Jan Paweł II - czy był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jan Paweł II - czyb był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Postautor: Hansel » 15 cze 2015, 15:22

Luperci Faviani pisze:Katolicy nie dorośli jeszcze do jego nauk. Trudno jest mi zaakceptować jego pogląd na religię, ale w kwestiach wartości ludzkich JPII dotyka sedna sprawy. Byłby świetnym spirytystą :)

Trudno powiedzieć czy był wcielonym Duchem wyższym z misją do spełnienia, chociaż osobiście byłbym skłonny przyjąć to za fakt. Nie ulega wątpliwości, że jego poziom moralny wykraczał ponad przyjęte standardy - jeśli można tak się wyrazić. Tam, gdzie ludzie prawi widzieli usprawiedliwienie zła, JPII zło potępiał.

Mnie bliska jest tutaj opinia że Katolicy zabili swojego proroka http://www.pielgrzymka.konin.pl/?p=1347
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 09 lip 2015, 21:18

Teraz wreszcie dotarłem do tego tekstu:

,,Papież twierdzi: Piekło nie jest karą nałożoną przez Boga

(...) Tydzień po swoim wykładzie o niebie Papież miał więcej uderzających nowości. Piekło powiedział, nie jest karą nałożoną przez Boga, bez względu na to, co wszyscy zawsze twierdzili. Nic z tych rzeczy - piekło jest jedynie niezbyt mądrym rodzajem wyboru na jaki decydują się ludzie. Obrazy piekła użyte w pismach świętych, sugerował, są brane zbyt dosłownie. Dokładniej rzecz biorąc - piekło jest stanem, w którym znajdują się ci, którzy odseparowali się od Boga "jest cierpieniem, frustracją i pustką życia bez Boga". Artyści, którzy starali się podążać za pismami świętymi przedstawiali piekło jako świat ognia, kontrolowany przez diabły z widłami. Papież postrzega każde z nich jako jedynie metaforę. (...)

A zatem - jeżeli piekło jest stanem ludzkiego ducha, a nie miejscem, to z jednoznaczną pewnością możemy powiedzieć, że piekło nie istnieje wcale. Stan ducha jest bowiem kwestią wyboru. Piekło istnieje zatem jedynie jako stan, który wybieramy, nie istnieje zaś, gdy wybieramy inaczej.

Papież twierdzi: Piekło nie jest karą nałożoną przez Boga

(...) Tydzień po swoim wykładzie o niebie Papież miał więcej uderzających nowości. Piekło powiedział, nie jest karą nałożoną przez Boga, bez względu na to, co wszyscy zawsze twierdzili. Nic z tych rzeczy - piekło jest jedynie niezbyt mądrym rodzajem wyboru na jaki decydują się ludzie. Obrazy piekła użyte w pismach świętych, sugerował, są brane zbyt dosłownie. Dokładniej rzecz biorąc - piekło jest stanem, w którym znajdują się ci, którzy odseparowali się od Boga "jest cierpieniem, frustracją i pustką życia bez Boga". Artyści, którzy starali się podążać za pismami świętymi przedstawiali piekło jako świat ognia, kontrolowany przez diabły z widłami. Papież postrzega każde z nich jako jedynie metaforę. (...)

A zatem - jeżeli piekło jest stanem ludzkiego ducha, a nie miejscem, to z jednoznaczną pewnością możemy powiedzieć, że piekło nie istnieje wcale. Stan ducha jest bowiem kwestią wyboru. Piekło istnieje zatem jedynie jako stan, który wybieramy, nie istnieje zaś, gdy wybieramy inaczej.,,

http://www.egzorcysta.pl/pieklo.html
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Jan Paweł II

Postautor: wanilia » 18 lis 2015, 21:19

Co sądzicie o Janie Pawle II? Myślicie, że jego choroba na starość miała związek z tuszowaniem pedofilii, bądź błogosławieniem bandytów?
wanilia

Re: Jan Paweł II

Postautor: cthulhu87 » 18 lis 2015, 21:27

Wyczuwam delikatną nutkę antyklerykalizmu w tym pytaniu :lol:
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: Jan Paweł II

Postautor: Flavius » 19 lis 2015, 16:47

cthulhu87 pisze:Wyczuwam delikatną nutkę antyklerykalizmu w tym pytaniu :lol:

Delikatną ? W sumie to z tą pedofilią to się zgadzam ale zazwyczaj ubieram to w łagodniejsze słowa, budując dłuższą wypowiedź... Jan Paweł II na pewno był kiepskim administratorem i mówiąc kolokwialnie, nie ogarniał co się dzieje wewnątrz Kościoła. Myślę, że ma to związek z zamachem na jego życie. Nie jestem fanem teorii spiskowych, ale uważam, że zamach był zorganizowany przez hierarchów kościelnych, którzy chcieli pozbyć się papieża robiącego jakiekolwiek porządki. Jan Paweł II zrozumiał, że to atak z dołu, więc postanowił się nie mieszać w lewe i szemrane interesy swoich podwładnych, bo za drugim razem oni użyliby pewnie jakiejś trucizny zamiast strzelać na placu, a i tak wszystko spadłoby na komunistów...
Co do samego pytania, to rozumiem, że autorka takowego miała na myśli ewentualną karę boską za złe uczynki, wymierzoną od razu na ziemi... Osobiście uważam, że Bóg nie fatyguje się żeby karać za złe uczynki, a Jego interwencje ograniczają się jedynie do uczenia ludzi pokory. Twierdzę, że takową lekcją była katastrofa Titanica; ludzie chwalili się, że zbudowali niezatapialny okręt i jak na złość zatonął w dziewiczym rejsie...
Awatar użytkownika
Flavius

Postautor: wanilia » 19 lis 2015, 23:03

Davidius pisze:....a jak tak antyklerykalnie i antysystemowo

JP II - jak dla mnie osobiście i szczerze nikt szczególny, inteligentny był ....aktor hmmm mówi się że Ekumenista, nie on jeden , wcale nie był wyjątkiem byli przed nim lepsi Ekumeniści ot np PARAHAMSA JOGANANDA lub GANDHI, RABINTRANACH TAGORE dla mnie jakoś mi nie po drodze z Papcią Watykańczykiem ;) ;)

A to niektórzy Polacy mają na jego punkcie ''fioła'' pospolitego to już koszmar i ten kult, te pomniki brrrr .....straszne ,ech nie chce się mi pisać na temat JP II ....nie mój ''Idol '', trochę czytałem tych jego Encyklik i felietonów - artykułów w 80% nie zgadzam się z JP II i to tuszawanie pedofilów, błogosławienie przez JP II zbrodniarza i dyktatora Pinocheta, dziwny ''koleś'' był z PAPY POLACZKA .

Nie mój klimat ....

Ekumenizm papieża nie był szczery, o czym świadczy np. deklaracja "Dominus Jesu”
wanilia

Postautor: wanilia » 19 lis 2015, 23:06

dodam jeszcze, że błogosławi zbrodniarzy, takich jak np. Józef Anchieta, Alojzije Stepinac, Ante Pavelić. Przyjaźnił się z pedofilem ks. Marcialem Macielem (zgwałcił on co najmniej 30 kobiet i dzieci).
wanilia

Postautor: cthulhu87 » 19 lis 2015, 23:07

wanilia pisze:Przyjaźnił się z pedofilem ks. Marcialem Macielem (zgwałcił on co najmniej 30 kobiet i dzieci).

Ludzie powinni starannie dobierać kumpli ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: Jan Paweł II - czy był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Postautor: Mirek » 20 lis 2015, 09:23

Szkoda Davidius, że interesują Cię tylko finanse kościelne. Wczoraj podano, że kancelaria prezydenta Komorowskiego lekką ręką wydała 1,5 mln zł na obchody 70 rocznicy wybuchu II WŚ na Westerplatte, a mogli tą kasę wydać na ubogich. Dlaczego o takich rzeczach też nie piszesz? Będzie to niepoprawnie politycznie z Twojej strony?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Re: Jan Paweł II - czy był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Postautor: gaba75 » 21 lis 2015, 14:25

Pytanie zawarte w temacie mówi o wyższości ducha JPII. Pozwolę sobie odpowiedzieć. Owszem, JPII był duszą wyższą. Ale cierpiał również- taka była jego próba, której się poddał. Cierpienie jego polegało na tym, że dopiero przy zbliżaniu się do śmierci uświadamiał sobie ten fakt, jak wielką ofiarę spełnił, poniósł, będąc tak naprawdę samotnym. Mężczyzna potrzebuje kobiety. Natury się nie oszuka. Skąd bowiem wiadomo, że Jezus Chrystus nie kochał kobiety i że przez kobietę nie był kochany? że nie był żonaty? Bóg stworzył podobno Adama i Ewę. Więc gdzie tu miejsce na samotność? Na zgodę na przeżywanie takiego stanu rzeczy? Nie chcę nawet myśleć, jak czuje się taka osoba jak JPII, gdzieś w zaświecie? To my musimy mu pomóc teraz, modląc się tak jak on modlił się byśmy my ludzie byli zawsze bezpieczni, kochani i byśmy również kochali. W końcu nawet gościł u siebie samego znienawidzonego przez wielu Polaków Kwaśniewskiego. I potrafił rozmawiać z każdym tak by go zrozumieć. Z szacunkiem.

Dotarłam do pozycji książkowej, którą chciałabym tutaj w temacie dołączyć. Możliwe, że Ojciec święty prosi o zrozumienie Go. Jak byłam na spotkaniu Krakowskim, czego nie powiedziałam, bo tak chyba musiało być- czas-to "coś" prosiło mnie bym podała na patrona grupy tworzącej się właśnie JPII. Czy możliwym jest wg Was, że JPII chciałby działać wraz z Ojcem Pio? A dlaczego by nie nazwać grupy na cześć ich obu? Cóż to byłaby za potęga MIŁOŚCI. WSPANIAŁE, szkoda, że tylko dla mnie.

"Tajemnica Ojca Pio i Karola Wojtyły"- to ta pozycja
gaba75

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi