Oddziaływanie ciała na ducha

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Oddziaływanie ciała na ducha

Postautor: Luperci Faviani » 02 mar 2010, 13:06

qaz pisze:Było tu juz sny a spirytyzm , magia a spirytyzm. Mnie interesuje temat mózg a spirytyzm.

Mózg odpowiada za biologiczną stornę życia człowieka. Inkarnowany duch poza tym, że ma własną osobowość ulega wpływowi tego organu. Jeśli, np. mózg jest uszkodzony, Duch nie będzie mógł korzystać z pełni swych zdolności, które i tak zostają ograniczone przez materię. Mózg nie wyznacza inteligencji Ducha, ale inteligencję człowieka (czyli inkarnacji Ducha). W określonych okolicznościach Duch może mieć wpływ na rozwój mózgu, np. gdy posiada wrodzone zamiłowanie do nauki. U Ludzi wykształconych mózg jest zwykle lepiej rozwinięty, niż ludzi prostych. Ale na ten temat powinien wypowiadać się raczej psychiatra albo... neurolog. W każdym razie oddziaływanie mózgu na Ducha i Ducha na mózg jest permanentne.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Re: Oddziaływanie ciała na ducha

Postautor: atalia » 02 mar 2010, 13:39

Bywają jednak takie przypadki,co wynika z rozlicznych badan i literatury,że duch wyzszego rzedu inkarnuje w ciało osoby uposledzonej umysłowo;sa to podobno dośc czeste zdarzenia.
Wydaje się,że zawsze stoi za tym jakiś wyższy cel,np.rozwój duchowy i moralny rodziny opiekującej się chora osobą.
Ciekawi mnie,jak spirytyzm wypowiada się w tej kwestii.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 02 mar 2010, 14:05

Ja spotkałem się ostatnio z informacją, że duchy wyższe często wybierają sobie mniej doskonałe ciała, żeby bez problemu skupiać się na swoim zadaniu i nie mieć problemu z tzw. "pokusami" tego świata.
Coś w tym jest, ale z drugiej strony skoro są to duchy wyższe, nie powinny mieć już kłopotów z pokusami... No chyba że chodzi o to, że duch nie chce się wcielać w ciało pięknego mężczyzny, by nie musieć odpędzać się od milionów wielbicielek.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zuzka » 02 mar 2010, 14:56

Człowiek, to dwie, tożsamości: fizyczna i duchowa. Zachodzą miedzy nimi wzajemne wpływy, które albo utrudniają funkcjonowanie w świecie materialnym, albo je czynią łatwiejszym np. ciało może sprzyjać rozwojowi ducha, lub czynić ten rozwój trudnym.
Pewnie najlepsze byłoby wzajemne wspieranie się w doświadczaniu życia...
:)
Zuzka

Postautor: atalia » 02 mar 2010, 16:30

Niewiele ludzi posiada swiadomosc dualizmu fizyczno-duchowego.Gdy spytamy jakas osobę:"Kim jestes?",zapytany najczęsciej odpowiada "Janem Kowalskim,inzynierem",czy coś w tym guście;a przecież Janem Kowalskim jest ta osoba tylko przez krótki okres swojego bieżacego wcielenia.
Niedawno w rozmowie z moim męzem poruszyłam tę sprawe,mówiac:"czy ty myślisz ,że jesteś Waldemar Pietrzak?(imie i nazwisko fikcyjne)"Mąz ze zdziwieniem odparł "No oczywiście ,że jestem".Ja na to"Waldemarem to jestes tylko przez chwile,a tak naprawdę to nie wiadomo kim jestes".Myslę,że mąż jest gotów na przemianę duchowa,poniewaz zrozumiał,o co mi chodzi.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 02 mar 2010, 19:17

Wiele osób, z którymi rozmawiam o spirytyzmie, gdy wypowiada się o sobie, nie postrzega swojego ducha jako siebie, ale inną, odrębną istotę. Pytają, np.: ja siedzę tu, a gdzie jest mój duch?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: qaz » 03 mar 2010, 11:57

Trochę inne rzeczy. Proste pytanie: czy zwierzęta widzą duchy?
Mieszkam na wsi jest takie powiedzenie , że jak pies wyje to widzi ducha / duchy?
Skąd się to wzieło? z wiedzy o duchach czy z zabobonów?
Mnie osobiście denerwuje psie wycie.
qaz

Postautor: Zuzka » 03 mar 2010, 13:08

qaz, napisałam dawno na PW.
:)
Zuzka

Postautor: konrad » 04 mar 2010, 10:52

Zwierzęta widzą duchy albo przynajmniej odczuwają ich obecność.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 04 mar 2010, 12:06

Wielu z nas doświadczyło pewnie przypadku, kiedy pomyślało tylko o tym, że trzeba wyprowadzić psa na spacer - ten już tańcował radośnie przy drzwiach, często z kagańcem w pysku :mrgreen: .
Powiedziane jest, że u zwierząt telepatia odgrywa o wiele większą rolę w komunikacji niż u ludzi. Jest to wysoce prawdopodobne, wobec czego postrzeganie pozazmysłowe u zwierząt ułatwia im postrzeganie Duchów - mam na myśli postrzeganie myślami, czyli "duchowe", a nie postrzeganie organem wzroku - psy w porównaniu z człowiekiem wzrok mają o wiele gorszy wzrok, zatem jeśli ludzkie oczy czegoś nie widzą, to oczy psa tym bardziej.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi