Problem z potwierdzeniem tożsamości

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Problem z potwierdzeniem tożsamości

Postautor: Hansel » 02 kwie 2015, 01:31

Zastanawia mnie ten problem jaką mamy właściwie gwarancję że Duchy z którymi rozmawiali Spirytyści były rzeczywiśćie tymi za kogo się podawały ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Problem z potwierdzeniem tożsamości

Postautor: jario » 02 kwie 2015, 13:42

W rzeczywistosci nie chodzi o tozsamosc a raczej o przeslanie jakie za soba niesie kazdy przekaz
Mistrz pojawia się tylko wtedy, kiedy uczeń jest gotowy ...
Awatar użytkownika
jario
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 02 kwie 2015, 19:24

Ja myślałem że to jest raczej tak że Duch jeśli mamy mu ufać to zawsze podaje jakieś dowody że jest rzeczywiście tym za kogo się podaje np jesli twierdzi że jest Schopenem to musi skomponować jakiś utwór a jeśli Słowackim to napisać jakiś wiersz i to potem idzie do analizy czy takie dzieła rzeczywiście są w ich stylu.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: danvue » 02 kwie 2015, 19:59

Potwierdzanie tożsamości Duchów jest może ważne w sytuacji, kiedy kontaktujemy się z Duchem konkretnej osoby, np. kiedy chodzi o zmarłą matkę itp.

Inna sprawa w sytuacjach, kiedy otrzymujemy przekaz, a Duch po prostu podpisze się jakimś imieniem. Wtedy ważny jest raczej sam tekst i to, co w nim zawarte, tak jak mówi Jario, niż to, jak Duch się podpisał. ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 02 kwie 2015, 22:31

danvue pisze:Inna sprawa w sytuacjach, kiedy otrzymujemy przekaz, a Duch po prostu podpisze się jakimś imieniem. Wtedy ważny jest raczej sam tekst i to, co w nim zawarte, tak jak mówi Jario, niż to, jak Duch się podpisał. ;)

Ale żeby mieć zaufanie że jakiś Duch mówi na jakiś temat prawdę to chyba musimy wiedzieć z kim mamy do czynienia ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Darel » 02 kwie 2015, 23:42

Potwierdzeniem autentyczności tez głoszonych przez Duchy może być również ich wielokrotność i treść, która powtarza się niezależnie od tego czy rozmowa jest przeprowadzana przez medium w Brazylii, Polsce czy Australii. To daje nam pewne doświadczenie, że mimo różnic nas dzielących otrzymujemy podobne przesłania.
A co do samych imion, nie zawsze trzeba się przywiązywać. Wszak Duch może przedstawić nam imię które posiadał wiele setek lat temu inkarnując ziemi i w sposób oczywisty nie jesteśmy w stanie tego potwierdzić.
Darel

Postautor: Xsenia » 03 kwie 2015, 00:56

Nie da się potwierdzić tożsamości Duchów, dlatego nie ufam ślepo w każdy ich przekaz. Według mnie należy wszystko analizować i porównywać z tym w co już wierzymy i o czym jesteśmy już przekonani.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: bernadeta1963 » 03 kwie 2015, 07:26

Zawsze proszę ducha , aby jeśli może używał zwrotów znanych członkowi rodziny z okresu gdy żył . Przewodnik duchowy mówi mi kto przyszedł . Rzadko kiedy podają imiona , nie mam więc pewności , czy np nie przychodzi duch poproszony o przekazanie wiadomości . Skupiam się na przekazie , bo to jest najważniejsze . Przy przekazach telepatycznych nie widzę ducha . Wiem np , że jest to kobieta , która ma przekaz ''matki'' dla córki i ze słów jakich używa wnioskuje że jest to jej mama . Ponieważ nie widać obrazu opieram się wyłącznie na zaufaniu do przewodnika duchowego .
bernadeta1963

Wróć do Pytania i odpowiedzi