Oto naród chrześcijański, bogobojny i współczujący. W wielu państwach rządy sprawują ludzie, którzy uważają się za "chrześcijan".
Wielu ludzi myśli że są chrześcijanami.
Jezus w jeden wieczór nakarmił 5000 ludzi (do syta).
A dzisiaj na całym świecie, wg ONZ, głodują 963 miliony ludzi, czyli co szósty mieszkaniec naszej planety.
Co pięć sekund na świecie z głodu umiera jedno dziecko. 20 tysięcy dziennie.
Jedną z głównych przyczyn strasznego zjawiska jest wzrost cen żywności na całym świecie.
Na świecie tak wiele dzieci umiera z głodu nie tylko z powodu sytuacji obiektywnej, ale również dlatego, że wielu ludzi obojętnie odnosi się do tej straszliwej tragedii świata i nie wykorzystuje istniejących możliwości ratowania od śmierci głodowej milionów istnień ludzkich.
„Nie odmawiaj biedakowi rzeczy niezbędnych do życia i oczu potrzebującego nie męcz zwlekaniem! Nie dręcz duszy głodnego. Nie odpychaj żebrzącego w strapieniu, a od ubogiego nie odwracaj swej twarzy! Nie odwracaj oka od proszącego” (Syr 4,1.2.4.5);
„Bądź dla biednego łaskawy i nie daj mu długo czekać na jałmużnę! Zgodnie z przykazaniami przyjdź z pomocą biednemu i stosownie do jego potrzeby nie odsyłaj go z pustymi rękami! Umieść skarb twój według przykazań Najwyższego” (Syr 29,8.9.11);
Św. Paweł Apostoł głosił: „Niech nikt nie szuka własnego dobra, lecz dobra bliźniego” (1 Kor 10,24)
„Kto uszy zatyka na krzyk ubogiego, sam będzie wołał bez skutku” (Prz 21,13).
„Jeśliby ktoś posiadał majętność tego świata i widział, że brat jego cierpi niedostatek, a zamknął przed nim swe serce, to jak może trwać w nim miłość Boga?” (1 J 3,17)
„Byłem głodny, a nie daliście Mi jeść… Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili” (Mt 25,42.45).
„Błogosławiony, czyj wzrok miłosierny, bo chlebem dzieli się z biednym” (Prz 22,9).