Teraz już sobie tę scenę przypominam: to było jeszcze zanim Jezus został kaznodzieją, z tego co pomiętam to ten skazaniec jakoś się potem Jezusowi odwdzięczył podczas jego drogi krzywżowej ?Achill pisze:owszem. pojawia sie tam postac Jezusa podającego wodę skazańcowi, bez żadnych kazań, mądrzenia się, bez ani jednego słowa - świadectwo swojej głebokiej wiary w w głoszone słowa dane czynem nie słowem. Ot postawa godna chrześcijanina.

To potwierdza że każdy dobry uczynek jakoś tam kiedyś do nas wróci być może w chwili kiedy będziemy tego najbardziej potrzebować...Achill pisze:owszem, podal mu wodę. I to głownie dlatego, że włąśnie ów skazaniec (Ben Hur) zapamietał, że to on mu pomógł za pierwszym razem.
ale to już szczegół z filmu.
Mirek pisze:Xsenia pisze:Gdyby Jezus miał żonę, to i apostpłowie by je mieli. Przecież nie był egoistą, a nawet nie ma plotek na temat żon apostołów.
Hansel pisze: Mirek pisze:
Xsenia pisze:
Gdyby Jezus miał żonę, to i apostpłowie by je mieli. Przecież nie był egoistą, a nawet nie ma plotek na temat żon apostołów.
Ja słyszałem że Piotr jak najbardziej miał teściową https://www.youtube.com/watch?v=VXDvN8-Pn2E

cthulhu87 pisze:No cóż, kto nie ma w nienawiści swojej teściowej ten nie może być uczniem Jezusa (Łk 14, w. 26).
Poza tym... każdy musi nieść swój krzyż, więc teściowa jest niezbędna w życiu chrześcijanina, tak jak niezbędna była Piotrowi
Xsenia pisze:Zgadzam siępoza jednym małym błędem.
Łk 14:
"26 «Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem.
27 Kto nie nosi swego krzyża, a idzie za Mną, ten nie może być moim uczniem. "
Ale wniosek może być

cthulhu87 pisze:Xsenia pisze:Zgadzam siępoza jednym małym błędem.
Łk 14:
"26 «Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem.
27 Kto nie nosi swego krzyża, a idzie za Mną, ten nie może być moim uczniem. "
Ale wniosek może być
Wątroba nie mięso, teściowa nie matka, synowa nie córka? ? ? hehehe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości