Duch Święty

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Duch Święty

Postautor: cthulhu87 » 31 lip 2015, 10:19

Mirek pisze:Boga mamy w życiu stawiać zawsze na pierwszym miejscu, przed wszystkim, a dopiero później wszystko co ludzkie.

Przede wszystkim ustalmy jedno: nie my wszyscy, ale ludzie, którzy uznają autorytet Biblii. 2/3 ludzkości tego autorytetu nie uznaje. Na świecie istnieje wiele religii, wolę Boga też każda rozumie inaczej, podobnie jak samego Boga. Dlatego nie można przenigdy stawiać idei religijnych ponad dobro ludzi, ponieważ skończyłoby się to waśniami między wyznawcami różnych religii.

I co znaczy, że wszystko co ludzkie ma być na drugim miejscu? Czyli życie ludzkie także ma być na drugim miejscu? Mieliśmy to już w przeszłości, ze strasznymi konsekwencjami. Nie ma jednak potrzeby, aby się martwić, bo w Europie nigdy już to się nie stanie, chyba że zaleją nas fanatyczni muzułmani, którzy przybywają z krajów, gdzie nie było rozdziału religii od państwa w nowoczesnym rozumieniu.

stefan12 pisze:To doskonale obrazuje hierarchię jaką powinniśmy się kierować w odniesieniu do Boga i ludzi.
Sugerowanie, że grzech popełniony wobec Boga ma niższą wagę niż grzech wobec człowieka, bo Bóg "nie strzela focha" jest dla mnie wręcz szokujący!

Po pierwsze: to nic nie obrazuje, nie jest to bowiem żaden argument, ale cytat z książki - uznawanej przez część ludzkości za świętą, a przez większość za zwykłą książkę. W toku dyskusji musisz to sobie najpierw głęboko uświadomić i przyjąć do wiadomości.

I dalej: sugerowanie, że grzech popełniony wobec wyobrażonej w jakimś kręgu kulturowym koncepcji Boga osobowego ma niższą wagę niż grzech wobec człowieka, jest zupełnie słusznym podejściem, głęboko humanistycznym. Wszyscy ludzie na ziemi są równi pod względem swej godności i natury, natomiast tylko część z nich uznaje autorytet Biblii i judeo-chrześcijańskiej koncepcji Boga - pora pogodzić się z tym faktem i tyle. Więc takie "grzechy przeciwko duchowi świętemu" znaczą dla większości ludzkości mniej więcej tyle, co "grzechy przeciwko sierotce Marysi i krasnoludkom" ;) Dlatego w świecie tak różnorodnym pod względem wyznaniowym to człowiek zawsze ma być w centrum i należy szanować jego wolność (nie tylko do religii, ale też OD religii), godność, życie i majątek. Jeśli zaś wierzysz w Boga i rozumiesz go w jakiś sposób, i wyprowadzasz z tej wiary poszanowanie dla człowieka - to trzeba się tylko cieszyć. Jeśli zaś w imię Boga czynisz ludziom krzywdę, należy Cię po prostu zamknąć do więzienia w imię prawa, które światli ludzie wytworzyli i doskonalili przez wieki.
amen ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 31 lip 2015, 10:22

stefan12 pisze:Nie widzę Achill, by ten kontekst zmieniał sens tego co napisałem.

Achill pisze:nie do końca
tak brzmiało moje pierwsze zdanie, sugerując niepełność a nie celową zmianę znaczenia. :)
Cytat przekazuje nam dokładnie - miłość do boga i bliźniego jest najwązniejsza i stoi ponad wszelkimi obrządkami. nie ma tu hierarchizowania. oba przykazania sa równorzędne. Co też warto zauważyć nei znaczy ze przedmiot przykazań jest równorzedny.

Co do Twojego przykładu. Zasadniczo trudno się nei zgodzić jednak pwostaje pytanie czym miałoby się to zatem róznić od grzechu przeciw Synowi Człowieczemu?
Ew.Mateusza 12.31-32 pisze:31 Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. 32 Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: stefan12 » 31 lip 2015, 11:00

cthulhu87 pisze: Na świecie istnieje wiele religii, wolę Boga też każda rozumie inaczej, podobnie jak samego Boga.

A która z tych wielu religii stawia człowieka na równie z Bogiem?

cthulhu87 pisze:I dalej: sugerowanie, że grzech popełniony wobec wyobrażonej w jakimś kręgu kulturowym koncepcji Boga osobowego ma niższą wagę niż grzech wobec człowieka, jest zupełnie słusznym podejściem, głęboko humanistycznym.

No właśnie humanistyczne, czyli odrzucające Boga i stawiające człowieka w centrum.

cthulhu87 - jeśli jesteś ateistą, to nie rozumiem co robisz na tym forum?

Achill pisze:Co do Twojego przykładu. Zasadniczo trudno się nei zgodzić jednak pwostaje pytanie czym miałoby się to zatem róznić od grzechu przeciw Synowi Człowieczemu?

Myślę, że w tym wyraża się pokora Jezusa, zawsze wyrażał się o Ojcu, jako istocie wyższej od Niego.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Xsenia » 31 lip 2015, 11:13

stefan12 pisze:A która z tych wielu religii stawia człowieka na równie z Bogiem?

Chrześcijaństwo.
Jezus był człowiekiem równym Bogu według dogmatu Trójcy świętej.

stefan12 pisze:cthulhu87 - jeśli jesteś ateistą, to nie rozumiem co robisz na tym forum?

A co ma piernik do wiatraka? Można wierzyć w istnienie dusz i nie wierzyć w istnienie Boga. A już doprawdy różnice pod określeniem Bóg potrafią być ogromne :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 31 lip 2015, 11:34

Achill nie dziw się, że zawsze będziemy ze sobą w opozycji.
Jezus wyraźnie w tym fragmencie mówi: "Największe przykazanie jakie daję wam, to to aby Miłować Boga calym sercem...., a drugie, będziesz miłował bliźniego swego, jak siebie samego." Tak więc już na pierwszy rzut oka widać hierarchię. Dziwię się, że tego nie dostrzegasz.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 31 lip 2015, 11:37

Nie jestem ateistą - pojmuję Boga po prostu jako pierwszą przyczynę wszechrzeczy, transcendentalne źródło widzialnej rzeczywistości opisywanej przez naukę. Nie silę się na przydawanie przymiotów tej boskości, bo wiem, że leży to poza zasięgiem intelektu - i pozostaje jedynie jej uznanie. Poza tym uważam, że niektórzy ludzie mogą mieć jakąś formę oglądu boskości w doświadczeniach mistycznych, aczkolwiek każde przełożenie tego doświadczenia na słowa wypacza ten pierwotny ogląd - stąd brak uznania z mojej strony dla ksiąg objawionych, traktuję je po prostu jako źródło wiedzy o tym jak ludzie w toku dziejów pojmowali boskość i swoją relację z nią.

Xsenia pisze:A co ma piernik do wiatraka? Można wierzyć w istnienie dusz i nie wierzyć w istnienie Boga. A już doprawdy różnice pod określeniem Bóg potrafią być ogromne :)

To oczywiste. Zresztą kult duchów przodków jest dużo starszy, archaiczny wręcz, w porównaniu do wiary w Jahwe czy Allaha.

stefan12 pisze:No właśnie humanistyczne, czyli odrzucające Boga i stawiające człowieka w centrum.

Nie mówiłem nigdzie o odrzuceniu Boga, lecz o zdroworozsądkowym umiejscowieniu relacji między ludźmi a bogiem w hierarchii aksjologicznej i prawnej społeczeństwa. Powtarzam: wszelkie odmienne próby organizowania się ludzi, tak różnorodnych pod względem światopoglądu, zawsze będą się kończyć fanatyzmem, nietolerancją i przemocą. Historia pokazała to wielokrotnie przynosząc hańbę rozmaitym instytucjom religijnym.
Religia zawsze pozostanie tylko tworem kulturowym - nadbudową intelektualną milionów ludzi nad pierwotnym doświadczeniem religijnym kilku wybrańców, opatrzoną świętymi księgami i opatrzoną komentarzami do nich. Obok tego istnieje też wiara - indywidualna i zmieniająca ludzkie życie, która sama w sobie może być bardzo światła i może służyć dobru ludzkości. Litera zabija ducha, to wiadomo nie od dziś;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 31 lip 2015, 12:46

Xsenia pisze:
stefan12 pisze:A która z tych wielu religii stawia człowieka na równie z Bogiem?

Chrześcijaństwo.
Jezus był człowiekiem równym Bogu według dogmatu Trójcy świętej.

Xsenia również?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Achill » 01 sie 2015, 06:21

Mirek pisze:Achill nie dziw się, że zawsze będziemy ze sobą w opozycji.

primo ja sie nie dziwię
secundo zdecydowanie lepeije rozumiem przyczyny
tercio wiem ze te rpzyczyny moga ustapić jak rręka odjąl wystarczy że...
no właśnie
Gdybys przeczytał mojeo posta do konca zrozumiałbyś, ale ze nie rpzeczytalaś i koniecznie chcesz mi cos udowodnić. Bóg jeden wie co i po co.
Jezus wyraźnie w tym fragmencie mówi: "Największe przykazanie jakie daję wam, to to aby Miłować Boga calym sercem...., a drugie, będziesz miłował bliźniego swego, jak siebie samego." Tak więc już na pierwszy rzut oka widać hierarchię. Dziwię się, że tego nie dostrzegasz.

Ten fragment miał dalszą cześć , której widać nie dostrzegłeś.
a i sam post ma moją pointę, którą tez postanowiłeś pominać z sobie tylko wiadomych (albo i to nawet nie) wzgledów.

stefan12 pisze:No właśnie humanistyczne, czyli odrzucające Boga i stawiające człowieka w centrum.

:O Najwieksi twórcy humanistyczni wykonali najwieksze duchowe dzieła sztuki. Humanizm to nie negacja boga czy egocentryzm.
cthulhu87 - jeśli jesteś ateistą, to nie rozumiem co robisz na tym forum?

Bo spirytyzm to filozofia - nie religia.

Myślę, że w tym wyraża się pokora Jezusa, zawsze wyrażał się o Ojcu, jako istocie wyższej od Niego.

Ale tam jest mowa o grzechu wobec a nie o pokorze. i to relacji grzech przeciw Jezusowi i potem grzech przeciw Duchowi - Boga ojca tam nie ma skąd więc takie wnioski?
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 12 sie 2015, 00:23

stefan12 pisze:Xsenia również?

Rozwiń proszę to pytanie, bo nie bardzo rozumiem.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 11 wrz 2015, 17:15

Historyczny Jezus nigdy nie uważał się za Boga https://www.youtube.com/watch?v=CF2zfEihphI
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi