Szymon Mag

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Szymon Mag

Postautor: Hansel » 22 sty 2015, 01:57

Ostatnio natrafiłem na taką postać. Kim on był w rzeczywistości ? Kimś w rodzaju fałszywego proroka skoro nauczał rzeczy dokładnie odwrotnych niż Spirytyzm ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szymon_Mag
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Szymon Mag

Postautor: czarnyMag » 20 kwie 2015, 21:15

chciał kupić od apostołów dar udzielania Ducha Świętego. C Z Y L I ???? co?
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: cthulhu87 » 20 kwie 2015, 22:11

czarnyMag pisze:chciał kupić od apostołów dar udzielania Ducha Świętego. C Z Y L I ???? co?

To znaczy, że chciał, aby oddawali mu połowę kasy z "co łaska" za chrzty, komunie i bierzmowania ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 21 kwie 2015, 08:55

czarnyMag pisze:chciał kupić od apostołów dar udzielania Ducha Świętego. C Z Y L I ???? co?

Według mitologii chrześcijańskiej Duch Święty dawał różne talenty, np. dar mówienia językami. I może chodziło mu o to właśnie.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: czarnyMag » 21 kwie 2015, 14:07

Xsenia pisze:

Według mitologii chrześcijańskiej Duch Święty dawał różne talenty, np. dar mówienia językami. I może chodziło mu o to właśnie.

cthulhu87 może ma rację - wszystko opiera się obecnie na kasie, ale to nie jest MITOLOGIA! Co do reszty pewnie masz rację.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: orystes » 22 kwie 2015, 17:07

Chciał kupić podłączenie do chrześcijańskiego egregora ale nie dostał rekomendacji ;)
Slawek
orystes

Postautor: czarnyMag » 23 kwie 2015, 08:36

Hansel pisze:Ostatnio natrafiłem na taką postać. Kim on był w rzeczywistości ? Kimś w rodzaju fałszywego proroka skoro nauczał rzeczy dokładnie odwrotnych niż Spirytyzm ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szymon_Mag

Dlaczego od razu "fałszywym prorokiem"? Był opozycjonistą prześladowanym za to w co wierzył :) A tak w ogóle to ciekawi mnie dlaczego apostołowie go nie starali się przekonać (nawrócić) tylko od razu sprowadzili do parteru i uznali za wroga?
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: gaba75 » 23 kwie 2015, 09:44

Dobre pytanie, Czarny Magu. Też chciałabym wiedzieć dlaczego po dziś dzień sprowadza się ludzi "do parteru", "stawia na baczność" itp. zamiast rozmawiać i pokazywać wagę sprawy, omawiać plusy i minusy i przychylać się na tę stronę gdzie więcej jest pozytywów dotyczących natury, którą jesteśmy i my.
gaba75

Postautor: gaba75 » 23 kwie 2015, 09:47

O Szymonie Magu wiem tyle, co zdążyłam obejrzeć w jakimś filmie, dokładnie nie pamiętam,ale chyba w Zaginionej Księdze Nostradamusa?
gaba75

Postautor: gaba75 » 23 kwie 2015, 09:49

Niestety często gęsto nie mam czasu na to by przygotować się do dyskusji tak jak większość z was więc idę na spontana, wybaczcie.
gaba75

Wróć do Pytania i odpowiedzi