Czym dla Was jest miłość?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czym dla Was jest miłość?

Postautor: Achill » 18 sie 2015, 10:28

Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 18 sie 2015, 19:51

„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 21 sie 2015, 10:21

Jeśli ukochaną osobę kochamy za jej ciało i piękno, to gdy zestarzeje się lub zostanie kaleką, nasza miłość zniknie. Więc nie była to miłość, tylko pożądanie. Jeśli kochamy człowieka za jego umysł, intelekt, to gdy świadomość zacznie wygasać a pamięć i zdolności słabnąć, to przestaniemy go kochać. Zatem też nie była to miłość, a ubóstwianie umysłu. Jeśli ciało i umysł ukochanej osoby są zdrowe, natomiast zachowała się nieuczciwie, podle, ale nadal ją kochamy – to w takim razie co w niej kochamy? Kochamy wówczas jej nieśmiertelne, Boskie Ja. Mamy dwa Ja – Wyższe, wieczne, które stanowi jedność z Bogiem i Ja zewnętrzne, ludzkie, które ma ambicje, pragnienia, itd. Te dwa przeciwieństwa łączą się w człowieku. Prawdziwe Ja człowieka to dusza, która nie potrafi żyć bez miłości. Dlatego prawdziwa miłość do innego człowieka i prawdziwa miłość do Boga jest tym samym. Człowiek zakochany jest pełen energii, szczery, cieszy się, jest szczęśliwy i uśmiecha się bez przyczyny. Człowiek kochający prawdziwie jest wolny, odważny – może dokonać bohaterskiego czynu, poświęcić życie dla ukochanej osoby, nie boi się śmierci, bo jego Boskie Ja wychodzi na pierwsze miejsce, a jego ludzkie Ja odsuwa się na drugie. Człowiek kochający opiekuje się ukochaną osobą, może ograniczyć swoje interesy dla jej dobra, jest to przejaw troski i ofiary. Jak wobec tego wygląda miłość do Boga? Jako troska o swoją duszę, o moralność, jako przestrzeganie przykazań, jako zmiana charakteru na lepszy. S.Łazariew
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Wiatr1000 » 25 sie 2015, 14:25

Wielu ludzi ma obraz miłości romantycznej jednak ten obraz po obserwacji ludzi, ich pragnień, motywów, działań itd. przedstawia się bardzo marnie i Egoistycznie!

Czym dla mnie jest Miłość? Akceptacją. Po prostu. Jeśli akceptujesz to kochasz. Akceptacja to PRZYJĘCIE, "otwarcie drzwi", wpraszasz osobę albo koncepcję jakąś, myśl itd.

By kogoś kochać i okazywać miłość do tej osoby musi być akceptacja. Każdy jest jaki jest. Każdy jest doskonały tylko dla nas jawi się ta osoba jako niedoskonała z wadami. Bo nam jako Ego nie podobają się pewne cechy itd. Gdy akceptujesz te cechy naturalnie to akceptujesz osobę taką jaka jest, czyli kochasz.
Wiatr1000

Postautor: Mirek » 02 gru 2015, 13:24

Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Gosia » 02 gru 2015, 18:55

Dla mnie miłość to antidotum przeciwko egoizmowi. Tylko z jej pomocą możemy go wykorzenić.
Gosia

Postautor: danut » 02 gru 2015, 19:08

Myślę, że jej najwłaściwszą definicję nadal ukrywa "Hymn o Miłości"- "Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca, albo cymbał brzmiący....." Miłość jest cierpliwa, nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą, nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego, nigdy nie ustaje jak inne dary... "Gdy zaś przyjdzie to, co jest doskonałe, zniknie to, co jest tylko częściowe. Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce.Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno, wtedy zaś zobaczymy twarzą w twarz. Teraz poznaję po części, wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany."
danut

Postautor: Pawełek » 02 gru 2015, 20:06

Smutne że w dzisiejszych czasach ludzie za miłość uznają zauroczenie i pożądanie.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 02 gru 2015, 20:08

Pawełek pisze:Smutne że w dzisiejszych czasach ludzie za miłość uznają zauroczenie i pożądanie.

Niestety :) I daje się to zaobserwować w dzisiejszym świecie coraz częściej.
danut

Postautor: Xsenia » 02 gru 2015, 20:44

Pawełek pisze:Smutne że w dzisiejszych czasach ludzie za miłość uznają zauroczenie i pożądanie.

Smutne, że już nastolatkowie mają wbite w głowy, że miłość to tylko jedna jedyna i na zawsze, i wszystko będzie pięknie i wspaniale, i żyli długo i szczęśliwie. A potem pierwszy najdrobniejszy kłopot i rozwód.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi