Pamietam przyjscie na ten swiat.

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pamietam przyjscie na ten swiat.

Postautor: Xsenia » 12 sie 2015, 17:38

Mózg ludzki jest tak skonstruowany, że pamięta każdą najdrobniejszą chwilę naszego życia. Pamiętamy każde zdarzenie, każdą książkę i każdy film jaki kiedykolwiek widzieliśmy. To wszystko jest przechowywane w naszej pamięci i wyciągane tylko w przypadku wystąpienia odpowiedniej potrzeby.
To, że pamiętasz pierwsze lata życia nie jest więc zbyt dziwne, powiedziałabym, że to wręcz normalne :) Tyle tylko, że ty potrafisz wyciągnąć szczegóły twojego wczesnego życia łatwiej niż reszta ludzi.
Ciekawa jest natomiast twoja opowieść o tym wciągnięciu twojej duszy do ekranu i do obecnego ciała. Wydaje mi się, że jeśli to pamiętasz, to będziesz też pamiętała więcej o tym co było przedżyciem. Na twoim miejscu próbowałabym sobie to przypomnieć :) I ja też wierzę, że twoja opowieść jest prawdziwa. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 12 sie 2015, 17:51

Xseniu czemu uważasz że takie pamiętanie jest normalne? Przecież większość ludzi traci pamięć o tym co było zanim skończyli 3 latka. To prawda że istnieją takie przypadki, jaki tu nam zresztą jest opisywany, ale raczej nie zmienia faktu że jest co coś normalnego, raczej nadzwyczajnego bym powiedział.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Lea » 12 sie 2015, 18:19

Nie bede naciagac, ze pamietam cos wiecej, ale staram sobie wciaz odtwarzac to co juz wiem. Mam nadzieje, ze malymi kroczkami uda mi sie w koncu cos przypomniec.
Oprocz tych wspomnien mam jeszcze inne odczucia, ktore probuje rozwiklac. Juz nawet szukalam w opisach napadow schizofrenicznych :lol: , ale to tez nie bardzo pasuje. Od jakis 11 lat mam takie kilkusekundowe... wizje? To wlasciwie nie sa wizje, ale jakis fragment rzeczywistosci przypomina mi jakies miejsce. Jestem wrecz przewrazliwiona na nisko polozone slonce na horyzoncie ( tak jak jest latem ok.9-tej rano), na kolor jasnoniebieski, czy tez barwe szaro-biala na tle niebieskiego nieba. Czesto mam tak, gdy widze jakas architekture, szaro-bialy kolor kojarzy mi sie z kolumnami i dlugimi, gladkimi scianami, jakby byly z jakiegos tworzywa (nie metal, nie plastik, ale cos bardziej trwalego). Jest to tesknota nieopisana za miejscem, osobami i wielki zal, ze jestem tu sama. Jest to czasem 2 sek. czasem 3. Staram sie uchwycic za czym tesknie i za kim i czasem wrecz mowie sobie: dojde do tego kim jestescie, wystarczy mi jeszcze te 2 sek. dluzej. Pojawia sie to w czasie jazdy autem, kiedy robie cos w domu itd.. Nie potrafie tego jasniej wyrazic.
Lea

Postautor: Pawełek » 12 sie 2015, 18:31

Może to przebłyski wspomnień z poprzedniego wcielenia? Albo ze świata duchów.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 12 sie 2015, 21:25

Pawełek pisze:Xseniu czemu uważasz że takie pamiętanie jest normalne? Przecież większość ludzi traci pamięć o tym co było zanim skończyli 3 latka. To prawda że istnieją takie przypadki, jaki tu nam zresztą jest opisywany, ale raczej nie zmienia faktu że jest co coś normalnego, raczej nadzwyczajnego bym powiedział.

http://www.mowimyjak.pl/newsy/nauka/sek ... 39956.html
http://odkrywcy.pl/kat,111396,title,Dla ... aid=615646
http://www.treco.pl/wiedza/artykuly-szczegoly/id/1173

Poszukać można dalej, ale i to powinno wystarczyć.

A jeśli chodzi o twoje "wizje", powinnaś obejrzeć film "Nasz dom".
https://www.youtube.com/watch?v=-38aOvze4WA - część 1
https://www.youtube.com/watch?v=e77KzrTO0rY - część 2
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Achill » 12 sie 2015, 21:32

Pawełek pisze:Xseniu czemu uważasz że takie pamiętanie jest normalne? Przecież większość ludzi traci pamięć o tym co było zanim skończyli 3 latka. To prawda że istnieją takie przypadki, jaki tu nam zresztą jest opisywany, ale raczej nie zmienia faktu że jest co coś normalnego, raczej nadzwyczajnego bym powiedział.

mowisz o dwóch różnych pojęciach
akruat proces zapamietywania jest zupelne normalny. pamięć krótkotrwała pracuje bez zastrzeżeń, pamięć dlugotrwala też w sensie mechanizmu, w sensie narzedzia to juz bywa róznie. Bo mózg uzyskuje pelną funkcjonalnośc dopiero kilka lat po urodzeniu (większośc funkcji ma juz w momencie urodzenia ale cześc dostosowuje - weźmy chocćby słynne widzenie do góry nogami.)tak samo jest z zapisem zapamiętanych danych oraz procesem wydobywania tych danych (więcej informacji o rrozowju mozgu i pozyskiwaniu funkcjonalności w pirwszych latach po urodzeniu mozna znaleźć w dowolnym podręczniku akademickim na temat neurologii czy psychologii kognitywnej.)

Czyl ktoś moze sie urodzic z lepiej odstosowanym do zapamietywania mozgiem. potem sie to wyrównuje u ludzi, ale w niektórych przypadkach rozwoj tych obszarów mózgu astapil wcześniej.
Jest tez druga opcja, w śeitle spirytyzmu prawdopodobna.
Ze to nasze dusze przechowuja pamięć. zatem "zapis" moze miec kopię poza mozgiem. Ale i tu pozostaje kwestia umiejętności sięgnięca po takie dane, ktore rozwijają się nierównomiernie.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 12 sie 2015, 22:34

Czyli ktoś moze sie urodzic z lepiej dostosowanym do zapamietywania mozgiem

Ale zakładając to uznajesz, że Lea nie została wciągnięta jak to opisuje do ciała tylko jej się to przyśniło lub wyobraziło (wyobraźnia dziecka jest większa). A przecież sam chyba przyznasz, że wciąganie do ciała się raczej nie śni bo to się czuje, a Lea to czuła. Jedyną spójną wersją przy takim założeniu jest to, że w Jej mózgu podczas snu tak intensywnie działał ośrodkowy układ nerwowy, że miała wręcz wrażenie, że ze świata snu trafiła do ciała bo była jakby odrębnie od niego we śnie.

Pawełek pisze:Może to przebłyski wspomnień z poprzedniego wcielenia? Albo ze świata duchów.

Na to się zapowiada.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Lea » 12 sie 2015, 23:10

Tylko kiedy mi sie to przysnilo? Przypomnialam sobie na jawie. Pamietam to wydarzenie tak jak wczorajsza rozmowe z elektrykiem. A moze ta rozmowa tez mi sie przsnila? A moze teraz tez snie? A Wy? Snimy razem? :D
Z tego co pamietam zawsze myslalam jak osobnik w pelni rozumny. Tylko brak mi bylo narzedzi do sformulowania zdan: brak mowy, no i prze wszystkim nie moglam sie pogodzic z wartosciowaniem na tym swiecie. Oczywiscie to tylko moje wrazebie suboektywne. :) Nie moglam pojac dlaczego ludzie mowia jedno , a robia drugie. Co do rozumienia zaraz po wejsciu w cialo: pamietam jak pierwszy raz otworzylam oczy i zobaczylam te 3 kobiety. Od lewej mama, jej starsza o rok siostra i ich najmlodsza siostra. Patrzylam na ich twarze jak na obcych. Bylam zupelnie do nich obojetna. Najmlodsza powiedziala: o, patrzy, patrzy. A ta najstarsza: no, rozglada sie. Pamietam jak dziadek stal z papierosem i babcia go przeganiala. Ja to wszystko rozumialam. Kominikacja to byla tylko kwestia ogarniecia praw materii. Pamietam, ze majac 5 do 7 lat myslalam: powiedzcie mi wszystko raz , a juz bede wiedziala. Teraz w doroslym zyciu nie jestem wybitna intelektualnie jednostka, wrecz czuje dyskonfort z powodu moich brakow, ale mam tez poczucie, ze poprostu to nie byla moja sciezka wg moich wartosci.
Co do pamieci krotkotrwalej to mam zupelnie spaprana, byc moze przez zaniedbanie. Sprawia mi to problem, chocby z nauka jezyka obcego.
Nie zmyslilam tego wszystkiego. Zastara jestem by czerpac z tego satysfakcje. :)
Dziekuje za podeslane linki. :)
Lea

Postautor: 1Prawda1 » 12 sie 2015, 23:16

Nie moglam pojac dlaczego ludzie mowia jedno , a robia drugie.

Mam to samo, wiem o jaką głębię Ci chodzi w tym zdaniu. Ogólnie widzę pewne podobizny do mnie z tego co piszesz.

ale mam tez poczucie, ze poprostu to nie byla moja sciezka wg moich wartosci.

Chodzi Ci o naukę szkolną?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Achill » 13 sie 2015, 03:43

1Prawda1 pisze:
Czyli ktoś moze sie urodzic z lepiej dostosowanym do zapamietywania mozgiem

Ale zakładając to uznajesz, że Lea nie została wciągnięta jak to opisuje do ciała tylko jej się to przyśniło lub wyobraziło

Nie, kompletnie nie o to mi chodziło. Gdyby bylo tak jka mówisz to oznaczaloby ze wszystko co zapamietujemy jest snem, a przeciez tak nie jest zapamietujemy przede wszystkim to przy czym mamy pelną świadomość, z rzadziej sny. Rzecz w tym ze nasz mózg uczy sie posługiwać świadomością... od poczęcia az do któregoś roku zycia (nie pamiętam więc nie będe tu wprowadzał w błąd) sam przebieg rozwoju może nie byc równomierny, ale efekt koncowy jest plus minus ten sam. Ale róznorodnośc procesu rozwoju mózgu skutkuje różnicami osobistymi, jedni mają słuch absolutny, drudzy sokoli wzrok, trzeci zapmiaętują rzeczy ktorych teoretycznie nie powinni pamiętać itd itp

A skoro o snach było mowa to i ich przykład może to pokazać.
wielu ludzi nie pamieta swoich snow, lub pmaita tylko niektore czy to znaczy ze maja ich niewiele lub wogóle? nie. po prostu nie zapamietują ich ;)
mozg noworodka moze byc juz wystarczająco dobrze rozbudowany lub ... sama istota wystarczająco świadoma aby doszlo do efektywnego zapamietania (z możliwościa odtworzenia)
(wyobraźnia dziecka jest większa).

??? bynajmniej, ale chętnie przeczytam skąd takie przekonanie.
Lea pisze:Teraz w doroslym zyciu nie jestem wybitna intelektualnie jednostka, wrecz czuje dyskonfort z powodu moich brakow, ale mam tez poczucie, ze poprostu to nie byla moja sciezka wg moich wartosci.
Co do pamieci krotkotrwalej to mam zupelnie spaprana, byc moze przez zaniedbanie. Sprawia mi to problem, chocby z nauka jezyka obcego.

krótko, nie porównuj tego co napisałem z intelignecją. to nie ma w sumie nic wspólnego. Bo zapamiętywanie to umiejętność jak szybkie bieganie. Bo zgadnij jakie trzeba mieć IQ żeby zostac mistrzem olimpijskim w dajmy na to biegu przez płotki? wsyatzające aby trzymac sie toru i skakać przez płotki w odpowiednim momencie ;)

poza tym jak napisałem, pamięc może być związana ze świadomością a dla mnie świadomośc to nic innego jak wcielona dusza. mózg to tylko narzedzie ktore pozwala nam "zmaterializować" to czego jesteśmy świadomi. ;)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi