Czy wiara w Boga jest ludziom wrodzona ?

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Czy wiara w Boga jest ludziom wrodzona ?

Postautor: Achill » 14 lip 2015, 19:30

ps. aby uprzedzić ewentualne nieporozumienia. rozumiem ze modlitwa moze wspomóc proces leczenia primo przez pozytywne nastawienie sie na wyzdrowienie, secundo przez wezwanie duchów do wsparcia w zwalczeniu choroby.
Nie rozumiem tylko dlaczego wszsytsko musi być robione przez boga. jkaby duchy same nie mogly tego dokonać ot tak z życzliwości której się nauczyly na drodze rozwoju.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pawełek » 14 lip 2015, 19:43

Nie wszystko, ale według mnie na pewno bardzo wspomaga :) Jeśli chodzi o mnie to nie byłem nigdy na tyle poważnie chory, ale istnieje wiele tego typu historii.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 14 lip 2015, 19:54

Achill pisze:Nie rozumiem tylko dlaczego wszsytsko musi być robione przez boga. jkaby duchy same nie mogly tego dokonać ot tak z życzliwości której się nauczyly na drodze rozwoju.

Ponieważ te duchy też wchodzą w skład Boga ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: OneNight » 14 lip 2015, 19:57

Fal elektromagnetycznych nie da się zobaczyć?
Kolego, spałeś chyba na fizyce, więc mnie fizyki nie ucz.
Gdy weźmiesz pilot od TV i naciśniesz przed kamerą, to co zobaczysz? Fale elektromagnetyczne!
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 14 lip 2015, 20:05

Dobrze przyznaję się do błędu, kompletnie zły przykład dałem ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 14 lip 2015, 20:28

OneNight pisze:Fal elektromagnetycznych nie da się zobaczyć?
Kolego, spałeś chyba na fizyce, więc mnie fizyki nie ucz.
Gdy weźmiesz pilot od TV i naciśniesz przed kamerą, to co zobaczysz? Fale elektromagnetyczne!

To prawda, że człowiek widzi światło (logiczne, he he) :D , ale np. fal radiowych już człowiek nie widzi...
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 14 lip 2015, 20:36

Nie próbuj przekonać, że bóg istnieje. Ja jestem niewierzący i dzięki temu jestem szczęśliwy. Chcesz mi odebrać moje szczęście?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: OneNight » 14 lip 2015, 20:38

To światło to właśnie te fale elektromagnetyczne ;) Nie chodzi mi o przestarzałe piloty z świecącą diodą.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Achill » 14 lip 2015, 20:43

Mirek pisze:Ponieważ te duchy też wchodzą w skład Boga ;)

Może Cie tym zaskocze ale dopuszczam taka możliwość. Widze w tym jedno z rozwiązań istoty boga. nie daje to jednak w moim odczuciu pelnej odpowiedzi i dlatego też moje poszukiwania boga trwaja dalej. ;)
jedno jest pewne każdy z nas musi dojsc do prawdy na swój sposób. Nie oceniajmy się nawzajem. Ja nie uważam wierzacych za głupków, po rpsotu nie rozumiem ich rozumowania, nie widze w tym co dla nich jest wystaczającycm dowodem nic co by mnie przekonało albo chociaż wzbudziło cien wątpliwości.
Myślę, że podonie na niewerzacych patrzą Ci którzy o bogu są przekonani.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 14 lip 2015, 20:45

OneNight pisze:Nie próbuj przekonać, że bóg istnieje. Ja jestem niewierzący i dzięki temu jestem szczęśliwy. Chcesz mi odebrać moje szczęście?

Mnie jest obojętne, czy w coś wierzysz czy nie wierzysz.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia