Izolacja od świata duchowego

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Izolacja od świata duchowego

Postautor: juniperus » 01 lut 2015, 15:32

bernadeta1963 pisze:Mały błąd w latach ,powinno być od 20 do 28 roku :)
A to bardzo ciekawe, ponieważ ja również w tych samych latach miałam przerwę. Tzn. zdarzały się jakieś pojedyncze duchy, ale nie było to tak spotęgowane jak obecnie. Piszesz, że wiele mediów po 50 ma nasilone doznanie. W takim razie z niecierpliwością czekam do 50-tki :D Ciekawe, co będzie.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Hansel » 09 cze 2015, 11:06

Arronax pisze:Ja również czuje się jakby odcięty.
Ja miałem coś takiego przez chwilę kiedy kiedy zorientowałem się moja wizja Boga jest zupełnie inna niż ta którą przedstawia Katolicyzm ale w tedy poczułem taką jakby gorąca potrzebę że ja już nie chcę wierzyć ja chcę wiedzieć jak jest naprawdę.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 12 cze 2015, 19:28

Rada jest chyba tylko jedna trzeba czytać jak najwięcej opowieści o Spirytystycznych a unikać takich ateistycznych ja niestety do teraz jeszcze odczuwam skutki tego jak zatrułem się duchowo tym co pisze Dawkins i inni jemu podobni.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 12 cze 2015, 20:23

Hansel pisze:Rada jest chyba tylko jedna trzeba czytać jak najwięcej opowieści o Spirytystycznych a unikać takich ateistycznych ja niestety do teraz jeszcze odczuwam skutki tego jak zatrułem się duchowo tym co pisze Dawkins i inni jemu podobni.

Nie jestem pewny gdzie, ale zdaje się, że było to chyba w książce "Dlaczego jestem spirytystą".... otóż przeczytałem tam zachętę autora, aby czytać nie tylko książki spirytystyczne, ale także prace przeciwników spirytyzmu, aby poznać ich punkt widzenia i wartość ich argumentów.

Generalnie nie jestem zwolennikiem unikania jakichkolwiek lektur, gdyż każda z nich o coś człowieka wzbogaca i rozwija go w jakiś sposób.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 12 cze 2015, 21:02

Np. "Dzieła Lenina" i "Mein Kampf" Adolfa Hitlera.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 12 cze 2015, 22:39

cthulhu87 pisze:Nie jestem pewny gdzie, ale zdaje się, że było to chyba w książce "Dlaczego jestem spirytystą".... otóż przeczytałem tam zachętę autora, aby czytać nie tylko książki spirytystyczne, ale także prace przeciwników spirytyzmu, aby poznać ich punkt widzenia i wartość ich argumentów.

Generalnie nie jestem zwolennikiem unikania jakichkolwiek lektur, gdyż każda z nich o coś człowieka wzbogaca i rozwija go w jakiś sposób.

Tyle tylko że jeśli przyjmiemy że to co czytamy i oglądamy jest dla naszej duszy tym czym dla ciała jedzenie to są żeczy którymi możemy się zatruć mnie się coś takiego stało bo jednocześnie czytałem frondę która jest niestety jednym wielkim rynsztokiem.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 13 cze 2015, 08:43

Mirek pisze:Np. "Dzieła Lenina" i "Mein Kampf" Adolfa Hitlera.

Dodajmy do tego Skrócony kurs WKP(B) Stalina :)

Z wszystkich tych tekstów można korzystać, jeśli chcemy poznać ideologię marksizmu-leninizmu bądź nazizmu. Oczywiście trzeba mieć przy tym pojęcie o epoce i uwarunkowaniach, w jakich powstały. Z tego powodu np. na studiach historycznych czasami sięga się po takie książki.

Hansel pisze:Tyle tylko że jeśli przyjmiemy że to co czytamy i oglądamy jest dla naszej duszy tym czym dla ciała jedzenie to są żeczy którymi możemy się zatruć mnie się coś takiego stało bo jednocześnie czytałem frondę która jest niestety jednym wielkim rynsztokiem.

jeśli ktoś bezkrytycznie przyjmuje to co czyta, nie powinien w ogóle zabierać się za jakiekolwiek książki.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 13 cze 2015, 13:11

cthulhu87 pisze:jeśli ktoś bezkrytycznie przyjmuje to co czyta, nie powinien w ogóle zabierać się za jakiekolwiek książki.

Sęk w tym że mi się nałożył na to ten niechciany program tkwiący w mojej podświadomości i dlatego coś takiego mi się stało...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 14 cze 2015, 09:56

Obserwator pisze:Podobno każdy z nas w większym lub mniejszym stopniu jest medium. Jak sądzicie, czy całkowity brak takich zdolności to rodzaj kary czy próby ?
Z tego co pamiętam to Kardec pisał że bycie materialista jest jest często skutkiem jakichś złych rzeczy z poprzednich wcieleń.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 14 cze 2015, 10:29

Brak wielu naszych zdolności wynika z braku świadomości i wiary, że możemy je posiadać.
Również z faktu niewiedzy, że takie zdolności mogą istnieć.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi