Pytania do Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytania do Boga

Postautor: Achill » 13 lip 2015, 14:40

...i nie tłucz więcej wazonów ;)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: OneNight » 13 lip 2015, 14:43

Może źle mnie zrozumiałaś. Ja nie mówię, żebyś cudze błędy na siebie brała, ale żeby każdy brał odpowiedzialność za SWOJE czyny.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: OneNight » 13 lip 2015, 14:45

A co miałby mąż powiedzieć?
"Kto podstawił mi ten wazon pod nogi?!" ??
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: 1Prawda1 » 13 lip 2015, 14:53

M: przepraszam kochanie, biegłem do telefonu, zahaczyłem o wazon i go stłukłem.
Ż: tak kochanie, na szczęście nic ci się nie stało, ale następnym razem uważaj gdy biegniesz.

Właśnie. Brawo Xseniu. To nie ma wyglądać do końca tak, że osoby biorą wszystko na siebie bo to może doprowadzić do jakiegoś obniżenia samooceny. Chodzi o to, by kochankowie byli pokorni i umieli dojść spokojnie do rozwiązania na drodze mądrości.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 13 lip 2015, 15:30

1Prawda1 pisze:
M: przepraszam kochanie, biegłem do telefonu, zahaczyłem o wazon i go stłukłem.
Ż: tak kochanie, na szczęście nic ci się nie stało, ale następnym razem uważaj gdy biegniesz.

Właśnie. Brawo Xseniu. To nie ma wyglądać do końca tak, że osoby biorą wszystko na siebie bo to może doprowadzić do jakiegoś obniżenia samooceny. Chodzi o to, by kochankowie byli pokorni i umieli dojść spokojnie do rozwiązania na drodze mądrości.

Tu chodzi przecież o coś innego. Nie należny się skupiać na tym, że w drugiej rodzinie wszyscy są winni, tylko na tym, że nie szukają powodów do kłótni.
Kłócą się Ci, którzy chcą wskazać drugiej osobie ich błędy.
Mogło to wyglądać w pierwszym domu tak:
M: Nie miałaś gdzie tego wazonu postawić?! Śpieszyłem się odebrać telefon i przez twoją bezmyślność stłukłem ten durny wazon.
K: Tak, ja jestem bezmyślna?! to ty jesteś niezdara. Wszystko ci przeszkadza.
ITD...
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 13 lip 2015, 15:35

Achill pisze:...i nie tłucz więcej wazonów

E tam, wazon rzecz nabyta. :)

OneNight pisze:Może źle mnie zrozumiałaś. Ja nie mówię, żebyś cudze błędy na siebie brała, ale żeby każdy brał odpowiedzialność za SWOJE czyny.

No tak, ale to nie żona stłukła ten wazon, a mąż chyba ma oczy?

OneNight pisze:A co miałby mąż powiedzieć? "Kto podstawił mi ten wazon pod nogi?!" ??

O to to :) "To nie moja wina, że przywaliłem ci w pysk. Musiałem się gdzieś rozładować, a ty byłaś najbliżej."

1Prawda1 pisze:To nie ma wyglądać do końca tak, że osoby biorą wszystko na siebie bo to może doprowadzić do jakiegoś obniżenia samooceny. Chodzi o to, by kochankowie byli pokorni i umieli dojść spokojnie do rozwiązania na drodze mądrości.

No i dokładnie :)

Mirku w moim otoczeniu jest jeden dom, gdzie się małżeństwo nie kłóci. Nie kłóci, nie rozmawia, nie tłumaczy, nie wyjaśnia no i w związku z tym jedno do drugiego ma wieczne pretensje, ale mówią o nich tylko obcym, bo przecież ONI NIGDY SIĘ NIE KŁÓCĄ.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: OneNight » 13 lip 2015, 15:43

Do czego ten świat zmierza.
Zabójca - on nadział mi się na nóż, a pistolet sam wystrzelił
Złodziej - Ktoś zostawił w swoim domu na wierzchu, to wziąłem. Znalezione nie kradzione.
Gwałciciel - Sama mnie sprowokowała i nie mówiła, że nie chce.
Ksiądz - To te dzieci mnie zwodzą, to dzieci szatana.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: OneNight » 13 lip 2015, 15:47

Xsenia, ja kiedyś byłem takim pośrednikiem pomiędzy kłócącą się parką. Powiedz jej, że .... Powiedz jemu, że....
Czułem się jak medium :P Dzięki mnie mogły się porozumieć dwie strony.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: 1Prawda1 » 13 lip 2015, 15:48

Mirku w moim otoczeniu jest jeden dom, gdzie się małżeństwo nie kłóci. Nie kłóci, nie rozmawia, nie tłumaczy, nie wyjaśnia no i w związku z tym jedno do drugiego ma wieczne pretensje, ale mówią o nich tylko obcym, bo przecież ONI NIGDY SIĘ NIE KŁÓCĄ.

Otóż to. Bez nauczania siebie nawzajem w związku nie będzie wzajemnego poznawania się na drodze dobra. Spokojna wzajemna wymiana tego jak oboje kochanków widzi sprawę nie tylko rozwiąże problem, ale i pozwoli na dowiedzenie się czegoś o ukochanym, tego jak on widzi takie sprawy. Konieczne jest poznawanie drugiej połówki na drodze dobra, bo przez stanie w miejscu w poznawaniu siebie, związek będzie podatny na błędy.

Idealny przykład tego jak powinna zachować się para z tym wazonem został podany w tej historyjce (para potrafiąca wziąć na siebie winę). Obie osoby pokierowały się przepięknie magiczną pokorą, nie każdy zna tą magię. Powołując się na piękno kochankowie patrzą ''wspólnym wzrokiem'' na to co należyte w miłości.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: OneNight » 13 lip 2015, 15:56

Tak nie dojdziemy do porozumienia.
"Nie czyń drugiemu, co tobie nie miłe" - i tyle w temacie.
Awatar użytkownika
OneNight

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi