Sposoby radzenia sobie z trudnymi ludzmi

Czyli wasze trudności życiowe, problemy z rodziną, przyjaciółmi i skomplikowane sytuacje. Nie wiesz, jak sobie poradzić? Napisz...

Re: Sposoby radzenia sobie z trudnymi ludzmi

Postautor: Hansel » 03 maja 2015, 20:00

Mirek pisze:To co mówią duchy, to też system dogmatyczny.
Niby spirytyzm nie nie przyjmuje na wiarę ale jak do tej pory nie znalazłem niczego, co by spirytyści z przekazów duchów odrzucili :)
Ale on się nikomu nie nażuca i podkreśla że ważne jest przede wszystkim to jak ludzie kochają innych, a nie to w co wierzą...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 04 maja 2015, 06:46

Spirytyzm się nie narzuca, bo to jeden ze sposobów psychologiczny aby kogoś do czegoś przekonać.
Nie będę ci mówił abyś w spirytyzm wierzył. Nie będę ci mówił, że to co duchy mówią jest prawdą. Kardec już odrzucił te przekazy, które były fałszywe, itd.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 04 maja 2015, 10:01

Jak komus nie odpowiada spirytyzm to moze sie przeniesc na inne forum o innej tematyce. Nikt tu nikogo na sile nie trzyma.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Krzysztoff » 04 maja 2015, 10:40

Mirek pisze:Spirytyzm się nie narzuca, bo to jeden ze sposobów psychologiczny aby kogoś do czegoś przekonać.
Nie będę ci mówił abyś w spirytyzm wierzył. Nie będę ci mówił, że to co duchy mówią jest prawdą. Kardec już odrzucił te przekazy, które były fałszywe, itd.

Nie narzucanie innym swoich poglądów wynika z szacunku i zrozumienia , że są różne punkty widzenia które są wartościowe, inaczej mówiąc , że są różne drogi do Boga.

Co do krytycznej analizy przekazów ,tutaj przykład dyskusji
http://www.forum.spirytyzm.pl/viewtopic.php?f=10&t=1646

Kardec nie zamieścił w swoich dziełach przekazów które odrzucił więc jak chcesz - możesz szukać tych materiałów przez jakichś historyków i zabrać się za analizowanie - być może gdzieś są te materiały.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 04 maja 2015, 10:46

Hansel pisze:Trochę już mi lepiej bo doszedłem do tego że tą cechą która mnie głównie u ludzi drażni jest w sferze intelektułalnej ich zamknięcie się na myślenie dogmatami jednego systemu a w moralnej egoizm.

Ale Wszyscy ludzie są fajni (przynajmniej na ziemi). Obojętnie w co wierzą są "fajni"! Trzeba ich tylko bliżej poznać (bez względu na to w co wierzą i jakie dogmaty kształtują ich życie) są dobrzy!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 04 maja 2015, 10:49

Mirek pisze:
czarnyMag pisze:
Riko pisze:Do programu zgłosił się chłopak z miejscowości Jastrowie ( utkwiło mi to w pamięci,gdyż swego czasu znałem tam kogoś ).Zostawiła go dziewczyna a on bardzo chciał do niej wrócić.Chłopak w studiu telewizyjnym przedstwaiał obraz rozpaczy.Załamany,popłakiwał,nie radził sobie z emocjami....

Oglądałem "to" i znam temat. Nie osądzam ale tam była "dryga strona medalu":
Ojciec jej - taki biedny rolnik po którym było widać że tam pieniędzy nigdy nie było - że ten człowiek walczy każdego dnia o swoją rodzinę! powiedział że ten chłopiec (bardzo zresztą młody jak jego córka) gdy córka zaszła w ciążę ją po prostu zostawił - chodził z kolegami gdzieś tam i bawił się a ona jego partnerka mająca w brzuchu swoje dziecko została sama z tym...
Córkę to przerosło i prawnie jak zbity pies wróciła do rodziców z brzuchem. A tam się znalazł ktoś co jej i jej dziecku przysięgał zadbanie o nich. Ten gość, ten ojciec na koniec powiedział że nie będzie się wtrącał w sprawy swej nieletniej córki - oni ją przyjęli i oni się nią i jej dzieckiem zajmą. A ona powiedziała w TV temu ojcu swojego dziecka NIE!
Słyszałem potem że się powiesił...

I jak uważasz, tak szczerze czy ktoś tu zawinił? Chętnie wytłumaczę, jak będziecie chcieli, powstałą sytuację lecz najpierw chciałbym poznać Wasze zdania na ten temat.

Uważam że nikt nie zawinił. Tylko że, nie powinno się takich spraw załatwiać przez media (nagłaśniać) - bo: ludzie źli szydzili potem z tego młodego człowieka który targnął się przez te szyderstwa na swoje życie.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 04 maja 2015, 10:56

Czy to jest forum tylko dla mediów? Pytam bo przeczytałem temat w którym medium weszło w konflikt z innymi mediami i.....nie wiem czy moja "skromna osoba" (nie medium - a tu są jednak same media! nie wcina się w forum ludzi uzdolnionych medialnie?). Wszyscy jesteście spirytystami ale wszyscy również jesteście mediami - a ja NIE :)
Więc......mogę tu pisać, pytać itd.?
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Mirek » 04 maja 2015, 11:17

Krzysztoff pisze:
Mirek pisze:Spirytyzm się nie narzuca, bo to jeden ze sposobów psychologiczny aby kogoś do czegoś przekonać.

Nie narzucanie innym swoich poglądów wynika z szacunku i zrozumienia , że są różne punkty widzenia które są wartościowe, inaczej mówiąc , że są różne drogi do Boga.

Co do krytycznej analizy przekazów ,tutaj przykład dyskusji
viewtopic.php?f=10&t=1646

Kardec nie zamieścił w swoich dziełach przekazów które odrzucił więc jak chcesz - możesz szukać tych materiałów przez jakichś historyków i zabrać się za analizowanie - być może gdzieś są te materiały.

Czyli w odrzucaniu i przyjmowaniu przekazów możemy tylko i wyłącznie polegać na Kardecu, który wg własnego stwierdzenia uważał co jest prawdą, a co nie? Czyli tak na prawdę wiemy, że nic nie wiemy o prawdziwości przekazów.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 04 maja 2015, 11:48

Mirek pisze:Czyli w odrzucaniu i przyjmowaniu przekazów możemy tylko i wyłącznie polegać na Kardecu, który wg własnego stwierdzenia uważał co jest prawdą, a co nie? Czyli tak na prawdę wiemy, że nic nie wiemy o prawdziwości przekazów.

Kardec porównywał przekazy z różnych źródeł . Dzisiaj też takie przekazy są publikowane na różnych portalach spirytystycznych można je czytać , porównywać i analizować. To już jest jakaś metoda .

A tak przy okazji to pytanie do Ciebie Mirek , na jakiej podstawie twierdzisz , że np. Łazariew mówi prawdę ? Jak to sprawdziłeś ?
Albo Biblia, zdaje się że jesteś zwolennikiem teorii potopu i arki , skąd czerpiesz pewność na temat prawdziwości tych informacji ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Riko » 04 maja 2015, 11:55

Jeśli chodzi o prawdziwość przekazów - jako zjawiska - nie ma żadnych wątpliwości,wielokrotnie udowodnione.
Co do samej wartości treści przekazów - Kardec wskazał sposób selekcji,abyśmy mogli skupić się na tych najbardziej wartościowych.Spirytyzm jest otwarty na rozwój i z pewnością wszelkie pomysły na jego rozwój nie zostaną przez spirytystów odrzucone.Pomysły nie bedące w sprzeczności z logicznym rozumowaniem i moralnymi naukami Jezusa.
jestem dzieckiem ziemi i nieba gwiaździstego,ale mój ród jest niebiański
Awatar użytkownika
Riko

PoprzedniaNastępna

Wróć do Na zakręcie