Rozczarowanie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Rozczarowanie

Postautor: Jezdro » 23 cze 2015, 09:30

Mam pytanie. Czy to forum jest katolickie i wyznaniowe? Bo uważam że spirytyzm nie ma nic wspólnego z wiarą w boga. A wszędzie na tym forum, czytam o bogu i o tym jaki jest ważny.
Jezdro

Re: Rozczarowanie

Postautor: jario » 23 cze 2015, 09:39

Jezdro,napisz prosze skad czerpales widze na temat spirytyzmu?
Mistrz pojawia się tylko wtedy, kiedy uczeń jest gotowy ...
Awatar użytkownika
jario
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 23 cze 2015, 09:57

Jezdro, ja myślałem, że robię tu na forum zwykle, za antykatolickiego antyklerykała :D , ale TY jesteś wręcz paranoicznie usadzony. Wyluzuj trochę :D
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 23 cze 2015, 10:03

Jezdro pisze:Mam pytanie. Czy to forum jest katolickie i wyznaniowe? Bo uważam że spirytyzm nie ma nic wspólnego z wiarą w boga. A wszędzie na tym forum, czytam o bogu i o tym jaki jest ważny.

Duża część przekazów z tamtego świata odnosi się do Boga. Sam spirytyzm skodyfikowany przez Kardeca także prezentuje koncepcję Boga w Księdze Duchów.

Można by zaryzykować twierdzenie że Duchy bardzo często mówią o Bogu, więc także i tutaj ten temat pojawia się często.

Jesteśmy otwarci na różne poglądy i myślę że spirytyści na tym forum prezentują bardzo różny poziom "religijności" od totalnej alergii na słowo Bóg i wiara do nastawienia dosyć mocno pro-religijnego
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Jezdro » 23 cze 2015, 10:17

jario pisze:Jezdro,napisz prosze skad czerpales widze na temat spirytyzmu?

Głównie z własnych doświadczeń.
Jezdro

Postautor: cthulhu87 » 23 cze 2015, 10:28

Jezdro pisze:
jario pisze:Jezdro,napisz prosze skad czerpales widze na temat spirytyzmu?

Głównie z własnych doświadczeń.

http://www.portal.spirytyzm.pl/duchy-mowia/

polecam ten link z naszego portalu. Jest to - można powiedzieć - syntetyczne ujęcie tego, jak można rozumieć spirytyzm
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 23 cze 2015, 10:43

Jezdro pisze:Głównie z własnych doświadczeń.

Świetnie. Praktycznie każdy z nas tak zaczynał :D Czyli pierwszy krok masz za sobą, to teraz zrób drugi i poczytaj trochę o doświadczeniach innych ludzi :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Jezdro » 23 cze 2015, 11:25

Xsenia pisze:
Jezdro pisze:Głównie z własnych doświadczeń.

Świetnie. Praktycznie każdy z nas tak zaczynał :D Czyli pierwszy krok masz za sobą, to teraz zrób drugi i poczytaj trochę o doświadczeniach innych ludzi :D

Poczytałem. Pozostanę przy swoich doświadczeniach. W zaświatach aż kipi od niewiedzy i kołtuństwa. Jak może być inaczej? Tam pojawia się dusza człowieka, taka jaka była za życia. To jeszcze bardziej umacnia mnie, w moim przekonaniu o słuszności tego co robię.
Jezdro

Postautor: Krzysztoff » 23 cze 2015, 15:36

Jezdro pisze: To jeszcze bardziej umacnia mnie, w moim przekonaniu o słuszności tego co robię.

a co robisz ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 23 cze 2015, 15:44

Przede wszystkim, ile masz lat, że tak "duży" bagaż doświadczeń?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi