Zawiłości reinkarnacji

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Zawiłości reinkarnacji

Postautor: Hansel » 20 sty 2015, 21:03

Czy to jest w w jakiś sposób możliwe żeby w jednym ciele przebywały dwie dusze ? Pytam bo natrafiłem książkę Rudolfa Steinera ,,Tajemnice Ewangelii św. Marka,, a on tam jeśli dobrze rozumiem twierdzi że Jezus był w rzeczywistości jednocześnie reinkarnacją Proroka Zaratusztry i Indyjskiego Kryszny czy tak mogło być w rzeczywistości ?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2015, 22:34 przez Hansel, łącznie zmieniany 3 razy
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Zawiłości reinkarnacji

Postautor: Mirek » 20 sty 2015, 21:15

Gdy dwie dusze są w jednym ciele, mamy doczynienia z opętaniem.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danvue » 20 sty 2015, 21:50

Wiele jest teorii, ale po to jest rozum żeby nie wierzyć w te nielogiczne. :)

Nie znam książki, więc się nie wypowiadam. Nie znając jej mam jedynie nastawienie dość sceptyczne. ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 21 sty 2015, 10:42

Hansel Zaratustra, Kryszna i Jezus zyli w innym czasie...wiec jesli to ta sama dusza to nie ma problemu bo zawsze byla tylko w jednym ciele...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hansel » 22 sty 2015, 12:23

Tyle tylko że jesli dobrze rozumiem to co napisał Steiner to dusza Kryszny w cale nie była ta samą duszą co dusza Zaratusztry.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 10 kwie 2015, 23:02

Teraz już łapię ja to za pierwszym razem zbyt dosłownie zrozumiałem tak naprawdę to było tak że Duch Zaratrusty podyktował jeden z rodowodów Jezusa a Duch Kryszny drugi I stąd się właśnie właśnie bierze ich sprzeczność - http://lewandowski.apologetyka.info/ate ... sa,392.htm
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Luperci Faviani » 11 kwie 2015, 08:07

Hansel pisze:Czy to jest w w jakiś sposób możliwe żeby w jednym ciele przebywały dwie dusze ?

NIE w sensie dosłownym.

Obcy Duch może jakby odizolować inkarnowanego Ducha od otoczenia i przejąć chwilową kontrolę nad jego ciałem materialnym, ale mimo to, ciało materialne cały czas będzie zajmowane tylko przez jednego Ducha.

Od razu dodam, że Duch nie może też inkarnować się w dwóch ciałach materialnych równocześnie.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: 000Lukas000 » 11 kwie 2015, 21:09

Hansel pisze:Czy to jest w w jakiś sposób możliwe żeby w jednym ciele przebywały dwie dusze ? Pytam bo natrafiłem książkę Rudolfa Steinera ,,Tajemnice Ewangelii św. Marka,, a on tam jeśli dobrze rozumiem twierdzi że Jezus był w rzeczywistości jednocześnie reinkarnacją Proroka Zaratusztry i Indyjskiego Kryszny czy tak mogło być w rzeczywistości ?

Technicznie Jezus mógł by być taką reinkarnacją o ile dwie takie postacie nie żyły by w tych samych latach.

A co do dwóch duchów w jednym ciele, jest to nie możliwe. Więzy łączące ducha z ciałem inicjują się tylko i wyłącznie w momencie poczęcia, nie ma potem możliwości połączenia się z tym ciałem drugiego ducha. W przypadku natomiast opętania mamy do czynienia z zewnętrznym działaniem, przez zawładnięciem umysłem osoby, coś w rodzaju takiego prania mózgu, jak i kontrolowaniem ciała za pomocą zdolności medialnych ofiary opętania.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 13 kwie 2015, 12:06

Mam pytanie: W jakim celu miałby się reinkarnować Jezus? To co chciał przekazać, przekazał, a że niektórzy odrzucili tą informację, to już problem tych co to odrzucili.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 000Lukas000 » 13 kwie 2015, 12:29

Mirek pisze:Mam pytanie: W jakim celu miałby się reinkarnować Jezus? To co chciał przekazać, przekazał, a że niektórzy odrzucili tą informację, to już problem tych co to odrzucili.

Zadaj sobie pytanie czy Jezus przekazał wszystko czy tylko cześć wiedzy którą ludzie mogli na tym poziomie świadomości zrozumieć.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi