Joanna d’Arc

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Joanna d’Arc

Postautor: Hansel » 26 lut 2015, 14:50

Zastanawia mnie ostatnio ta kwestia: Kim według Spirytyzmu była Joanna d’Arc ?

http://www.polskieradio.pl/39/156/Artyk ... -na-stosie
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Joanna d’Arc

Postautor: bernadeta1963 » 26 lut 2015, 17:45

Może to nie dokładnie do tematu , ale czytalam artykuł Tadeusza Oszubskiego o niej . Naukowcy Francuscy wykonali badanie szczątków , które były uważane za szczątki Joanny. Podobno zebrano je po śmierci i ukryto w jakiejś aptece w Rouen, aż do połowy XIX w , skąd trafiły do archidiecezji Tours, a stamtąd do muzeum . Jak wykazaly badania były to szczątki mumii egipskiej.
W 2007 r ukazała się książka "Sprawa Joanny d'Arc'' autorstwa Gaya i Senziga.
Wd nich Joanna nie zginęla wtedy na stosie . Podobno istnieją dokumenty zaświadczające , żęe przebywała w Kolonii po 1436r . Jeśli tak bylo , to kogo spalili w 1431? i kim naprawde była Joanna d'Arc?.
bernadeta1963

Postautor: Hansel » 02 cze 2015, 07:59

To prawda co słyszałem że chociaż Joanna d’Arc nosiła zbroję to nigdy nikogo nie zabiła ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 02 cze 2015, 08:34

Joanna słyszała głosy, mogłaby więc uchodzić za medium, o ile przyczyna tych głosów nie była fizjologiczna. Przypomina to trochę Sokratesa, któremu towarzyszył "boski głos" nazywany daimonionem.
Leon Denis napisał książkę o Joannie, być może kiedyś ukaże się po polsku dzięki Piotrowi, naszemu koledze z Francji :D
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 02 cze 2015, 11:46

cthulhu87 pisze:Joanna słyszała głosy, mogłaby więc uchodzić za medium, o ile przyczyna tych głosów nie była fizjologiczna.
Nie tylko bo z tego co wiem to jak najbardziej objawiali się jej też różni Święci i doradzali co ma robić.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Luperci Faviani » 02 cze 2015, 18:51

cthulhu87 pisze:Leon Denis napisał książkę o Joannie, być może kiedyś ukaże się po polsku dzięki Piotrowi, naszemu koledze z Francji :D

Może wrócę do tłumaczenia po wakacjach?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Hansel » 02 cze 2015, 19:40

A ciekawa jest tak książka ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Riko » 08 cze 2015, 22:49

Hansel pisze:Zastanawia mnie ostatnio ta kwestia: Kim według Spirytyzmu była Joanna d’Arc ?

Hej Hansel!
Jeśli nadal zastanawia Cię ta kwestia,to co Ty na to,że Joanna d'Arc i Judasz Iskariota byli inkarnacjami tego samego ducha?
Dziś się dowiedziałem,że Chico Xavier pisał o tym w jednej z pierwszych książek,bodajże napisanej w 1935 r. "Crônicas de Além-Túmulo".
jestem dzieckiem ziemi i nieba gwiaździstego,ale mój ród jest niebiański
Awatar użytkownika
Riko

Postautor: Mirek » 09 cze 2015, 08:10

To ten duch musi mieć strasznie przechlapane ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 12 lip 2015, 16:57

cthulhu87 pisze:Joanna słyszała głosy, mogłaby więc uchodzić za medium, o ile przyczyna tych głosów nie była fizjologiczna. Przypomina to trochę Sokratesa, któremu towarzyszył "boski głos" nazywany daimonionem.

Na pewno musiała być wcieleniem jakiegoś Wysokiego Ducha https://www.youtube.com/watch?v=vOMvN6qIbNU
Awatar użytkownika
Hansel

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi