piekło jako stan a biblia!

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: piekło jako stan a biblia!

Postautor: cthulhu87 » 16 maja 2015, 08:00

Szukającym dowodu na istnienie piekła polecałbym wyjazd do Syrii, gdzie od kilku lat toczy się wojna domowa - z pewnością zgłębiliby to zagadnienie empirycznie.
Wydaje się, że ludzie mają jakieś podświadome ciągoty masochistyczne. Mało im zła na Ziemi, muszą tworzyć do tego metafizyczne "piekła". Najdziwniejsze jest to, że idea piekła miała największe wzięcie w średniowieczu, tj. w czasach, gdy ludzie żyli znacznie krócej niż obecnie, a głód i epidemie dziesiątkowały społeczeństwa.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 16 maja 2015, 08:23

No to powiedzcie mi jaka tresc zawiera ksiazka Niebo i pieklo....bo jak piekla nie ma to ta ksiazka musi byc wymyslem?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 16 maja 2015, 09:26

Nikita pisze:No to powiedzcie mi jaka tresc zawiera ksiazka Niebo i pieklo...

Można tę książkę streścić najkrócej: Los Duchów po śmierci jest uzależniony od naszego postępowania za życia - nie istnieje ani niebo teologów, bezczynne i wypełnione wyłącznie kontemplacją; ani piekło teologów - miejsce wiecznych kar piekielnych, gdzie na zawsze potępieni rozdzieleni są od zbawionych. Życie to wieczny postęp i dążenie do doskonałości.

Nikita pisze:.bo jak piekla nie ma to ta ksiazka musi byc wymyslem?

Generalnie dzieło "Niebo i piekło według spirytyzmu" neguje tradycyjne koncepcje chrześcijańskiego nieba i piekła, i stara się przeforsować bardziej sprawiedliwą koncepcję naszego losu po śmierci. Nie wiem dlaczego miałoby to być powodem do podważenia treści tej książki. Moim zdaniem jest przeciwnie, skoro praca Kardeca oczyszcza nasze idee z zabobonów :) .
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: fruwla » 16 maja 2015, 10:09

Musze koniecznie przeczytac dzielo A. Kardec.
Na razie wizje piekla i nieba znam jednie z opisow i biografii wizjonerow, wiekszosci z nich Kosciol nadal miano blogoslawiony albo swiety.
Moim zdaniem Pieklo, to nieodwracalne oddzielenie od wszystkiego co jest swiatlem i miloscia , z ustawiczna swiadomoscia tego, ze ten stan oddzielenia jest wieczny. Brrrrrr , strasznie az o tym pisac
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Hansel » 16 maja 2015, 12:00

Właśnie czytam ,,Niebo i Piekło według Spirytyzmu ,, Allana Kardeca Jeśli dobrze rozumiem to na szczęści czegoś takiego o czym mówi Nikita nie ma ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 16 maja 2015, 21:04

Nikita pisze:No to powiedzcie mi jaka tresc zawiera ksiazka Niebo i pieklo....bo jak piekla nie ma to ta ksiazka musi byc wymyslem?

Najlepiej sama ją przeczytaj, zamiast spekulować. No chyba, że jest nie warta Twojej uwagi, bo jest wymyślona.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 16 maja 2015, 21:21

Przecież właśnie mówię że ją czytam...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Nikita » 17 maja 2015, 08:26

Ja ja czytalam....Cthulchu mi nie chodzi o niebo czy pieklo chrzescijanskie. Dlaczego zawsze ludzie musza myslec, ze jak Bog to Bog chrzescijanski i ze jak Pieklo to wizja piekla chrzescijanskiego? Dla mnie pieklo to miejsce ciemne, zimne bez nadziei....ale takie miejsce przeciez jest prawda? Gdzies tam jest takie wlasnie miejsce gdzei ida najwieksi grzesznicy. oczywiscie i stamtad mozna wyjsc ale ono jest.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 17 maja 2015, 08:31

Mirek Twoja uwaga jest bardzo zlosliwa i wredna. Ty dobry czlowieku ...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 17 maja 2015, 15:54

Nie wiem czy można mówić o piekle, jeśli nie ma wiecznego potępienia. Raczej bliżej byłoby tu do czyśćca, jeśli musimy już używać tych terminów.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi