SPIRYTYZM PRAKTYCZNY

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: SPIRYTYZM PRAKTYCZNY

Postautor: Luperci Faviani » 25 lut 2010, 21:09

vinitor pisze:Czysta ciekawość AMONa wynika z braku innych motywów mających wpływ na uproszczone spojrzenie poznawania czegoś nie z tego świata.

WOW! Zdanie extra! :shock: - zanotowałem ;)
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: vinitor » 25 lut 2010, 21:46

Luperci Faviani pisze:WOW! Zdanie extra! :shock: - zanotowałem ;)

Mam bić brawo i zaprosić do współpracy w charakterze menedżera? Nie wiem tylko czy umowa ulega przedłużeniu po przejściu na ciemniejszą stronę żywota...
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Luperci Faviani » 26 lut 2010, 09:40

Zawile prawisz, przyjacielu, i nie potrafisz wyzbyć się myśli, że ktoś może chcieć ciągle Cię atakować. Może nie miałbyś takiego uczucia, gdybyś sam bardziej skupił się na merytoryce, niż ataku (w innych tematach forum).

Poza tym, przeczytałem tamto zdanie nie znając kontekstu i troszkę mnie zaskoczyło.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 26 lut 2010, 13:06

Proponuję ostudzić głowy i skupić się na tematach merytorycznych.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: vinitor » 27 lut 2010, 21:47

Luperci Faviani pisze:Zawile prawisz, przyjacielu, i nie potrafisz wyzbyć się myśli, że ktoś może chcieć ciągle Cię atakować. Może nie miałbyś takiego uczucia, gdybyś sam bardziej skupił się na merytoryce, niż ataku (w innych tematach forum).

Poza tym, przeczytałem tamto zdanie nie znając kontekstu i troszkę mnie zaskoczyło.

AMON pisze:Pewnie bym się załamał. Ale mi chodziło o czystą ciekawość - naukowe potwierdzenie tego co pisał Kardec.

Nic podobnego. Kontekst jest w drugim zdaniu Moje zdanie może dłuższe ale bardzo proste do zrozumienia. To ludzie komplikują sprawy proste i w ten sposób zaczynają się gubić we własnych domysłach.

Czysta ciekawość AMONa wynika.... Z czego wynika, czego dotyczyła? ... z braku innych motywów.... Jedynym tu motywem (elementem, uzasadnieniem) – naukowe potwierdzenie tego co pisał Kardec. Ten jeden motyw jest uproszczonym spojrzeniem (oceniającym, kwalifikującym, umożliwiającym) poznawanie czegoś nie z tego świata. A to dlatego, że jest ich dużo więcej i niekoniecznie naukowych. AMON sprowadził poznawanie tego co napisał Kardec tylko do źródeł naukowych, a więc mocno ograniczył albo i odrzucił inne metody nie uznawane za naukowe. Czyż poznawanie wiedzy spirytystycznej opiera się tylko na nauce?
Czy nadal są trudności w złapaniu sensu?

I dygresja.
Na forum spotykałem o wiele bardziej pogmatwane i naprawdę ciężkie do zrozumienia przemowy naszpikowane wyrazami obcymi nie spotykanymi w języku potocznym i jakoś uszło im to na sucho. Panuje zasada, że słuchaczami lub czytającymi mogą być osoby o różnym stopniu przyswajania podawanych informacji, a to zobowiązuje do dopasowania się ze słownictwem do poziomu w miarę każdego. Każdy ma swój sposób wyrażanie się i konstruowania myśli. Krótkie i proste zdania są dobre ale wygląda to wtedy jak czytanka z elementarza.
Na tym forum „zarobiłem” chyba najwięcej zarzutów, chociaż nikt nie wie jaki naprawdę jestem. Niesprawiedliwość porusza się szerokimi traktami, bo na wąskich uliczkach jest za mroczno i jej pycha oraz przewrotność byłaby nie zauważona. I jak tu dogodzić ludziom?
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Luperci Faviani » 27 lut 2010, 22:54

vinitor pisze:...nikt nie wie jaki naprawdę jestem.

Kilka osób udzielających się na forum spirytystycznym poznałem osobiście i w żadnym przypadku nie zostałem zaskoczony jakąś odmiennością charakteru, jakimś zachowaniem, którego nie mógłbym wywnioskować z internetowych wpisów... Dlatego jestem przekonany, że analogiczna do zasady funkcjonowania naszego forum, metoda pracy Kardec'a, była bardzo skuteczna.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Przepol » 28 lut 2010, 08:08

A mnie bardziej ciekawi czy poznanie informacji o zaświatach dla ciekawości - to jest to samo co dla chęci posiadania takiej wiedzy jest materializmem czy raczej rozwijaniem swojej inteligencji i doświadczenia.
Przepol

Postautor: Luperci Faviani » 28 lut 2010, 09:19

Ciekawość jest motorem rozwoju, ale ciekawość ta musi być odpowiednio ukierunkowana. Jeżeli poznanie świata niematerialnego pomoże konkretnej osobie w zmienieniu własnego życia na lepsze, to ciekawość tego świata jest jak najbardziej wskazana. Z drugiej strony, część ludzi traktuje spirytyzm jak kolejny system filozoficzny, obok myśli Platona, Sokratesa, czy Nietzschego, albo (błędnie) jak jedną z wielu religii, która gdzieś tam sobie istnieje... Generalnie, posiadanie wiedzy bez wykorzystywania jej jest... głupie! (świadomie użyłem tego słowa). Niemniej, wiedza raz nabyta już pozostaje, więc służy ona rozwojowi osobowości.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Zuzka » 28 lut 2010, 14:41

wiedza spirytystyczna pomaga również w świecie duchowym, po przejściu do tamtego świata, w zrozumieniu i szybszym odnalezieniu się...
nie zapominamy tego, o czym czytaliśmy/uczyliśmy się i mamy możliwość zastosowania naszej wiedzy w praktyce w innym świecie...
:)
Zuzka

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi