Zło

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Zło

Postautor: Pablo diaz » 06 kwie 2015, 12:47

Bóg nie stworzył zła ,zło jest wynikiem braku miłości Bożej w sercu człowieka.
Kiedyś zrobiłem napisy do krótkeigo filmiku,może juz widziałeś-ście ten filmik.
https://www.youtube.com/watch?v=28MgMr4zrR4
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 06 kwie 2015, 12:51

Widziałem czasami tą historię przypisuje się młodemu Einsteinowi https://www.youtube.com/watch?v=mzUnbUPMIlU
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: czarnyMag » 18 kwie 2015, 20:48

Pablo diaz pisze:Bóg nie stworzył zła ,zło jest wynikiem braku miłości Bożej w sercu człowieka.

Bóg stwarzając człowieka z wolną wolą dał światu zło czyli je stworzył :D Ponieważ wszyscy twierdzą że nic na świecie / ziemi nie dzieje się bez Jego woli / wiedzy to sam stworzył zło! Tylko pytam: PO CO???!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: soldado » 18 kwie 2015, 21:32

czarnyMag pisze:
Pablo diaz pisze:Bóg nie stworzył zła ,zło jest wynikiem braku miłości Bożej w sercu człowieka.

Bóg stwarzając człowieka z wolną wolą dał światu zło czyli je stworzył :D Ponieważ wszyscy twierdzą że nic na świecie / ziemi nie dzieje się bez Jego woli / wiedzy to sam stworzył zło! Tylko pytam: PO CO???!

żebyśmy docenili dobro.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: czarnyMag » 18 kwie 2015, 21:42

soldado pisze:żebyśmy docenili dobro.

Dobro czy (miłosierdzie) kojarzy się obecnie z mięczakiem a zło czy (egoizm) z twardzielem który zawsze "po trupach" ale wychodzi na swoje. Obecnie ludzie wstydzą się zakwalifikowania do obozu dobrych - nieprawdaż?
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: soldado » 18 kwie 2015, 21:46

czarnyMag pisze:
soldado pisze:żebyśmy docenili dobro.

Dobro czy (miłosierdzie) kojarzy się obecnie z mięczakiem a zło czy (egoizm) z twardzielem który zawsze "po trupach" ale wychodzi na swoje. Obecnie ludzie wstydzą się zakwalifikowania do obozu dobrych - nieprawdaż?

Nie wszyscy jesteśmy tacy sami i nie wszystkim nam dobro i zło kojarzy się tak jednoznacznie.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: bernadeta1963 » 18 kwie 2015, 21:49

NIe wiem skąd taka opinia ja się nie wstydzę być dobrą . Mogę być nawet ''mięczakiem'',to tylko słowo . Ważniejsze są czyny :)
bernadeta1963

Postautor: karolina86 » 18 kwie 2015, 22:26

Cale szczescie sa jeszcze takie osoby ktore nie wstydza sie pomagac, obronia slabszego itp ale niestety w szkolach mozna zauwazyc podzialy na wlasnie takie grupy jak to nazwal czarnyMag "mieczakow" i "twardzieli" niestety wiekszosc mlodziezy woli byc w tej drugiej grupie. Ale gleboko wierze ze wrazliwosc nabywa sie tez z wiekiem. Przypomniala mi sie rozmowa w ktorej uczestniczylam i ktos oburzyl sie dlaczego dzieci bywaja takie okrutne wobec rowiesnikow, wysmiewaja je i dokuczaja z roznych powodow... otylosc, gorsze ubrania, bieda. Ja rowniez bylam tym oburzona po czym uswiadomilam sobie ze w mojej klasie (2czy 3klasa podst.) tez byla taka osoba... dzieci sie smialy z dziewczynki bo byla biedniejsza, nie pamietam czy ja tez sie smialam bo to bylo dawno.. pewnie tak, w kazdym razie nigdy nie stanelam w jej obronie ani nie probowalam sie zaprzyjaznic. Dzisiaj tego zaluje i wiem ze zrobilabym inaczej gdybym mogla cofnac czas. Ale to nie zmienia faktu, ze tez wybralam ta druga grupe niestety.
karolina86

Postautor: czarnyMag » 19 kwie 2015, 00:23

Nigdy nie zrobiłem żadnej żywej istocie na ziemi nic złego. Ale zawsze staję "okoniem" do Boga czy więc jestem zły?
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: cthulhu87 » 19 kwie 2015, 00:25

czarnyMag pisze:Nigdy nie zrobiłem żadnej żywej istocie na ziemi nic złego. Ale zawsze staję "okoniem" do Boga czy więc jestem zły?

Nigdy muchy nie ubiłeś?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia