Ćwiczenia duchowe

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Ćwiczenia duchowe

Postautor: 1Prawda1 » 14 sie 2015, 22:26

Aha taka sprawa, no ale metody to chyba nic złego? Przecież człowiek ma rozsądek i nie zacznie czynić ''dobra'' bo jakaś religia mówi by codziennie wylewać wiadro zimnej wody na domownika :lol:
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Achill » 14 sie 2015, 22:49

1Prawda1 pisze:Aha taka sprawa, no ale metody to chyba nic złego?

Jak napisałem w pierwszym poście, nie jestem przeciwny idei, po prostu podzielmy się swoimi doświadczeniami. Myslę, że nalezy jednka dostosowywac to do wlasnych potrzeb.
Przecież człowiek ma rozsądek

pełna zgoda, każdy ma, ale nie każdy wie jak z niego korzystać
i nie zacznie czynić ''dobra'' bo jakaś religia mówi by codziennie wylewać wiadro zimnej wody na domownika :lol:

nie byłbym tego taki pewien, inaczej skąd by brało az tylu fanatyków religijnych
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 15 sie 2015, 00:50

Achill pisze:
1Prawda1 pisze:
Przecież człowiek ma rozsądek

pełna zgoda, każdy ma, ale nie każdy wie jak z niego korzystać
i nie zacznie czynić ''dobra'' bo jakaś religia mówi by codziennie wylewać wiadro zimnej wody na domownika :lol:

nie byłbym tego taki pewien, inaczej skąd by brało az tylu fanatyków religijnych

Słusznie piszesz.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 15 sie 2015, 11:27

1Prawda1 pisze:Aha taka sprawa, no ale metody to chyba nic złego? Przecież człowiek ma rozsądek i nie zacznie czynić ''dobra'' bo jakaś religia mówi by codziennie wylewać wiadro zimnej wody na domownika

No i tu jest chyba pies pogrzebany. Jednak nie każdy człowiek ma rozsądek, który mu dobrze podpowiada. Pisałam, że nie każda metoda jest dobra dla każdego, bo tak jest. Jeden człowiek ma predyspozycje do wspinania sie na góry, biegania kilometrami, a inny nie. Jeden człowiek ma predyspozycje do matematyki i logiki, a drugi do języków i historii. Jedna metoda ćwiczeń będzie dobra dla jednego, a dla drugiego nie.
Piszesz medytacja, modlitwy. OK. to w normalnym stosowaniu nei będzie szkodziło, ale co w przypadku, kiedy ktoś sobie ubzdura, że dostąpi oświecenia jeśli będzie sie ciągle modlił i modli się zawsze i wszędzie? Bardziej mu to będzie szkodziło niż pomagało.
Wszędzie musi być umiar, i każdy powinien przemyśleć, czy dana metoda będzie dla niego czy też nie. Popieram tu zdanie Achilla każdy musi znaleźć swoją metodę.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 21 sie 2015, 20:26

Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Nikita » 21 sie 2015, 20:57

Uwazajcie bo Wam modlitwa zaszkodzi ludzie... :lol: to weszenie we wszytskim jakis niebezpieczenstw to chyba jakas mania przesladowcza.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 22 sie 2015, 07:44

Nikita pisze:Uwazajcie bo Wam modlitwa zaszkodzi ludzie... :lol: to weszenie we wszytskim jakis niebezpieczenstw to chyba jakas mania przesladowcza.

A włos się im jeży, gdy czytają o zagrożeniach na www.forum.mimj.pl. Nie dostrzegają, że podobnie czynią.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 22 sie 2015, 08:32

Mirek pisze:Nie dostrzegają, że podobnie czynią.
?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 23 sie 2015, 19:57

Nikita proszę postaraj się czytać ze zrozumieniem i zastanów się co piszesz.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 23 sie 2015, 20:07

Xsenia to ty sie zastanow co piszesz...moze to Tobie zaszkodzila medytacja lub modlitwa?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi