1Prawda1 pisze:Skoro prawda jest jedna to dojdziemy do niej na drodze dobra
1Prawda1 pisze:Dobrze, ale ból jest sprawiany przez naturę nie istotne czy to jest złe czy nie złe - jest ból, o to mi cały czas chodziło.
Ból w naturze ma informować o niepokojącym zjawisku w organizmie, więc jako taki jest bardzo dobry, bo przestrzega przez zagrożeniem. I chyba chodziło ci tu o cierpienie, a nie o ból. To nie jest to samo. Ból odczuwa się fizycznie, cierpienie psychicznie. I tylko czasem w najcięższych przypadkach cierpienie psychiczne odczuwamy jako ból fizyczny.
1Prawda1 pisze:Zmieńmy tylko słowo ''przymuszanie'' na ''nakłanianie'' i mamy coś takiego:Zatem nakłanianie na czyiś pogląd może przynieść dobry owoc. Pytanie tylko który pogląd wybierzemy. Zasugerowałem więc, aby przyjąć, że przecież jakakolwiek jest prawda to dojdziemy do niej na drodze dobra na pewno. Co Ty na to Xseniu?Xsenia pisze:Cierpienie nie zawsze jest złem, bo "przynosi dobry owoc"
Zarówno "przymuszanie" jak i "nakłanianie" mi się nie podoba. Owszem nakłanianie może przynieść dobry owoc w takim samym stopniu jak przymuszanie (np. przymuszenie dziecka żeby się wykąpało). Ale i jedno i drugie słowo nie pozostawia drugiej stronie swobody decyzji i to mi się nie podoba.
"Cierpienie nie zawsze jest złem, bo "przynosi dobry owoc"" - to tylko wyrażenie mojego zdania w dyskusji i nie mam najmniejszego zamiaru nikogo przymuszać ani namawiać do przyjęcia go. Ale z chęcią o tym podyskutuję
Droga dobra. Niby prosta sprawa, a jakże jednak skomplikowana. Pijaczek prosi cię o 5zł. Dajesz mu je. Pomogłeś mu czy zaszkodziłeś? Ktoś stracił rękę w wypadku. Chcąc go pocieszyć poklepujesz po ramieniu i mówisz "na szczęście przeżyłeś i tylko rękę straciłeś". Jak myślisz tym stwierdzeniem pomógłbyś mu czy zaszkodził? Nie zawsze znajdowanie dobrej drogi jest łatwe. A dochodzenie do prawy jest jeszcze bardziej skomplikowane. Jedni ludzie wierzą w Boga, drudzy wierzą, że Boga nie ma. A gdzie jest prawda?
Dlatego uważam, że każdy ma swoją własną prawdę. I nie lepszej czy gorszej, są po prostu inne
I znowu się rozpisałam .....
Ale jeszcze tylko PS. Dziękuję za wyróżnienie pogrubioną czcionką.