Rozczarowanie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Rozczarowanie

Postautor: Mirek » 25 cze 2015, 13:38

Jedno wyszło i powróciło z kumplami ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: bernadeta1963 » 25 cze 2015, 13:42

Trafiłeś w dziesiątkę :)
bernadeta1963

Postautor: Jezdro » 25 cze 2015, 15:42

Mirek pisze:Jedno wyszło i powróciło z kumplami ;)

Do ciekawych wniosków doszedłeś. Wg. Ciebie człowiek niewierzący w boga, a na dodatek wyrażający negatywny stosunek do wierzących w niego, jest opętany. Proponuje Ci abyś udowodnił mi istnienie Twojego boga. Niech Twój bóg zrobi cokolwiek, abym mógł powiedzieć że jest. Ja na ten przykład mówię o sobie: jestem sobą i jestem całkowicie wolny a przede wszystkim jestem-istnieje. A czy ten Twój bóg może tak o sobie powiedzieć? Tylko jak będzie mówił, to niech używa swoich-boskich ust a nie Twoich.
Jezdro

Postautor: bernadeta1963 » 25 cze 2015, 15:59

Ja również podzielam pogląd Mirka w tym temacie.Bóg nie musi używać słów. Wyraża się we wszystkim co widzisz wokół siebie , w zwierzętach , roślinach . Czy uważasz , że wszystko jest ''uwięzione'', tylko ty jesteś wolny?
Wielu uważa , że nasz świat powstał w wyniku interwencji obcej cywilizacji . Jeśli tak , stworzyli piękny świat i chyba temu co to zrobił należy się trochę szacunku .
bernadeta1963

Postautor: Mirek » 25 cze 2015, 18:00

Nie jesteś wolny. Walczysz z urojeniami, bo skoro Boga nie ma, a Ty z nim walczysz, to już jest jakieś zniewolenie umysłu.
Człowiek wolny, to człowiek wolny od przekonań, które Ty nazywasz swoimi doświadczeniami.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Jezdro » 25 cze 2015, 18:26

Mirek pisze:Nie jesteś wolny. Walczysz z urojeniami, bo skoro Boga nie ma, a Ty z nim walczysz, to już jest jakieś zniewolenie umysłu.
Człowiek wolny, to człowiek wolny od przekonań, które Ty nazywasz swoimi doświadczeniami.

Dałeś mi odpowiedź - uważasz tak jak ja że boga nie ma, skoro twierdzisz że ja walczę z urojeniami. Wolny człowiek to taki, który może oficjalnie powiedzieć że nie ma boga i który całym swoim życiem potwierdza ten fakt.W innym przypadku jest to zniewolenie podszyte strachem. Cóż wielkiego osiągnął człowiek, który wierzy w boga tylko dlatego, że bardzo się go boi? Ludzie umierali,umierają i będą umierać. Do tego bóg nie jest potrzebny.
Jezdro

Postautor: Jezdro » 25 cze 2015, 18:29

Mirek pisze:Nie jesteś wolny. Walczysz z urojeniami, bo skoro Boga nie ma, a Ty z nim walczysz, to już jest jakieś zniewolenie umysłu.

Dałeś mi odpowiedź - uważasz tak jak ja że boga nie ma, skoro twierdzisz że ja walczę z urojeniami. Wolny człowiek to taki, który może oficjalnie powiedzieć że nie ma boga i który całym swoim życiem potwierdza ten fakt.W innym przypadku jest to zniewolenie podszyte strachem. Cóż wielkiego osiągnął człowiek, który wierzy w boga tylko dlatego, że bardzo się go boi? Ludzie umierali,umierają i będą umierać. Do tego bóg nie jest potrzebny.
Jezdro

Postautor: Mirek » 25 cze 2015, 18:36

Morderca również swoim życiem potwierdza, że Boga nie ma. Czy jesteś mordercą?
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Jezdro » 25 cze 2015, 19:52

Mirek pisze:Morderca również swoim życiem potwierdza, że Boga nie ma. Czy jesteś mordercą?

Spotkamy się po tamtej stronie, to się przekonasz.
Jezdro

Postautor: Mirek » 25 cze 2015, 20:00

To będzie dla Ciebie szok, jak po tamtej stronie doświadczysz Boga, którego istnienie negujesz.
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi