Duchy wyższe

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Duchy wyższe

Postautor: Luperci Faviani » 16 cze 2015, 06:27

Hansel pisze:
Luperci Faviani pisze:Sądzę, że świadomość u Kardeca była rozwinięta bardziej, niż u przeciętnego człowieka, ale równocześnie nie robiłbym z niego niewiadomo jak wysoce rozwiniętego Ducha.
A w takim razie jak należało by zaklasyfikować np Chico Xaviera ?

Intuicja podpowiada mi, że Chico był bardziej rozwiniętym Duchem.
Hansel pisze:A właśnie bardo fajny film: https://www.youtube.com/watch?v=ahn7DXk2gLo

Dzięki :)
Hansel pisze:Zrobił byś jeszcze taki który odpowiadałby na pytanie o miejsce np Buddy Gotamy w Spirytyźmie ?

Pomyślę o tym.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: fruwla » 16 cze 2015, 12:18

Luperci, z zainteresowaniem obejrzalam pare Twoich youtube filmow, dziekuje :)
Bardzo do mnie przemawia rozwazne dobieranie przez Ciebie slow.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Hansel » 22 cze 2015, 07:07

Luperci Faviani pisze:Intuicja podpowiada mi, że Chico był bardziej rozwiniętym Duchem.
A właśnie dało by sie zrobić przynajmniej tak orientacyjnie listę najbardziej rozwinętych duchów jeśli chodzi o postacie historyczne ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Jezdro » 22 cze 2015, 21:54

Mirek pisze:Aby wiedzieć, kto jest Duchem wyższym trzeba porzucić ludzką logikę i kierować się Boską logiką.
Z tego co Was czytam wynika, że cały czas w ocenie kierujecie się logiką ludzką.

Co Ty z tym bogiem? Sądziłem że na tym forum rozprawiamy poważnie o tamtym świecie. Spirytyzm to duchowość która tyczy wszystkich ludzi. Nie słyszałem jednak o tym, aby na świecie był jakikolwiek bóg, który umarł a następnie w ciele duchowym sprawował pieczę nad czymkolwiek.
Jezdro

Postautor: Xsenia » 23 cze 2015, 06:28

Jezdro pisze:Co Ty z tym bogiem? Sądziłem że na tym forum rozprawiamy poważnie o tamtym świecie. Spirytyzm to duchowość która tyczy wszystkich ludzi. Nie słyszałem jednak o tym, aby na świecie był jakikolwiek bóg, który umarł a następnie w ciele duchowym sprawował pieczę nad czymkolwiek.

Tu nie chodzi o Boga chrześcijańskiego Jezdro :) Tylko o ogólne pojęcie siły, energii, Allacha, Boga, Buddy, Jezusa, czy jak Go sobie tam nazywasz.

I według mnie Mirek ma rację. Cały czas oceniacie dusze wcielone według ziemskich reguł: "był dobrym człowiekiem", " nauczał", "uzdrawiał" to musiał być wyższym duchem. A tak wcale nie musi być. Oceniacie ludzi, którzy żyli dawno, a nie raz bardzo, bardzo dawno temu. Oceniacie ich na podstawie informacji z trzeciej, a czasem i czwartej ręki. Przerobione, przefiltrowane informacje o ludziach. To mogą być błędne interpretacje. A jak już nie raz pisano lepiej nie przyjąć 100 prawd niż przyjąć jedno kłamstwo.
Dlatego ja raczej unikałabym "wywyższania" dusz wcielonych [nawet Jezusa, o którym ciągle piszę, że Nowy Testament to bajka dla mas].
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 23 cze 2015, 09:29

Kadec na okreslenię Jezusa używał terminu ,,najczystszy z Duchów,, i ja myślę że on miał rację Jezus był nie oszukujmy się tylko skromnym wędrownym filozofem który działał przez trzy lata a zupełnie zmianił swoją nauką oblicze świata: przypomnijcie sobie jacy byli pierwsi Chrześcijanie: gdybyśmy spotkali dzisiaj uznali byśmy ich za nawiedzonych sekciarzy ale raczej takich sympatycznych bo oni jak tylko mogli starali się pomagać innym ludzią.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 23 cze 2015, 10:00

Hansel pisze:ja myślę że on miał rację Jezus był nie oszukujmy się tylko skromnym wędrownym filozofem który działał przez trzy lata a zupełnie zmianił swoją nauką oblicze świata: przypomnijcie sobie jacy byli pierwsi Chrześcijanie: gdybyśmy spotkali dzisiaj uznali byśmy ich za nawiedzonych sekciarzy ale raczej takich sympatycznych bo oni jak tylko mogli starali się pomagać innym ludzią.

Skoro przypisujemy Jezusowi całą dobroć jaką zrobili ludzie z imieniem Jezusa na ustach, to przypiszmy też wszelką podłość, chciwość i wszystkie morderstwa i ludobójstwa popełnione z imieniem Jezusa na ustach. Święta Inkwizycja, święte Krucjaty, palenie na stosach czarownic, heretyków. Jeśli te zbrodnie przypiszemy też Jezusowi to nagle okaże się, że Jezus wcale a wcale nie był taki dobry dla ludzkości jakby to chcieli chrześcijanie czy spirytyści chrześcijańscy.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Jezdro » 23 cze 2015, 10:06

Xsenia pisze:
Jezdro pisze:Co Ty z tym bogiem? Sądziłem że na tym forum rozprawiamy poważnie o tamtym świecie. Spirytyzm to duchowość która tyczy wszystkich ludzi. Nie słyszałem jednak o tym, aby na świecie był jakikolwiek bóg, który umarł a następnie w ciele duchowym sprawował pieczę nad czymkolwiek.

Tu nie chodzi o Boga chrześcijańskiego Jezdro :) Tylko o ogólne pojęcie siły, energii, Allacha, Boga, Buddy, Jezusa, czy jak Go sobie tam nazywasz.
To nazywaj to energią i nic poza tym. W przeciwnym razie Wpisujesz się w rozmowę o niczym.
Jezdro

Postautor: Xsenia » 23 cze 2015, 10:36

Jezdro pisze:To nazywaj to energią i nic poza tym. W przeciwnym razie Wpisujesz się w rozmowę o niczym.

Nie mogę go nazywać energią, bo on nie jest energią w fizycznym sensie. Boga ciężko ubrać w słowa, dlatego napisałam kilka razy, że tak go nazywamy bo tak łatwiej przekazać co mamy na myśli. Ty możesz Go nazywać jak chcesz. I masz prawo w niego nie wierzyć :D to jest właśnie twoja wolna wola :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Jezdro » 23 cze 2015, 11:39

Xsenia pisze:
Jezdro pisze:To nazywaj to energią i nic poza tym. W przeciwnym razie Wpisujesz się w rozmowę o niczym.

Nie mogę go nazywać energią, bo on nie jest energią w fizycznym sensie. Boga ciężko ubrać w słowa, dlatego napisałam kilka razy, że tak go nazywamy bo tak łatwiej przekazać co mamy na myśli. Ty możesz Go nazywać jak chcesz. I masz prawo w niego nie wierzyć :D to jest właśnie twoja wolna wola :)

Nie jesteś w stanie ruszyć z miejsca. Wiara w boga krępuje Ci myślenie.
Jezdro

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi