Duchy wyższe

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Duchy wyższe

Postautor: Xsenia » 23 cze 2015, 12:28

Jezdro pisze:Nie jesteś w stanie ruszyć z miejsca. Wiara w boga krępuje Ci myślenie.

Wiesz co? Prawie masz rację. :) Dobrze mi na tym stołku co teraz siedzę. Nie muszę nikogo przekonywać, wysilać się na siłę by udowadniać cokolwiek (czy Bóg istnieje czy też nie). Nie czuję nienawiści do kogokolwiek czy czegokolwiek. I rzeczywiście dobrze mi z tym :)
Być może się oszukuję wierząc, że Bóg istnieje, tak samo jak chrześcijanie oszukują się wierząc w boskość Jezusa, ale mam do tego prawo :) A jak jest naprawdę to i tak przekonam się po śmierci. Cierpliwości już się nauczyłam, to sobie cierpliwie poczekam na wiedzę prawdziwą :D
Ale nie wydaje mi się bym stała w miejscu. Mimo wszystko mam nadzieję, że ciągle się rozwijam, a przynajmniej staram się być lepszym człowiekiem.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 23 cze 2015, 15:17

Jak można w Boga nie wierzyć i tak usilnie starać się zaprzeczać Jego istnieniu?
Ja nie wierzę, że okrągły stół ma rogi i nikogo nie przekonuję, że ich nie ma. Robiłbym to gdybym miał wątpliwości i chciał się w tym utwierdzić.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 07 lip 2015, 16:31

Xsenia pisze:Skoro przypisujemy Jezusowi całą dobroć jaką zrobili ludzie z imieniem Jezusa na ustach, to przypiszmy też wszelką podłość, chciwość i wszystkie morderstwa i ludobójstwa popełnione z imieniem Jezusa na ustach. Święta Inkwizycja, święte Krucjaty, palenie na stosach czarownic, heretyków. Jeśli te zbrodnie przypiszemy też Jezusowi to nagle okaże się, że Jezus wcale a wcale nie był taki dobry dla ludzkości jakby to chcieli chrześcijanie czy spirytyści chrześcijańscy.

To nich kiedyś Jezus powiediał ,,Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie.,,

Ponieważ nawet ktoś taki nie był w stanie na trwałe zmienić natury ludzkiej...

Ja sobie teraz czytam a Bahá'u'lláhu - zalożycielu najmłodzsej religi monoteistycznej https://pl.wikipedia.org/wiki/Bah%C3%A1%27u%27ll%C3%A1h
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 24 lip 2015, 17:05

cthulhu87 pisze:
Hansel pisze:Niektóre kultury wschodu bogate w legrndy i prostotę informują ,że raz na jakis czas Bóg przyjmuje
istotę ludzką ,by pomóc ludziom się rozwijać,zmieniać chore zwyczaje i uczyć moralności

no tak, faktycznie niektóre kultury, "bogate w legendy i prostotę" wierzą, że Bóg przyjmuje postać ludzką. Np. Jezus w wizji większości chrześcijan.

Chrześciajaństwo też jest przecież religią wschodu bo Jezus był Azjatą.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 24 lip 2015, 19:22

Hansel jak Jezus był Azjatą, to Hitler był Afrykańczykiem.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 24 lip 2015, 19:53

az mi sie slabo zrobiło.

Mirek, Jezus był Żydem!!!
A w tamtych czasach Żyd był po prostu Żydem... (nie jak dziś jakąs mieszanką wytworzoną na drodze tysiacletniej tulaczki)
a Żydzi są Semitami.
A Semici to grupa etniczno-językowa na Bliskim Wschodzie.
A Bliski Wschód to Azja.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 24 lip 2015, 20:01

Mirek pisze:Hansel jak Jezus był Azjatą, to Hitler był Afrykańczykiem.

Możesz o tym powiedzieć temu księdzu - https://www.youtube.com/watch?v=UdEaYuYRjms

Achill pisze:az mi sie slabo zrobiło.
Czemu ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 24 lip 2015, 20:10

Hansel pisze:
Czemu ?

Takie tam, uczulenie na ludzką ignorancję i głupotę.

Platon pisze:Mądrzy ludzie mówią, bo mają coś do powiedzenia, głupi, bo muszą coś powiedzieć.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 24 lip 2015, 20:19

Achill pisze:
Hansel pisze:
Czemu ?

Takie tam, uczulenie na ludzką ignorancję i głupotę.

Też tak mam ale zaczołem rozumieć że głupiec szkodzi przede wszystkim samemu sobie, a wścikając się na to my z kolei szkodzimy tylko sobie.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 24 lip 2015, 21:29

Hansel pisze:Też tak mam ale zaczołem rozumieć że głupiec szkodzi przede wszystkim samemu sobie, a wścikając się na to my z kolei szkodzimy tylko sobie.

słuszna uwaga Hansel, nie zapominaj jednak, że wspomniany Hitler i wspólnicy nie uczyniliby tyle zła gdyby ludzie nie przyzwolili na okłamywanie siebie i innych. A ja czuję się zobowiązany do poddawania sile arguemntów każde stwierdzenie ktore w moim mniemaniu, w oparciu o logike i na drodze weryfikacji naukowej nie ma żadnych podstaw do bycia uznanym za "prawdopodobne". Poza tym ja sie nie wściekam.

Mirek sugerował kiedys, że Hitler byl duchem wyższym, że byl narzędziem w reku boga aby oczyścic ziemię. Równie dobrze moglibysmy za duchy wyyższe uznać Rzymian i Piłata. A co byście powiedzieli o Neronie? czyz to nei doskonaly przykład wrrodzonego talentu artystycznego, poczucia piękna i zamiłowania do palenia miast i zrzucania winy na innych by było kogo rzucac lwom na pożarcie ku uciesze tłumów. Czyz to nie wypisz wymaluj duch wyższy?

Biada rodzajowi ludzkiemu, skoro takie postacie uznaje za najwyższe duchy.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi