Inne światy

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Inne światy

Postautor: Pawełek » 27 kwie 2015, 21:44

Na początek chciałem powitać wszystkich gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum :)

Mam za sobą "Księgę Duchów", lecz od paru tygodni nurtuje mnie taka pewna rzecz, na pozór prosta, ale bardzo mnie ciekawi. Nie przypominam sobie, żeby była omówiona w księdze duchów (innych dzieł spirytystycznych jeszcze nie czytałem).

Sprawa wygląda następująco. Po śmierci nasza dusza ma szansę odrodzić się na lepszym świecie niż Ziemia. I tu jest moje pytanie, czy ten inny świat, to po prostu inna planeta gdzieś we wszechświecie? Czy ten świat może się niewyobrażalnie różnić od naszej Ziemi? Taki przykład abstrakcyjny: świat w którym jesteśmy kucykami, o kompletnie odwrotnych zasadach fizyki.

Jak to wygląda?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Re: Inne światy

Postautor: cthulhu87 » 27 kwie 2015, 22:59

Pawełek pisze:Czy ten świat może się niewyobrażalnie różnić od naszej Ziemi? Taki przykład abstrakcyjny: świat w którym jesteśmy kucykami, o kompletnie odwrotnych zasadach fizyki.

Jak to wygląda?

Myślę, że raczej nie - póki co wszystkie znane prawa fizyki obowiązują bez wyjątku w całym wszechświecie (dzięki czemu świat w ogóle jest poznawalny i możliwy do opisania). Dywagowanie o tym, czy może istnieć inny wszechświat, gdzie obowiązują inne prawa fizyki jest troszkę jałowe i ociera się już nieco o fantastykę, biorąc pod uwagę naszą ograniczoną wiedzę na ten temat.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 28 kwie 2015, 08:16

Pawełek pisze:I tu jest moje pytanie, czy ten inny świat, to po prostu inna planeta gdzieś we wszechświecie?

Całkiem możliwe, że to będzie inna planeta, a całkiem możliwe że to będzie tylko np. mgławica. :)

Pawełek pisze:Czy ten świat może się niewyobrażalnie różnić od naszej Ziemi? Taki przykład abstrakcyjny: świat w którym jesteśmy kucykami, o kompletnie odwrotnych zasadach fizyki.

Może. I możemy być kucykami, dinozaurami, lub istotami o szkielecie z kwarcu. :)

cthulhu87 pisze:póki co wszystkie znane prawa fizyki obowiązują bez wyjątku w całym wszechświecie

Ależ gafę strzeliłeś Cthulhu ;) Już chociażby w czarnych dziurach nie obowiązują znane nam prawa fizyczne, np. na Ziemi czas jest parametrem stałym, a w czarnych dziurach to jeszcze jeden z parametrów zmiennych. Dlatego w Kosmosie wszystko jest możliwe :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 28 kwie 2015, 08:54

Xsenia pisze:Ależ gafę strzeliłeś Cthulhu ;) Już chociażby w czarnych dziurach nie obowiązują znane nam prawa fizyczne, np. na Ziemi czas jest parametrem stałym, a w czarnych dziurach to jeszcze jeden z parametrów zmiennych

To Tobie coś się pomyliło :) Czas był uważany za parametr stały może w czasach Newtona, ale już ze sto lat minęło (!), odkąd Einstein odkrył, że upływ czasu jest uzależniony od prędkości układu odniesienia, w jakim jest mierzony. Gdyby znane nam prawa fizyczne obowiązywały na Ziemi, a nie obowiązywały np. na księżycu - wszechświata nie dałoby się matematycznie opisać i zrozumieć.

Dlatego w Kosmosie wszystko jest możliwe :)

bynajmniej
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 28 kwie 2015, 11:12

Dziękuje Wam za odpowiedzi i kilka ciekawostek nt. wszechświata :D

Długo mnie to zastanawiało, bo jeśli popatrzymy z naukowego punktu widzenia to mamy teorię wieloświatów (lub inaczej multiświatów), gdzie wszystko może być różne zaczynając od praw fizyki kończąc na wielu wymiarach. Gdy myślę o tym co może być po śmierci, to naprawdę trudno mi uwierzyć w to że mamy tylko "taki wszechświat" i że się odradzamy tylko w nim, skoro Bóg może wszystko to nie wiem czy mamy myśleć o jakichkolwiek ograniczeniach :)

Czasami mam takie sny z pięknymi widokami, że jak się budzę to mam łzy w oczach bo są takie... nie z tego świata, że pragnę do nich wrócić ;)
I mam nadzieję że kiedyś powrócę.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 28 kwie 2015, 11:56

cthulhu87 pisze:Czas był uważany za parametr stały może w czasach Newtona, ale już ze sto lat minęło (!), odkąd Einstein odkrył, że upływ czasu jest uzależniony od prędkości układu odniesienia

No widzisz, a mnie w szkole uczono, że czas jest wartością niezmienną i płynie tylko do przodu :) I wszystkie obliczenia robiłam na zasadzie, że 1 sek. = 1 sek, 60 sek. = 1 min. itd.
A już jako dorosła dowiedziałam się, że czas przy czarnej dziurze płynie tak powoli, że obserwatorowi wydaje się, że stoi w miejscu. :)
Zresztą w fizyce jest bardzo wiele niewiadomych, i jeszcze dużo jest do odkrycia. A co jeśli Einstein się mylił? :D
http://www.rmf24.pl/nauka/news-potwierd ... nId,361224
http://newtimes.pl/nagroda-nobla-2013-z ... nu-higgsa/

Pawełek pisze:Czasami mam takie sny z pięknymi widokami, że jak się budzę to mam łzy w oczach bo są takie... nie z tego świata, że pragnę do nich wrócić

Zauważyłam, że zastosowałeś słowo "wrócić", a nie "iść". :) Czyżbyś już kiedyś tam był? :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 28 kwie 2015, 12:12

Są różne relacje ludzi którzy byli po tamtej stronie i wrócili , lub opisy Duchów które opisują jak wyglądają różne światy

tutaj masz jeden z nich

Podróż w zaświaty

Zwłaszcza fragment po tym ....

Przebyłem i odwiedziłem serię światów, z których każdy kolejny był szczęśliwszy niż Ziemia, ale z którą miały one punkty wspólne, i którą, w jakiś sposób, przypominały. Wraz z Ziemią stanowiły one kolejne pierścienie w łańcuchu rozwoju światów i ludzkości.

Wszystkie te różnorodne światy mogą się wspólnie postrzegać. Ich mieszkańcy różnią się trochę od was pod względem budowy organizmu, warunków życiowych i formy zewnętrznej. Wyróżnia ich większe piękno cielesne i pewna doskonałość zmysłów, choć te nie różnią się zasadniczo od waszych. ....
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 28 kwie 2015, 12:18

Xsenia pisze:
Pawełek pisze:Czasami mam takie sny z pięknymi widokami, że jak się budzę to mam łzy w oczach bo są takie... nie z tego świata, że pragnę do nich wrócić

Zauważyłam, że zastosowałeś słowo "wrócić", a nie "iść". :) Czyżbyś już kiedyś tam był? :)

Chyba chodziło mi wtedy o powrót do takich snów, bo raczej takich przeżyć w tym życiu to nie doznam :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 28 kwie 2015, 12:42

Nie chodziło mi o TE życie Pawełku :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 28 kwie 2015, 12:49

Mam nadzieję, że w następnym żywocie zobaczę takie przecudowne krajobrazy ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi