Nienawiść do inności

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Nienawiść do inności

Postautor: Pawełek » 09 lip 2015, 21:30

Ludzie boją się tego co jest inne i tego czego nie rozumieją.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 09 lip 2015, 21:41

Tak samo jest zresztą chyba u zwierząt: osobnik który wyróżnia się jakąś cechą bardzo często zostaje odrzucony przez resztę stada.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 10 lip 2015, 06:59

Hansel pisze:Tak samo jest zresztą chyba u zwierząt: osobnik który wyróżnia się jakąś cechą bardzo często zostaje odrzucony przez resztę stada.

Czy aby na pewno?
istnieje pojęcie samca względnie samicy alfa i beta. reszta to tylko stado ktore "bezmyślnie" pójdzie za przywódcą.
beta który sie wyróżnia bo np podważa przywództwo alfy będzie zawsze samotnikiem (no chyba że dokona udanego "przewrotu"). Jego odrzucenie wynika z despotyzmu alfy. każdy osobnik stada ktory zadaje się z betą jest narazony na ten sam los - banicję.
Z kolei jednoski patologicznie schorowane w sposób wyróżniające je od reszty, sa odrzucane z przyczyn czystko pragmatycznych - trudniej dbac o własne stado gdy masz w nim osobniki słabe. Jego niedołęstwo naraża całe stado. Mozna to nazwać lękiem ale nie przed innością a o życie własne i stada.
Nawet my choć w coraz bardziej ograniczonej formie podlegamy tym mechanizmom - ludzi psychicznie chorych sie izoluje, niepełnosprawność też jest wciąż czynnikiem eleiminujacym z zycia społecznego, chorych kładzie się w szpitalach, a starszych często oddaje do domow opieki. Czy robimy to ze strachu? przed czym?
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 15 lip 2015, 00:02

Krzysztoff pisze:ale myślę że powszechny jest strach przed innością , dlaczego ? bo ten inny jest inny czyli nie nasz a jak nie nasz to można się po nim spodziewać wszystkiego . Poza tym ludzie lubią szufladkować i najczęściej względem negatywnych cech
Powiem wam że mnie np ostatnio się Pastafarian zrobiło żal https://www.youtube.com/watch?v=uZ2iBUuXSx0
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 15 lip 2015, 04:58

Jak Ci ludzie są normalni, to ja jestem wariat.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: OneNight » 17 lip 2015, 10:29

Mirek, jesteś wariat.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 17 lip 2015, 17:01

Ciekawi mnie co chcieli osiągnąć tworząc tą "wiarę".
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 17 lip 2015, 18:24

Może tolerancje? Według prawa ateista nie ma uczuć religijnych i można go wyzywać od bezbożników i diabłów, a tak to mieliby się na co powołać.
Z drugiej strony wy wierzycie w dziadka w chmurach oni w potwora :D
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Hansel » 17 lip 2015, 18:29

Mirek pisze:Jak Ci ludzie są normalni, to ja jestem wariat.
I to mówi osoba która mnie kiedyś zażucała że oceniam ludzi po tym w co wierzą...

Ale to jest własnie ciekawe np niektóży katolicy są skłonni wiedzieć w innych ireligiach zwłąszcza tych wschodnich jak Hinduizm czy Buddzyzm czy dzieła Demonów...
Ostatnio zmieniony 17 lip 2015, 19:06 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Pawełek » 17 lip 2015, 18:34

Tolerancję? Dobrze, ale nie w taki sposób, bo to w jaki to zrobili raczej wyśmiewa to wszystko.

I z cały szacunkiem, ale każdy z tego forum ma własne wyobrażenie Boga i podejrzewam że nie jest to "dziadek w chmurach", więc proszę zachować takie uwagi dla siebie.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia