Łamacz poglądów Abd-Ru-Shin

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: Łamacz poglądów Abd-Ru-Shin

Postautor: Leszek » 27 lut 2010, 00:27

Swoje poglądy trzeba porównywać z innymi lub w ostateczności konfrontować. W Świetle Prawdy, posiada ogrom informacji o drugiej stronie, jednakże nijak nie można tego sprawdzić czy porównać bo nigdzie takich dokładnych opisów nie ma.

Co do Rozmów z Bogiem to ja na nie trafiłem przed KD i mi się podobały, pokazały Boga jako przyjaciela a nie zdystansowanego surowego starca, czekającego tylko na nasz grzech. Powiem Wam, że fakt są pewne nieścisłości, ale może to wynikać z tego że Walsh był świeżym medium i od razu rzucił się na głęboką wodę z tą książką.

Co do Hitlera to słowo "niebo" było tam synonimem "zaświatów", gdyż potem padło stwierdzenie że wszyscy trafią do nieba. Tyle tylko że nie dodał, iż różnie w tym niebie można wylądować, albo na dole :twisted: albo na górze. Tak czy siak, książki wydają mi się jak najbardziej pozytywne i dobre na start. KD jest idealna do usystematyzowania wiedzy, a książka Abd-Ru-Shina to już wyższa szkoła jazdy. Ja sam stwierdziłem, że do przeżycia dobrze tego wcielenia i następnych wystarczy mi spirytyzm, nie muszę wiedzieć ile jest poziomów zaświatów i jak to tam wygląda. Wiedza jakiej potrzebuję tu i teraz, musi być rzeczowa i życiowa przede wszystkim.

Książkę tą podałem tutaj ze względów takich, że także była inspirowana z "góry". Chyba nie myślicie, że duchy poprzestały tylko na KD?? ;)
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: vinitor » 27 lut 2010, 07:06

Leszek pisze:KD jest idealna do usystematyzowania wiedzy, a książka Abd-Ru-Shina to już wyższa szkoła jazdy.

Dwa pierwsze tomy " W Świetle Prawdy" są u nas osiągalne.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: konrad » 27 lut 2010, 10:18

Leszku, jeśli chodzi o książki inspirowane z zaświatów, to zgadzam się z Tobą, że Duchy nie poprzestały na KD. Pytanie tylko jak bardzo to Duchy wyższe inspirowały dzieło Abd-Ru-Shina. Być może to on sam je napisał bez pomocy Duchów, być może kierowały nim Duchy niższe, które chciały się w ten sposób dowartościować. Tego nie wiem. Dlatego to, co pozostaje, to po prostu czytać tę książkę uważnie i porównywać, analizować i zastanawiać się, czy zawarte w niej opisy mają sens.

Ja akurat jestem nieco sceptyczny co do tej książki ze względu na jej tytuł: "W świetle prawdy. Przesłanie Graala"... Hmmm...

Ja wychodzę z takiego samego założenia jak Kardec. Pojawiało się i będzie pojawiać jeszcze mnóstwo książek inspirowanych przez Duchy. Czytajmy je, ale dopóki informacje w nich zawarte nie będą się powtarzać gdzie indziej, traktujmy je sceptycznie.

Najlepsze porównanie do poznawania zaświatów to sytuacja osoby niewidomej, która pragnie dowiedzieć się, jak wygląda miejsce, w którym przebywa. Pyta się więc przechodnia, który opisuje je, ale żeby miała ona pewność, czy ten przechodzień jej nie oszukuje (a to wielce prawdopodobne), pyta się kolejnej osoby i kolejnej, i następnej. W końcu, gdy w opisach zauważy pewne powtarzające się elementy, może wnioskować, że są one zgodne z rzeczywistością. Pamiętajmy też, że każdy z tych przechodniów będzie opisywał świat inaczej, na inne rzeczy zwracał uwagę - inaczej opisze np. krajobraz malarz, inaczej poeta, a inaczej prosty budowlaniec, który przechodzi tamtędy, idąc do pracy.

Z książkami Duchów jest w sumie tak samo. Jesteśmy ślepi - nie postrzegamy ich świata, więc zdajemy się tylko na ich opisy. Mogą one być przepiękne, Duchy mogą powiedzieć, że obok nas stoją kryształowe pałace, w których odnajdziemy szczęście. Dopóki jednak mówi to tylko jeden Duch, traktujmy to sceptycznie. Jeśli to prawda, opowiedzą nam o tym Duchy kolejne... Kardec zauważył nawet pewną prawidłowość. Jeśli jakaś prawda ma być ludziom wyjawiona, bo są oni na to gotowi, Duchy robią to nagle w wielu miejscach naraz. Dlatego też odosobnione dzieła, choć czasem cudownie napisane, trzeba analizować, ale nie wolno traktować ich jako wyznacznik prawdy.

Leszku, a dlaczego uważasz, że dzieło Abd-Ru-Shina jest tak wspaniałe? Jakie to informacje zawiera, które miałyby przewyższać to, co zawarte w KD? Czasem jest tak, że książki opisują to samo, ale robione jest to innym stylem - KD jest bardziej naukowa, analityczna, a już np. Leon Denis opisuje dokładnie to samo, tyle że w sposób poetycki, godny największych pisarzy...

To tyle, życzę miłego weekendu!
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zuzka » 27 lut 2010, 14:21

Dwa pierwsze tomy " W Świetle Prawdy" są u nas osiągalne.[/quote]

Gdzie? Szukałam, ale bezskutecznie...
Znalazłam za to fragmenty odpowiedzi na niektóre pytania... Ciekawe...
Na przykład określenie Ducha
Czym jest Duch?

"Duch nie jest bystrością myśli ani rozumem! Duch nie ma również nic wspólnego z nauczoną wiedzą. Popełniamy więc błąd, nazywając człowieka oczytanego, po studiach czy wręcz erudytę, człowiekiem »uduchowionym«. Tak samo nim nie jest człowiek posiadający zdolnność prowadzenia rozmowy czy człowiek bystry lub mający dobre pomysły.

Duch jest zupełnie czymś innym. Jest to samodzielne sedno, które przybyło z jednorodnego świata, całkiem innego niż część, do której należy ziemia, a więc także ciało. Świat ducha znajduje się wyżej, tworzy on górną, najbardziej lekką część stworzenia...

Duch nie ma nic wspólnego z ziemskim rozumem, lecz z cechą, która zwie się »serdeczność«. Uduchowiony to więc to samo, co »dobroserdeczny«, jednak nie rozumowo bystry."

Wykład "Dawno temu..!"
W Świetle Prawdy, Przesłanie Graala. Tom I, wykład 19
:)
Zuzka

Postautor: Leszek » 27 lut 2010, 18:50

No Konrad dokładnie tytuł taki sobie jest, ale tylko dlatego że Graal się źle kojarzy, z jakąś bajką ;) Graal z tego co mi mówiła matka to jest rdzeń wszystkiego, jakoby Bóg, takiego nazewnictwa po prostu autor użył.
Dobre porównanie z tym ślepcem i opisywaniem otoczenia przez przechodniów. To fakt ta sama sprawa przedstawiona przez naukowca i poetę może na pozór wydawać się odmienna lecz w głębi chodzi im o to samo.
Muszę przeczytać tą książkę żeby po prostu ją porównać z tym co pisze w KD, póki co siostra ją czyta i mówi że jest napisana dość szorstko.
Pisałem z administratorem ich strony i powiedział mi tak: Ci którzy chcą dojść do prawdy to znajdą tą książkę, albo ona sama wpadnie im w ręce.
Moja matka na przykład dostała ją do poczytania od znajomego medium.. dokładnie tom drugi, potem załatwiłem jej całą trylogię. Bardzo ją to ruszyło. Mi się jakoś do niej nie śpieszyło bo jak mi czytała fragmenty, to brzmiało to jak sprowadzanie ludzi na ziemię za pomocą młota, bardzo twardo. Autor widocznie nie przejmował się zbytnio stroną emocjonalną swojego dzieła :roll: Stąd łamacz poglądów..
Leszek

Postautor: vinitor » 27 lut 2010, 19:37

Zuzka pisze:Dwa pierwsze tomy " W Świetle Prawdy" są u nas osiągalne.

Gdzie? Szukałam, ale bezskutecznie...[/quote]

http://www.inbook.pl/a/szukaj/s/Abd-Ru-Shin/g/a/d/1/index.html
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Leszek » 08 mar 2010, 15:36

Wczoraj mieliśmy w domu ostrą dyskusję na temat tego Abd Ru Shina i jego książki. Siostra jako, że przeczytała dużą część pierwszego tomu wykryła jakieś nieścisłości z Księgą Duchów, natomiast jak mi matka czytała fragment to też coś zaczęło się nie podobać. No i posypały się gromy, dokładnie chodziło o Lucyfera i o jakąś swego rodzaju śmierć ducha. Ja z siostrą atakowaliśmy to, że na każdym kroku Abd Ru Shin straszy ludzi Lucyferem i ciemnościami natomiast matka(jako że przeczytała całe 3 części), próbowała przedstawić stronę autora i obronić jego pozycję. Atmosfera zgęstniała ale myślę, że wyszło nam to na dobre. Powiem Wam jedno, autor pisze bardzo butnie i zdecydowanie nie brzmi to jak natchnione przez najwyższe duchy. Nie znam losów autora ale ludzie musieli mu wyrządzić jakąś krzywdę, że tak się do nich zwraca jakby byli niczym :?
Leszek

Postautor: sasz » 20 maja 2010, 14:56

Mam w domu Przesłanie Gralla, 3 tomy od roku, sporą częśc przeczytałam ale do dziś nie wiem co mam sobie o niej myśleć. Z niektórymi rzeczami zgadzam się w 100% i czuje ulgę po przeczytaniu niektórych wykładów ponieważ rzeczy które wcześniej były dla mnie skomplikowane i niejasne teraz stają się jasne i logiczne, natomiast nie podoba mi się podejście autora do ludzi. Autor jest bardzo surowy, niejednokrotnie miałam uczucie w stylu: jaka ze mnie beznadziejna istota, Panie po co mnie stworzyłeś???!!! Cały czas zastanawiam się czy czegoś nie robie źle, że ze mną jest coś nie tak-to beznadziejne uczucie!! Znam dwóch mężczyzn, którzy Przesłanie Grala znają bardzo dobrze. Obaj są przemądrzali...
Moja znajoma również czyta PG. Ma podobne zdanie do mojego. Twierdzi ze pierwsza częśc jej sie zbytnio nie podoba, że autor patrzy na ludzi z góry, twierdzi natomiast ze tom drugi jest fajny i ze znalazła w nim wiele ciekawch informacji.

Naprawdę nie wiem co o tym wszystkim myśleć.
sasz

Postautor: makowa » 11 lip 2010, 09:54

Witam!
Mam I i II tom ,,Przesłania Graala,,do sprzedania, ewentualny dostęp do kompletu.
Awatar użytkownika
makowa

Postautor: Nemare » 13 cze 2012, 10:48

Ignorancja jest porażająca. Jak można zabierać głos w sprawach, o których się nie ma zielonego pojęcia. Dzieło Abd-ru-shina zawiera najważniejsze informacje niezbędne dla rozwoju ludzkiego ducha. Gdyby je porównać z matematyką, to wszystkie razem wziete inne źródła i religie są na poziomie szkoły podstawowej, a jego dzieło było by uhonorowane nagrodą Nobla za najwybitniejsze ze swej dziedziny. Chociaż nawet to porównanie nie jest wystarczające, bo taka jest przepaść między mądrością i wiedzą Abd-ru-shina a innymi.
A'propos spirytyzmu (inaczej duchoznwstwa) to błądząca w ciemnościach dziedzina.
Sądzę, że 99 na 100 tzw spirytystów nie wie dokładnie czym jest ludzki duch i nie wie czym on się rózni od ludzkiej duszy; nie mylić z duszą zwierząt. Niektórzy (guru) dają kusry jasnowidzenia, inni głoszą jakoby mogli uzdrowić ducha. Drudzy nawet nie mają pojęcia, iż choroby ducha nie istnieją, a pierwsi nie wiedzą, że jasnowidzenie to dar (często przemijający), którego na kursach wieczorowych nauczyć się nie da. Idzcie swoją drogą, przecież nikt wam nie odmawia prawa wolnej woli, jednak dajcie innym spokój i pozwólcie się im rowijać we właściwym kierunku. Nemare8
Nemare

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna