bernadeta1963 pisze:Szkoda , że nie będę mogła poznać prawdy , która jak rozumiem jest tylko dla wybranych . Skąd wiesz jakie pojęcie o życiu mają ludzie na tym forum? Jak sam napisałeś chcesz pomagać innym i wyciągnąć ich z ciemności .
Czy uważasz , że nikt cię tu nie zrozumie?
Moja filozofia mówi o tym samym co platońska, że człowiek zapomniał przyczyny przebywania na Ziemi, a przybycie na świat było chęcią poznania bytu, co jest naturą duszy. Do samego zrozumienia tego, że człowiek jest w sytuacji zapomnienia w kwestii egzystencjalnej potrzebne jest odpowiednie jakby zakochanie się w
nowości świata, która na przykład u mnie samoistnie miała miejsce, gdy byłem małym chłopcem - na tle pamięci o wielkim przeznaczeniu duszy, przeczuwania jej domu sprzed narodzin. Do samego tylko zrozumienia potrzebna jest masa pracy i oddania się sytuacji w jakiej jesteś, będąc w niewiedzy i w dodatku w ludzkich, codziennych sprawach. Gdyby udało się komuś tylko zrozumieć to, czego napisać, ani powiedzieć się nie da, szybko zrozumiałby, że jest to logiczny fakt, tak samo jak ten, że kolor żółty nie jest dla człowieka kolorem niebieskim - bo wynika to z logiki. Dodam jeszcze, że filozofowi greckiemu nie chodziło o przedstawienie swoich poglądów, a o pokazanie tego
jak jest. Dlatego widzisz Bernadeto, że nie jest to takie proste, dla tego który chce pokazać ludziom w jakiej są sytuacji żyjąc tutaj na Ziemi. O tym na czym na prawdę mu zależało, pisał, że nie da się tego przekazać w postaci słów, albowiem człowiek musi sam zagłębić się w sobie bardzo głęboko do stopnia w którym ujrzy Prawdę w nim tkwiącą, już na tle jedności ze Światem Idei. Człowiek taki wtedy przypomniał sobie to co zapomniał przybywając tutaj na Ziemię.