Szatan

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Szatan

Postautor: Jezdro » 29 cze 2015, 10:23

Xsenia pisze:
Jezdro pisze:Kościół to ludzie zgromadzeni wokół wiary w jednego boga, oraz posiadający zbiór zasad spisanych. Wy to posiadacie.

Hmm z tego co wiem, to tutaj są i wierzący w Boga i niewierzący, więc ludzie są różni. Nie ma obowiązku wierzyć, że Bóg istnieje, jeśli tylko starasz się być dobrym człowiekiem i nie szkodzić innym.
Zbiór zasad. Hmm Jedyną zasadą wyznawaną przez spirytystów, to ta, która przyjmuje za dogmat istnienie nieśmiertelnych dusz, .......... Których twórcą jest bóg- wg. twierdzenia Mirka. Co Ty na to? Dalej Twierdzisz że nie wierzysz w boga?
Jezdro

Postautor: Mirek » 29 cze 2015, 10:31

Jezdro pisze:
Xsenia pisze:
Jezdro pisze:Kościół to ludzie zgromadzeni wokół wiary w jednego boga, oraz posiadający zbiór zasad spisanych. Wy to posiadacie.

Hmm z tego co wiem, to tutaj są i wierzący w Boga i niewierzący, więc ludzie są różni. Nie ma obowiązku wierzyć, że Bóg istnieje, jeśli tylko starasz się być dobrym człowiekiem i nie szkodzić innym.
Zbiór zasad. Hmm Jedyną zasadą wyznawaną przez spirytystów, to ta, która przyjmuje za dogmat istnienie nieśmiertelnych dusz,

.......... Których twórcą jest bóg- wg. twierdzenia Mirka. Co Ty na to? Dalej Twierdzisz że nie wierzysz w boga?

Tak to chyba miało być?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 29 cze 2015, 13:07

Jezdro pisze:Co Ty na to? Dalej Twierdzisz że nie wierzysz w boga?

Jezdro ja wierzę w Boga :) ale w polskim spirytyzmie nie ma takiego obowiązku :) Możesz wierzyć lub nie wierzyć w co chcesz. Dlatego spotkasz tu na forum i katolików, i żydów, i buddystów i ateistów :) Najważniejsze to szanować wolność innych do własnych opinii, nawet jeśli uważasz te opinie za bajki dla dzieci. Każdy ma prawo do własnych osądów i wniosków. Możesz przedstawić własną opinię i własne wnioski, ale nikogo nie możesz zmusić do ich przyjęcia.
Ja po własnych doświadczeniach uważam, że Bóg istnieje. ty po własnych doświadczeniach uważasz, że Bóg nie istnieje i OK. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 29 cze 2015, 15:30

Jezdro pisze:
Krzysztoff pisze:Co w tym złego ? że się wierzy w Boga i że się ma spisane zasady ?

A to! - że takowy bóg nie istnieje. A opowiadanie o nim i opieranie na tym zmyslonych opowiesci, jest smieszne. Ot tyle.

Śmieszność to jeszcze nic złego. W sumie na przestrzeni wieków ludzie nauki wierzyli w bardzo wiele teorii które dzisiaj wydają się śmieszne i absurdalne.

Czy jesteś pewien, że wszystko w co dzisiaj wierzysz jest prawdą ? Nauka nie wie z czego jest zbudowane 80% wszechświata - z jakiejś bliżej niesprecyzowanej "czarnej materii" - czyli tak naprawdę wiemy bardzo niewiele na temat wszechświata.

Podstawą spirytystycznej filozofii jest rozwój moralny i intelektualny jednostek oraz społeczeństw i niezależnie od tego czy Bóg istnieje czy też nie - taki rozwój ma sens i jest korzystny dla wszystkich nas tu żyjących jak i przyszłych pokoleń.

Proponuję Ci zapoznanie się z Księgą Duchów, myślę że tam znajdziesz dużo ciekawych materiałów od przemyśleń.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Jezdro » 29 cze 2015, 17:59

Krzysztoff pisze:
Jezdro pisze:
Krzysztoff pisze:Co w tym złego ? że się wierzy w Boga i że się ma spisane zasady ?

A to! - że takowy bóg nie istnieje. A opowiadanie o nim i opieranie na tym zmyslonych opowiesci, jest smieszne. Ot tyle.

Śmieszność to jeszcze nic złego. W sumie na przestrzeni wieków ludzie nauki wierzyli w bardzo wiele teorii które dzisiaj wydają się śmieszne i absurdalne.

Czy jesteś pewien, że wszystko w co dzisiaj wierzysz jest prawdą ? Nauka nie wie z czego jest zbudowane 80% wszechświata - z jakiejś bliżej niesprecyzowanej "czarnej materii" - czyli tak naprawdę wiemy bardzo niewiele na temat wszechświata.

Podstawą spirytystycznej filozofii jest rozwój moralny i intelektualny jednostek oraz społeczeństw i niezależnie od tego czy Bóg istnieje czy też nie - taki rozwój ma sens i jest korzystny dla wszystkich nas tu żyjących jak i przyszłych pokoleń.

Proponuję Ci zapoznanie się z Księgą Duchów, myślę że tam znajdziesz dużo ciekawych materiałów od przemyśleń.

To wszystko o czym Mówisz, było by godne uwagi gdybyś wyrzucił z wszelkich rozważań nieistniejącego boga. Mówię nie istniejącego, nie dla własnego widzi mi się. Wg. Was spirytystów- bóg jest rzeczywistością istniejącą od zawsze i zawsze stwarzającą. Jest życiem, jest wszechświatem.........Pytam więc. Dlaczego tak usilnie upieracie się, aby nazywać go bogiem? Jaki macie w tym cel? Wiadomo że wszechświat nie przekaże człowiekowi nic wprost, dlatego potrzebni są pośrednicy. Pośrednik nie może powiedzieć że przychodzi od "Wszechświata", bo zostałby wyśmiany. Dlatego twierdzi że przychodzi od boga dobrze wiedząc, że przychodzi od samego siebie. Tak to widzę, to jest wg. mnie ten nieistniejący bóg-chociaż "Wszechświat" jak najbardziej istnieje.
Jezdro

Postautor: 1Prawda1 » 29 cze 2015, 20:42

Nas nie ma interesować wszechświat tylko nasza rola w nim. Jesteśmy częścią wszechświata więc mamy poznawać prawdę o sobie. Budowa wszechświata nawet jakby została odkryta w 100 % moim zdaniem nie da nam żadnej informacji o Bogu. Boga jeśli już odkrywać to należy na tle duchowym, wyższym od materii czy tam czarnej materii itp.. Jezdro ja na przykład uważam że istnieją siły twórcze, w Boga jako ''kogoś'' nie wierzę, istnieją siły twórcze.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 29 cze 2015, 21:04

Boga poznawać mamy po przez Jego stworzenie.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 29 cze 2015, 21:12

Pogląd zakładający, że osoby uznające istnienie boga muszą tworzyć jakiś kościół, jest prymitywny i tendencyjny. Bóg jest zagadnieniem religijnym - to prawda, ale także metafizycznym, czy szerzej - filozoficznym. Związek między jednym a drugim może istnieć, ale nie jest konieczny, a przekonanie o istnieniu boga wcale nie implikuje przynależności do jakiegoś związku wyznaniowego. Są to rzeczy tak oczywiste, że może tylko dziwić poddawanie ich pod dyskusję :?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 29 cze 2015, 21:26

Mirek pisze:Boga poznawać mamy po przez Jego stworzenie.

Tak, ale w sobie mamy o nim prawdę jeśli już, a nie ''na końcu kosmosu''.

Są to rzeczy tak oczywiste, że może tylko dziwić poddawanie ich pod dyskusję

Twoje piękne zdziwienie wytłumaczę tym, że istnieją ludzie którzy rozważając rzeczy proste doszukują się w nich głębi.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 30 cze 2015, 11:20

Jezdro pisze:To wszystko o czym Mówisz, było by godne uwagi gdybyś wyrzucił z wszelkich rozważań nieistniejącego boga.

Jezdro pisze:Dlaczego tak usilnie upieracie się, aby nazywać go bogiem?

Zdaje się, że już to tłumaczyłam, ale może ci umknęło, więc powtórzę: nazywamy tą siłę pierwotną Bogiem, bo TAK NAM ŁATWIEJ przekazać o co nam chodzi. Jeśli upierasz się nazywać ją "Wszechświatem" to też masz do tego prawo :) Równie dobrze możesz ja nazywać "siłą pierwotną", "inteligencją pierwotną", "matrycą energetyczną", "Wszechświatem", "Kosmosem", "kotkiem", "lwem", czy też "Latającym Potworem Spaghetti". :) Nam jest to obojętnie jak Go nazwiesz, byleby tylko reszta z nas wiedziała o czym piszesz i żebyśmy się dobrze rozumieli. Przyjęliśmy nazwę Bóg, bo większość z nas to byli, lub obecni chrześcijanie. I każdy z nas gdy przeczyta słowo "Bóg", to od razu wie o co chodzi piszącemu. gdyby każdy z nas przyjmował inne słowa na oznaczenie tego samego, to tłumaczeniom nie byłoby końca.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi