.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi