Bezpieczeństwo - czy możemy się bronić?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Bezpieczeństwo - czy możemy się bronić?

Postautor: OneNight » 09 lip 2015, 18:37

Zejdźmy już z tych religii. Na czym polega ta modlitwa? Nie chcę słuchać modłów, kierowanych do bóstw lub boga.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 09 lip 2015, 18:48

Modlitwy nie odmawia się wyłącznie do Boga.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 09 lip 2015, 19:01

A mógłbyś podać przykład, bo nie widziałem nigdy takiej i nie wiem na czym ona polega.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 09 lip 2015, 19:20

To inaczej. To taka rozmowa odbywająca się tylko w jedną stronę, w której zazwyczaj o coś prosimy, albo za coś dziękujemy. Może być skierowana do Boga, może Świętego, a może Anioła, albo po prostu ducha.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 09 lip 2015, 19:49

OneNight pisze:To samo mogę powiedzieć o was. Nie widzicie potępienia dla wywoływania duchów, a widzicie moc w pustych słowach. Ja nie wierzę w boga i dla mnie te słowa są głupie, a nawet obraźliwe. Ja nie jestem owcą tylko człowiekiem i żadnego pasterza nie mam.

A na jakiej podstawie uważasz, że Psalm 23, to puste słowa? I na takiej podstawie uważasz, że potępienie dla wywoływania duchów, to nie są puste słowa?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 09 lip 2015, 21:01

OneNight pisze:Czyli co? Jestem bezbronny i duch może mnie połamać, a ja mam sterczeć bezczynnie, bo nie wierzę w modlitwę!?

Fizycznie raczej nic ci nie grozi chyba że jesteś medium ze zdolnością do efektów fizycznych ale raczej byś o tym wiedział.

Psychicznie - bardziej , zdarzają się opętania lub taki niski duch nie chce odejść i przyczepia się (nękanie).

Spirytyści zazwyczaj wypełniają jakąś misję , pomocy innym (żywym lub duchom) więc mają ochronę duchów bardziej rozwiniętych.

Osoby które same wywołują duchy są narażone na kontakt z duchami niższymi a w dodatku nigdy nie masz pewności że duch który się odezwie to ten duch którego wywołujesz, więc jeżeli szukasz kontaktu z kimś bliskim , poproś jakieś medium o pomoc (np. na tym forum) może się uda, niestety nie zawsze taki kontakt jest możliwy to zależy od zgody Duchów Wyższych.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 09 lip 2015, 21:25

A czemu lepiej iść do medium, Czy nie można samemu nim zostać? Jak wyglądają początki? Czy z tym trzeba się urodzić?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 09 lip 2015, 21:33

Bo ma doświadczenie. Chcesz się chyba rzucić na głęboką wodę, prawda? A co do tego kto może być medium to odsyłam do tego filmiku ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 09 lip 2015, 21:46

Nie robi się tego dla zabawy. Czy kontakt z bliskim (uzasadniony) nie jest okazją do praktyki lub raczej nauki? - O to mi chodzi.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Xsenia » 10 lip 2015, 06:47

OneNight pisze:Na czym polega ta modlitwa? Nie chcę słuchać modłów, kierowanych do bóstw lub boga.

Proszę bardzo, wymyślona na poczekaniu:
"Jestem silny. Nikt i nic nie może mnie skrzywdzić. Jestem siłą, która mnie otacza. Nikt mnie nie dotknie, nikt mnie nie uderzy. Jestem dobrem, które mnie ochrania. Żadne zło nie ma do mnie dostępu. Jestem silny, jestem dobry, ochraniam siebie."

Modlitwa to nie paciorki wyklepane na pamięć. Modlitwa, to to w co wierzysz i o czym wiesz. To jak mantra, afirmacja życia. Nabiera mocy gdy często ją powtarzasz. Im częściej wypowiadasz te same słowa, tym bardziej w nie wierzysz i mają one wtedy większą moc. Słowa mogą być dowolne.

Moja codzienna modlitwa:
Ojcze Niebo, Matko Ziemio
Strzeżcie mnie od złego
Bracie Ogniu, Siostro Wodo
Nie chcę umrzeć młodo
Ojcze, Matko, Bracie, Siostro
Niech moje życie biegnie prosto.
Prosto i bez zakłóceń
i bez żadnych smuceń.

Ale ja akurat wierzę i w Boga, i w Żywioły :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi