Pogrzeb

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pogrzeb

Postautor: Mirek » 13 maja 2015, 11:39

Xsenia pisze:
Mirek pisze:Ogień też ma znaczenie oczyszczające ducha.

Nie masz na to dowodów. A wierzący w to hasło chrześcijanie wykorzystywali je do spalenia setek tysięcy ludzi (kobiet i mężczyzn podejrzewanych o czary). Nie wierzę, że ogień oczyszcza duszę, bo niby z czego miałby ją oczyszczać? Z grzechów? Ogień jest materialny, dusza jest niematerialna. I nie mają ze sobą nic wspólnego.
Spalanie ciał zmarłych ma tylko jeden cel: uniknięcie epidemii i zmniejszenie ilości grobów. Pomyślcie co by było, gdyby każdy stawiał sobie kurhan od początków dziejów. W obecnych czasach nie byłoby miejsca dla żyjących, bo wszędzie byłyby tylko miejsca dla zmarłych. Dlatego jestem za rozsypywaniem prochów, a nie tworzeniem grobów.

Nie masz na to dowodów, że było ich setki tysięcy.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 13 maja 2015, 12:11

Mirku są dowody. Większość spaleń była wykonaniem wyroku sądu (najczęściej objazdowego) i większość była skrupulatnie zapisywana na papierze.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Proces_o_czary
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,87
Ostatnio zmieniony 13 maja 2015, 12:22 przez Xsenia, łącznie zmieniany 1 raz
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Xsenia » 13 maja 2015, 12:21

Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: fruwla » 17 maja 2015, 17:27

Nikita pisze:Dzis bylam na pogrzebie. Zastanawialam sie czy w czasie pogrzebu dusza tej kobiety byla z nami....

Nikita, czytajac twoje pytanie, przypomnialam sobie ze Paul Meek i James van Pragh w swoich ksiazkach, opisuja pogrzeby na ktorych zmarli byli obecni. Sa tam fragment, w ktorych zalobnicy placza a dusza wie, zeto napokaz- dla ludzi. Ksiazki te czytalam juz b.dawno, ale na pewno jeszcze do nich wroce, teraz z moja wiedza bedzie to juz inne czytanie.
Ja osobiscie jestem przekonana, ze bardzo duzo zmarlych jest obecnych na swoim pogrzebie, przede wszystkim jesli jest on krotko po smierci (ciala).
Sama tez na pewno bede na moim z ciekawosci 8-)
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: cthulhu87 » 17 maja 2015, 21:33

fruwla pisze:James van Pragh w swoich ksiazkach, opisuja pogrzeby na ktorych zmarli byli obecni. Sa tam fragment, w ktorych zalobnicy placza a dusza wie, zeto napokaz- dla ludzi.

Przypomina mi to fragment z "Księgi Duchów" dot. obecności zmarłych przy odczytywaniu testamentu. Jest to taka chwila, w której uwidaczniają się prawdziwe uczucia i intencje bliskich zmarłego, a przy okazji jest to także nauka dla tego ostatniego ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi