Media

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Media

Postautor: OneNight » 18 lip 2015, 07:54

Co innego nauka, a co innego świat duchowy. Jestem łatwym celem, bo mam ważne pytanie i szukam odpowiedzi?
PS: Być może się to przyda. Zadawałem też inne pytania np. związane z religią.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Achill » 18 lip 2015, 08:09

OneNight pisze:Co innego nauka, a co innego świat duchowy. Jestem łatwym celem, bo mam ważne pytanie i szukam odpowiedzi?
PS: Być może się to przyda. Zadawałem też inne pytania np. związane z religią.

Alfred Whitehead wybitny matematyk twierdził że swiata nie można zrozumieć tylko na nauce. Że ma też ten człon estetyczny duchowy.
Każdy jest łatwym celem jeśli bierze się za coś czego nie rozumie, lub nie rozumie w pełni.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pawełek » 18 lip 2015, 10:19

Szczególnie gdy ktoś może uważać że całkowicie nie boi się duchów. Nie chodzi mi teraz o to żeby się ich bać, ale o to że należy do nich podchodzić z szacunkiem bo nie są to jakieś hologramy tylko byty inteligentne.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 18 lip 2015, 12:45

Spotkałem się z terminem duch lekkomyślny oraz z twierdzeniem, że inteligencja nie ma nic do rozwoju duchowego - A. Kardec "księga mediów". Zacytuj fragment, w którym pisze, że nie mam do nich szacunku.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 18 lip 2015, 13:51

A czy ja pisałem że inteligencja ma coś do rozwoju duchowego? Chodziło mi że duchy też potrafią myśleć, a to jest raczej przejaw inteligencji, prawda?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 18 lip 2015, 14:03

Wyrażaj się precyzyjniej, bo słowo inteligencja ma wiele znaczeń i najpopularniejszym jest mądrość.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Achill » 18 lip 2015, 15:30

OneNight pisze:Wyrażaj się precyzyjniej,

i vice versa OneNight gdyż:
bo słowo inteligencja ma wiele znaczeń i najpopularniejszym jest mądrość.

pierwsze słyszę
Inteligencja oznacza zdolność wnioskowania i rozumowania.
Madrość oznacza po prostu posiadanie wiedzy.

W każdym razie, ostatnie zdanie wtemacie z mojej strony.

Skoro już troche poczytałes ksiązek z tematu, to wiesz, że dusze mogą się wcielac a wtedy sa po rpsotu ludźmi.

Zatem na wszystkie swoje pytanie możesz sobie odpowiedzieć sam wystarczy, że wyobraźisz sobie że siedziesz w neiznanym Ci pomieszczeniu, masz zawiązane oczy nie wiesz czy ktoś tu jest czy go nie ma, nie wiesz jaki ma stosunek do Ciebie, nie wiesz jaki ma charakter i w jakim jest nastroju. Nie wiesz nawet czy ktos tu jest...
Żeby nawiązac kontakt musisz po prostu mieć szczęście i być w poblizu jakiejś osoby, która zechce Ci odpowiedzieć. Równie dobrze możesz byc tam niemile widziany.

A teraz wyobraź sobie że to pomieszczenie to po prostu ten duchowy wymiar. Jaśniej już nie ptorafię tego wytlumaczyć i na tym polega istota naszych rad i "ostrzeżeń". Nikt Ci nie broni tam wchodzić, ale miej chociaż minimum świadomości, gdzie wchodzisz
Ostatnio zmieniony 18 lip 2015, 15:48 przez Achill, łącznie zmieniany 1 raz
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: OneNight » 18 lip 2015, 15:44

Gdy mówisz, że ktoś jest inteligentny, to masz na myśli, że jest mądry. W takim znaczeniu używałem i używam tego słowa po polsku, niemiecku i angielsku.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Achill » 18 lip 2015, 15:49

ja nie. dla mnie to nie są równoznaczne slowa bez względu na język.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 18 lip 2015, 16:05

OneNight pisze:I mam zamiar zdobyć papierek mgr inż. Automatyki i robotyki. Poszedłbym jeszcze na studia doktoranckie, ale nie ma zaocznych. czasu nie mam, a zarabiać trzeba.
A do czego Ci ta wiedza potrzebna? Piszesz o mnie książkę?

Pytałam, bo tak się składa, że skończyłam Automatykę i Robotykę. Ale jeśli nie pasują ci takie pytania wystarczy powiedzieć, sarkazm jest nie na miejscu.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi