Początki

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Początki

Postautor: Achill » 11 lip 2015, 18:17

Znam osoby o zdolnościach, ktore same mówią, że czasem jest to dość męczące. Bo tak naprawde to nie polega na tym, że przychodzi godzina 16 i jest fajrant. Osoby o silnych zdolnościach są cześcią "obu światów" i dlatego niemal ciągle zachodzi tam interakcja. A jest takie powiedzenie, że "można zagłaskać na śmierć" - co za dużo to niezdrowo po prostu ;) więc nikt nie powienien na siłe rzowijać sowich zdolności chyba, że naprawde chce i jest świadomy jak to jest.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 11 lip 2015, 18:58

W wersji Platońskiej wygląda to nieco inaczej. Po całkowitym przypomnieniu człowiek czuje nieprzerwaną chęć powrotu. Nie wiem tylko czy podał wersję dla dusz filozofów czy dla wszystkich.

juniperus pisze:

Nie były to jednak promienie słoneczne, ale niesamowita siła, jakiej do dziś nie potrafię opisać. Siła, na którą składała się miłość , dobro, doskonałość i potęga, jakiej dotąd nie widziałam, nie doznałam.

To naprawdę robi wrażenie i z opisu jest tym samym czego ja doświadczyłem, z tą różnicą, że ja w tym samym czasie dowiedziałem się, że zjawię się kiedyś w piękniejszym świecie - jeszcze piękniejszym niż to piękno.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 11 lip 2015, 19:11

I właśnie te słowa doprowadziły mnie podczas czytania do łez ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi