Czy duchowi może się sprzykrzyć istnienie?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy duchowi może się sprzykrzyć istnienie?

Postautor: czarnyMag » 20 kwie 2015, 12:43

Czy duch może w jakiś sposób się wyeliminować? wypisać z tego cyrku? może mu się np. odwidzieć bycie "myszką" doświadczalną w nieskończonym żywocie/reinkarnacji - co z jego prawami?!! Nie ma żadnych praw? Wszyscy zakładamy że to dar a jak któryś ma np. w pięcie ten dar i wreszcie chciałby odpocząć to co? Czy w końcu Wielki i Miłosierny Bóg nas wysłucha - mamy jakąś drogę dotarcia do Niego?! Przecież Bóg się nam nie pokaże po śmierci jak jesteśmy "inni" - "piekło" (i przemyśl sobie swoje postępowanie). Przecież to dopiero byłby horror - najpierw wieczność prób a potem wieczność w chórach anielskich - ZGROZA!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Re: Czy duchowi może się sprzykrzyć istnienie?

Postautor: Xsenia » 20 kwie 2015, 13:00

Według mnie nie ma nieba, raju i chórów anielskich :P
A czy może się wypisać z tego cyrku. No pewnie, że tak :D Tylko czy egzystencja w postaci wolnej energii będzie ci pasować? :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: czarnyMag » 20 kwie 2015, 13:20

Xsenia pisze:Według mnie nie ma nieba, raju i chórów anielskich :P
A czy może się wypisać z tego cyrku. No pewnie, że tak :D Tylko czy egzystencja w postaci wolnej energii będzie ci pasować? :)

A do czego zmierza ta mnogość wcieleń? Po co one są? Jaki jest ich cel? Kiedy już odrobisz swoje co dalej? A co do "nie ma nieba" - a w zbawienie wierzysz? Jeśli tak to po kija byliśmy zbawiani skoro tam nic nie ma? Po kija Jezus tyle cierpiał?
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Xsenia » 20 kwie 2015, 13:31

czarnyMag pisze:A do czego zmierza ta mnogość wcieleń? Po co one są? Jaki jest ich cel?

Żeby nad sobą pracować. Żeby się rozwijać i dążyć do "wyższych sfer".

czarnyMag pisze:Kiedy już odrobisz swoje co dalej?

Ha ciekawe pytanie, ciągle je sobie zadaję :D Może zaczynasz razem z resztą bawić się w Boga (czytaj "stajesz się Bogiem")? A może kończysz edukację i przestajesz istnieć? A może przeskakujesz do innego wszechświata i masz kolejne wyzwania? A może sam tworzysz wszechświat.... Nie wiem :)

czarnyMag pisze:A co do "nie ma nieba" - a w zbawienie wierzysz?

Jakie zbawienie? od czego niby te zbawienie? Nie wierzę w zbawienie.

czarnyMag pisze:Po kija Jezus tyle cierpiał?

A już na pewno nie wierzę w zbawienie przez śmierć człowieka.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: czarnyMag » 20 kwie 2015, 19:50

Xsenia pisze:A już na pewno nie wierzę w zbawienie przez śmierć człowieka.

A.....bo to był człowiek? czyli nie modlisz się do Niego no bo do ludzi się nie modlimy. Zatem wierzysz jak rasowy spirytysta w równość dusz i pewnie w coś tam nad nimi.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: cthulhu87 » 20 kwie 2015, 22:02

czarnyMag pisze:Przecież to dopiero byłby horror - najpierw wieczność prób a potem wieczność w chórach anielskich - ZGROZA!

Spirytyści uważają, że nie ma czegoś takiego jak "wieczność w chórach anielskich". Byłaby to bezsensowna kontemplacja. To w aktywności tkwi piękno rozwoju jako takiego. Rozumie to każdy człowiek, który poznając jedne rzeczy, w konsekwencji poszerza swoje horyzonty i wychodząc z nowego punktu poznaje kolejne rzeczy, o których początkowo nie miał pojęcia, i tak ad infinitum.

"Wypisać się z tego cyrku" chcą głównie ludzie przytłoczeni obecną sytuacją, znajdujący się w stanie psychicznym, który zamyka ich postrzeganie w wąskich granicach poza które nie mają siły wyjść. Jest to jednak tylko etap przejściowy, bo istotą życia jest ruch, aktywność i postęp.
Nie powinniśmy zachowywać się jak małe dzieci, które buntują się, ponieważ ich rozum i postrzeganie rzeczy są ograniczone.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 21 kwie 2015, 08:45

czarnyMag pisze:A.....bo to był człowiek?

A co? kosmita? :lol: :lol:

czarnyMag pisze:czyli nie modlisz się do Niego no bo do ludzi się nie modlimy

Nie, nie modlę się do Jezusa, bo według mnie nie jest i nie był Bogiem.

czarnyMag pisze:Zatem wierzysz jak rasowy spirytysta w równość dusz i pewnie w coś tam nad nimi.

Rasowy spirytysta? :lol: :lol: Nie jestem rasowym spirytystą, w niektórych elementach nie zgadzam się z naukami spirytystów. I nie wierzę w równość dusz. Ale tak wierzę w to coś tam nad nimi :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 21 kwie 2015, 09:07

Wyobraź sobie że czujesz się idealnie dobrze, czujesz się wspaniale, zadowolony, spełniony , czujesz się dobrze sam ze sobą i tym co cię otacza. Wokół czujesz nieskończoną miłość i akceptację Boga która wypełnia cały świat.
Wyobraź sobie , że masz pasjonujące zajęcie , - pracę która sprawia że chce się żyć , że intelektualnie cały czas Cię zaciekawia i jednocześnie daje najgłębszy rodzaj satysfakcji.

Jak osiągniesz taki stan jako Duch - będziesz chciał więcej , jeszcze lepiej , jeszcze wspanialej - BYĆ więc będziesz rozwijał się dalej.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 21 kwie 2015, 10:30

Krzysztofie ale to jest logika ludzka nie mająca nic wspólnego z logiką Boska.
Walsch pisał, że dusza może powtarzać swój rozwój jeżeli osiągnie już całkowite zjednoczenie w Bogu, gdy te stan nie będzie mu odpowiadał na dłużej.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: czarnyMag » 21 kwie 2015, 10:43

Xsenia pisze:
czarnyMag pisze:A.....bo to był człowiek?

A co? kosmita? :lol: :lol:

A co sprawdzić nie możesz - odklej się od tej wiedzy książkowej spirytystów i sprawdź sama :)

czarnyMag pisze:czyli nie modlisz się do Niego no bo do ludzi się nie modlimy

Nie, nie modlę się do Jezusa, bo według mnie nie jest i nie był Bogiem.

Ha ha, no to super :D No to życzę szczęścia "w życiu pod górkę" :D

czarnyMag pisze:Zatem wierzysz jak rasowy spirytysta w równość dusz i pewnie w coś tam nad nimi.

Rasowy spirytysta? :lol: :lol: Nie jestem rasowym spirytystą, w niektórych elementach nie zgadzam się z naukami spirytystów. I nie wierzę w równość dusz. Ale tak wierzę w to coś tam nad nimi :lol: :lol:

No właśnie - to coś nad nami czeka byś stanęła przeciw wszystkim i zawierzyła temu coś swoje wcielenie :!: Twój wybór, twoje stracone wcielenie - życzę powodzenia.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi