Pytania do Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytania do Boga

Postautor: 1Prawda1 » 15 lip 2015, 00:24

Nie można dowodzić istnienia pewnych cech w śodowisku sztucznie wytworzonym.
A nawet jeśli to co gdy skończy się jedzenie i nie będzie z czego go zrobić?
myślisz że wśród tych 100 osób nie znajdzie się choc jedna osoba gotowa zjeśc drugiego z najprymitywniejszej z przyczyn - głodu. Oczywiście że nie myśłisz, bo zakladasz że żyja w dostatku i nic im nie dolega. Utopia.

A propos. Tu chodzi o to, że z przyjemności ludzie powstają a później już są mniej przyjemni dla siebie. Genialna metafora miała pokazać, że należy być w tym stałym, bo Ty i ja chodzimy po tym świecie dzięki przyjemności dwóch ludzkich twórców. Utopia drogi Achillu to jest dziś, gdzie jest brak myślenia o drugim a przecież sami z siebie powstali dotykając się ciałami. Później im słabo idzie jeśli chodzi o dotykanie się dobrem. A przecież powstali z dotyku i dzięki temu dziś oddychają i chodzą po tym świecie. Dzisiejszy świat opiera się na rozbudowywaniu miast, pogoni za pieniędzmi, a to nie rozbudowane miasta tworzyły ludzi. Za mało dziś myśli się sercem. Dużo się mówi, a mało się czuje. O to chodziło Achillu.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 15 lip 2015, 06:59

1Prawda1 pisze:Tu chodzi o to, że z przyjemności ludzie powstają a później już są mniej przyjemni dla siebie. Genialna metafora miała pokazać, że należy być w tym stałym, bo Ty i ja chodzimy po tym świecie dzięki przyjemności dwóch ludzkich twórców.

Gwałcona kobieta też odczuwa przyjemność? A dziecko pochodzące z gwałtu ma być nieprzyjemne dla innych, bo powstało w ten a nie inny sposób? Nie klei się twoja teoria.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 15 lip 2015, 14:45

Xsenia pisze:
1Prawda1 pisze:Tu chodzi o to, że z przyjemności ludzie powstają a później już są mniej przyjemni dla siebie. Genialna metafora miała pokazać, że należy być w tym stałym, bo Ty i ja chodzimy po tym świecie dzięki przyjemności dwóch ludzkich twórców.

Gwałcona kobieta też odczuwa przyjemność? A dziecko pochodzące z gwałtu ma być nieprzyjemne dla innych, bo powstało w ten a nie inny sposób? Nie klei się twoja teoria.

A jak myślisz Bóg chciał by w sposób gwałtu tworzono ludzi czy ten podany przeze mnie?

Nie klei się twoja teoria.

Teraz jak widzisz się już klei. Chyba że ktoś się przyczepi ze sztucznym zapładnianiem, ale mi chodzi o ten naturalny sposób tworzenia ludzi - taki jakiego chciał Bóg.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 15 lip 2015, 16:37

Prawdo powiedz 12 letniemu dziecku, że musisz go zabić, bo Bóg nie chce tworzenia ludzi z gwałtu, a miłość twojej matki do Ciebie się tu nie liczy.
To dopiero się będzie Twoja teoria kleiła.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 15 lip 2015, 16:39

To było mocne.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 15 lip 2015, 17:06

Pawełek pisze:To było mocne.

Było lekkie jak piórko, bo Mirek nie umie rozważać metafor. Dla niego od razu dziecko z gwałtu musi być zabite według mojej teorii o czym ja nie pisałem. Pisałem mu również nie dawno żeby nie rzucał słowami na lewo i prawo bo się myli, on jednak robi to dalej. Więc Pawle czy mogą być mocne słowa o tak znikomym gruncie? ;). Wielu ludzi w tym Mirek nie umie godzić się z prawdą, albo zanim się z nią pogodzą to muszą dołożyć swoje tzw. ''pięć groszy'', zamiast głębiej pomyśleć czy to co piszą jest dobrze wyrozumowane.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 15 lip 2015, 17:13

Znaczy się ja sobie to z automatu wyobraziłem i nie było to dla mnie zbyt przyjemne co Mirek napisał :?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 15 lip 2015, 17:23

Pawełek pisze:Znaczy się ja sobie to z automatu wyobraziłem i nie było to dla mnie zbyt przyjemne co Mirek napisał :?

Aha :). No ja też właśnie nie lubię czytać o kanibalizmach, Mirkowych gwałtach itp. Ale trzeba mimo wszystko to akceptować, bo niektórzy czegoś nie wiedzą na te tematy.

Poza tym aż się ma wrażenie, że jakby nie było regulaminu to Mirek by zapewne sypał tutaj wulgaryzmami do mnie, bo nie pasuje mu moja wizja. Mnie tez jego wizje nie pasują, ale nie szukam za każdym możliwym razem okazji do dogryzienia - w przeciwieństwie do niego.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 16 lip 2015, 07:18

1Prawda1 pisze:No ja też właśnie nie lubię czytać o kanibalizmach, Mirkowych gwałtach itp. Ale trzeba mimo wszystko to akceptować, bo niektórzy czegoś nie wiedzą na te tematy.

Dziwne odwrócenie kota ogonem. Prawdo idee to fajna rzecz, ale życie nie jest idealne, nie jest doskonałe. I bardzo często stawia nas przed dylematami moralnymi. Dlatego napisałam o gwałcie. A skoro nie chcesz czytać o sytuacjach typowo ludzkich, tylko bajać o ideach, to po co przyszedłeś na to forum, gdzie poruszane są różne tematy, włącznie z tymi niehumanitarnymi i obrzydliwymi?

1Prawda1 pisze:mi chodzi o ten naturalny sposób tworzenia ludzi - taki jakiego chciał Bóg.

Dziwne rzeczy piszesz. Gdyby Bóg nie chciał by z gwałtu były dzieci, to w organizmie kobiety tak by pozmieniał, że mogłaby się takiej ciąży pozbyć, albo w ogóle by do niej nie dochodziło. Czemu tak trudno zrozumieć, że Bóg stworzył nas takimi jakimi jesteśmy? Skoro w czasie gwałtu możliwe jest zajście w ciążę, to tego też chciał Bóg.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Achill » 16 lip 2015, 08:11

ech...
równie dobrze moglibysmy dyskutować czy karmienie dzieci do ostatniej łyzeczki jest moralnie uzasadnione.

poczęcie dziecka nastepuje na skutek aktu kopulacji - nie bede wchodził w szczegóły bo to materiał do publikacji po godzinie 23 ;P i poza tym chyba kazdy wie co z czym i dlaczego.
okoliczności, emocje i poziom agresji towarzyszące kopulacji nie maja wpływu na sam fakt jej zaistnienia.
Czyli to czy robisz to bo chcesz, musisz, lubisz, nienawidzisz, w złości czy z uczuciem milosci nie ma wplywu na efekt koncowy.
nie ma tu problemu moralnego w samym akcie poczęcia.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi